Oι δανειστές επιμένουν στην επιστροφή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ

Oι δανειστές επιμένουν στην επιστροφή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ

Σε αναμονή για τα προαπαιτούμενα - Θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις για να κλείσουν οι εκκρεμότητες. 

Σε τηλεδιασκέψεις κυβέρνησης-θεσμών θα επιχειρηθεί να κλείσουν τα τρία προαπαιτούμενα που απομένουν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Η συμφωνία για το Ελληνικό, οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Παράλληλα, οι δανειστές επιμένουν στην επιστροφή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, ενώ για το Ταμείο Αλληλεγγύης, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ζητούν εάν το πλεόνασμα προκύπτει από μόνιμα μέτρα, μόνο τότε να διατίθεται για μόνιμα μέτρα, όπως είναι οι αυξήσεις συντάξεων. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν το πλεόνασμα προκύπτει από εφάπαξ μέτρα, τότε θα πρέπει να διατίθεται μόνο για έκτακτα βοηθήματα.

Μόνο με αυτά τα προαπαιτούμενα θα καταβληθεί η πρώτη υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ενώ τα ορόσημα για τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και αναμένεται να περιλαμβάνουν το θέμα της ένταξης των εταιρειών του Δημοσίου στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και κάποια θέματα αγοράς.

Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά παραπέμπεται οριστικά στις ελληνικές καλένδες, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υποστηρίζει ότι “το ερώτημα είναι εάν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσεις τους νησιώτες είναι η έκπτωση του ΦΠΑ”.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν έχει ξεκινήσει είναι η συζήτηση για το χρέος, με την κυβέρνηση να θεωρεί, πάντως, σημαντικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν ότι οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα υπερβούν το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και το 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, δηλαδή μετά το 2038.