Οι τρεις εκκρεμότητες για την αξιολόγηση

Οι τρεις εκκρεμότητες για την αξιολόγηση
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (Κ) και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη (Δ) συμμετέχουν σε συνέντευξη τύπου, Πέμπτη 26 Μαΐου 2016. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη παρεχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου, προκειμένου να ενημερώσουν για τα αποτέλεσμα του Eurogroup της 24ης Μαΐου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης έδωσαν απαντήσεις για τις αποφάσεις του Eurogroup.

Η παραχώρηση του Ελληνικού, τα κόκκινα δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου και ορισμένες νομικές διατυπώσεις για το υπερταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας είναι οι τρεις βασικές εκκρεμότητες που απομένουν για να ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση, όπως είπαν σε συνέντευξη Τύπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, η κυβέρνηση ζήτησε παράταση ενός μηνός για το Ελληνικό για βελτίωση της συμφωνίας. Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου αυτό που ειπώθηκε είναι πως το συγκεκριμένο θέμα δεν είχε τεθεί προς συζήτηση με τους θεσμούς, ενώ τέλος για το υπερταμείο υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με θέματα προσδιορισμού του ΔΣ αλλά και νομικής τους κάλυψης σε περιπτώσεις διώξεων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της απόφαση του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι οι τρεις βασική στόχοι της ελληνικής πλευράς με τους οποίους προσήλθε στη σύνοδο, ήταν η εκταμίευση της δόσης, η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την οποία δήλωσε ότι «ελπίζουμε να έρθει σύντομα», και τρίτον το ζήτημα του χρέους.

«Δεν αμφισβητείται από κανέναν, ότι η αξιολόγηση τελείωσε», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία ανοιχτά, όπως συνέβαινε και με τις προηγούμενες αξιολογήσεις, ενώ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει επίσης, ότι θα γίνει η εκταμίευση.

«Έχει αναγνωριστεί και έχει καταγραφεί και στο κείμενο, ως αποτέλεσμα αυτής της αναγνώρισης για τη μη βιωσιμότητα κι έχουμε ένα πλαίσιο, που ορίζει τι σημαίνει αναγκαιότητα. Έχουμε έναν ορισμό του τι σημαίνει ‘αν χρειαστεί’, για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο 15% και μετά στο 20% του ΑΕΠ, λιγότερο δηλαδή από πολλές άλλες χώρες».

«Δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια υπουργών Οικονομικών άλλων χωρών, να πουν αν χρειάζεται, γιατί ο ορισμός του τι χρειάζεται είναι μέσα στο κείμενο. Με αυτή τη βάση, έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα», τόνισε.

Ερωτώμενος για την άρση των capital controls, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι θα αποτελέσει είναι μία σταδιακή διαδικασία. «Κάθε δυο-τρεις εβδομάδες θα υπάρχει και μια απόφαση ΥΠΟΙΚ για κάποιο ζήτημα», είπε. Το ζήτημα, πρόσθεσε, είναι η ταχύτητα η οποία εξαρτάται από την ανακεφαλαιοποίηση που έγινε, από την επιστροφή του waiver που θα αποφασίσει η ΕΚΤ και από κινήσεις που θα μειώσουν τα κόκκινα δάνεια με τελικό στόχο να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους καταθέτες.

Όσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά που έχει φέρει ενδοκυβερνητική αναταραχή σε ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και επιθέσεις από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που προβλέπεται από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού την οποία ψηφίσαμε όλοι μαζί, όσοι την ψηφίσαμε όπως είπε. Ο Γιώργος Χουλιαράκης ξεκαθάρισε με τη σειρά του ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν πρόκειται να αποσυρθεί.

Διευκρινίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αποπληρωμή ορισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες μετά την εκταμίευση της δόσης τον Ιούνιο, ο Γιώργος Χουλιαράκης ανέλυσε τον τρόπο κατανομής λέγοντας ότι από την πρώτη εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ, το 1,8 δισ. θα πάει σε αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες ενώ 1,7 δισ. ευρώ έχει προβλεφθεί τον Σεπτέμβριο με τη δεύτερη εκταμίευση. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ δόσης ειδικά για οφειλές από τη δεύτερη αξιολόγηση, προσδιορίζοντας χρονικά την έλευση του ποσού μεταξύ του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2016. Περιέγραψε το πακέτο αυτό των 4,9 δισ. ευρώ ως ένα ισχυρό όπλο στήριξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το Μνημόνιο προβλέπει τι θα συμβεί αν υπάρξει υπέρβαση των στόχων και πώς θα χρηματοδοτηθούν οι δράσεις του Ταμείου Αλληλεγγύης που εξήγγειλε στη βουλή ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με όσα είπε ο ΥΠΟΙΚ, κάθε πλεόνασμα θα μοιράζεται 30%-30%-40% (χρέος, ληξιπρόθεσμα, κοινωνικές δαπάνες). «Η ιδέα του Ταμείου Αλληλεγγύης έχει να κάνει με την προσπάθεια να υπάρχει διαφάνεια για το τι θα γίνουν αυτά τα χρήματα. Αυτό που συζητάμε με τους Θεσμούς είναι πώς θα κινηθούμε σε αυτό και ποια ποσά προκύπτουν από μόνιμα μέτρα», υπογράμμισε.

Στα υπόλοιπα θέματα, οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι:

*Δεν θα ζητηθεί αναδρομικά από τους συνταξιούχους το ΕΚΑΣ. Εάν τελικά αυτό συμβεί, οι συνταξιούχοι θα αποζημιωθούν είτε από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είτε με άλλον τρόπο.

*Για την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης είπαν ότι την περίοδο 2017- 2018 θα μπορεί να επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου και έσοδα από τη φοροδιαφυγή να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση φόρων.