Οι δημιουργοί του YouTube κέρδισαν 70 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 3 χρόνια

Οι δημιουργοί του YouTube κέρδισαν 70 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 3 χρόνια
ANKARA, TURKIYE- FEBRUARY 09: In this photo illustration, the logo of social media platform "Youtube" is displayed on a computer screen in Ankara, Turkiye on February 09, 2022. Mehmet Ali Ozcan / Anadolu Agency (Photo by MEHMET ALI OZCAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ο γίγαντας των βίντεο μόλις αποκάλυψε το σχέδιό του να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Της Alexandra Sternlicht

Το YouTube έχει πληρώσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκδότες βίντεο στην υπηρεσία του τα τελευταία τρία χρόνια, δείχνοντας ότι έχει γίνει ένας σημαντικός «κουμπαράς» τόσο για δημιουργούς όσο και για εταιρείες μέσων που προσεγγίζουν ένα αρκετά μεγάλο κοινό.

Ο διευθύνων σύμβουλος του YouTube, Neal Mohan, ανακοίνωσε το ορόσημο την Τρίτη σε μια επιστολή προς την κοινότητα βίντεο της υπηρεσίας του, η οποία καθόριζε επίσης τις προτεραιότητες του YouTube για φέτος. Στην επιστολή αναφέρθηκε επίσης στην εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη για τη διευκόλυνση της δημιουργίας βίντεο, στη βελτίωση της ποιότητας των βίντεο και την αυξανόμενη έμφαση στις συνδρομές για τους καταναλωτές για να παρακολουθούν βίντεο χωρίς διαφημίσεις, πληρώνοντας παράλληλα μέρισμα στους κατόχους περιεχομένου.

Η επιστολή έρχεται μετά από ένα ισχυρό 2023 για τη μητρική Alphabet, εν μέρει λόγω των ταχέως αναπτυσσόμενων δραστηριοτήτων διαφημίσεων και συνδρομών του YouTube. Ο γίγαντας των βίντεο, ο οποίος δημιούργησε πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια για την Alphabet πέρυσι, έχει γίνει μια τεράστια πηγή δυνητικής ανάπτυξης για τη μητρική του καθώς οι καταναλωτές μετατοπίζουν όλο και περισσότερο τον χρόνο ψυχαγωγίας τους από την καλωδιακή τηλεόραση στη ροή – σε πολλές περιπτώσεις σε τηλεοράσεις μεγάλης οθόνης στα σαλόνια τους.

«Βλέπουν YouTube με τον τρόπο που καθόμασταν μαζί για να δούμε παραδοσιακές τηλεοπτικές εκπομπές», είπε ο Mohan.

Ως ένδειξη της θέσης του μεταξύ των δημιουργών, είπε ο Mohan, το YouTube έχει πλέον πάνω από 3 εκατομμύρια κανάλια εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα κατανομής εσόδων από διαφημίσεις και συνδρομές. Αυτά τα κανάλια – κυρίως άτομα και «στούντιο επόμενης γενιάς» – παίρνουν ένα μερίδιο από τα έσοδα που παράγουν τα βίντεό τους.

Ο κόσμος των δημιουργών έχει γίνει τόσο μεγάλος που ο Mohan, στην επιστολή του, ανέφερε ότι το YouTube μπορεί να ασκήσει πίεση υπέρ των δημιουργών στην Ουάσιγκτον πάνω σε μια απροσδιόριστη νομοθεσία. Έγραψε ότι η εταιρεία θα «βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους συνεργάτες σε όλο τον κλάδο να δουν την οικονομική και ψυχαγωγική αξία που φέρνουν οι δημιουργοί στο τραπέζι».

Όσον αφορά τις συνδρομές, ο Mohan έγραψε για τη σημασία τους για το YouTube και ότι θα πιέσει για περισσότερες το 2024. Πέρυσι, απέφεραν 15 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στις προσφορές premium TV, μουσικής και NFL Sunday Ticket του YouTube. Ο Mohan αποκάλυψε επίσης ότι το YouTube TV έχει 8 εκατομμύρια συνδρομητές ενώ το Music έχει 100 εκατομμύρια (συμπεριλαμβανομένων των δοκιμαστικών μελών).

Οι μεγάλοι αριθμοί συνδρομών δείχνουν ότι το YouTube συνεχίζει να εισέρχεται στην περιοχή όπου κυριαρχούν οι επί πληρωμή streamers όπως το Netflix και το Spotify Premium – ιδιαίτερα το τελευταίο καθώς η μουσική πλατφόρμα έχει 226 εκατομμύρια συνδρομητές που πληρώνουν παγκοσμίως (ενώ το Netflix έχει περίπου 260 εκατομμύρια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com