CEO Initiative 2022: Οι δύσκολες αποφάσεις στο boardroom

Τι είπαν για τη διοίκηση και τη διαχείριση της κρίσης Ν.Αντιμησάρης (ERGO), Θ.Βασιλειάδης (Kariera.gr & Socital), Α.Παπαδόπουλος (Cardlink), Β.Πετίνης (RSM Greece) και Κ.Στρουμπάκης (Apifon)

Το θέμα της διαχείρισης των κρίσεων από τις διοικήσεις των CEO Initiative Forum 2022 συζήτησαν κορυφαία στελέχη της αγοράς στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022 υπό τον συντονισμό του Τάσου Ζάχο, Editor in Chief, Fortune Greece.

Ειδικότερα, στη συζήτηση συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Στρουμπάκης, Founder & CEO της Apifon, Νίκος Αντιμησάρης, CEO της ERGO, Θεόφιλος Βασιλειάδης, CEO & Founder του Kariera.gr & Socital, Αντίγονος Παπαδόπουλος, CEO της Cardlink και Βασίλης Πετίνης, Managing Partner της RSM Greece.

“Δεν έχουμε χρόνο να δούμε και να εμβαθύνουμε σε θέματα που επηρεάζουν την κοινωνία και ταυτόχρονα πρέπει να λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στρουμπάκης περιγράφοντας την καθημερινότητα των στελεχών της διοίκησης που ξεκινούν τη μέρα τους με ενημέρωση από μια σειρά πηγών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην ειδησεογραφία. “Η CEO Initiative Forum 2022 δυστυχώς δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί μονόδρομα τους ανθρώπους. Αυτό αλλάζει πλέον, σύμφωνα με τον κ. Στουμπάκη, που τόνισε μιλώντας για την εταιρεία του, ότι η καλύτερη διαφήμιση έγινε από το ίδιο το κράτος, με την εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων μέσα σε μια νύχτα. “Προέκταση του χεριού μας είναι πλέον το κινητό, κι αυτό θα μας βοηθήσει να νιώθουμε ότι ζούμε σε μια νορμάλ κατάσταση”, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αναδείχθηκε από τον κ. Πετίνη η αξία του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση, που αξιοποιήθηκε ως εργαλείο και για μη εισηγμένες εταιρείες. Ωστόσο, όπως είπε, κάποιες εταιρείες το είδαν ως μια πρόκληση και μόνο για ν’ αποφύγουν πρόστιμα αλλά κάποιες άλλες επωφελήθηκαν. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι απαιτείται ποικιλομορφία στη σύνθεση των ΔΣ. Με βάση το νόμο, όπως εξήγησε, κανένα μέλος ΔΣ δεν πρέπει να εξαιρείται λόγω ηλικίας ή φύλου κλπ. Πλέον έχει βελτιωθεί η ποικιλομορφία κι έχουμε αναλογία 25% γυναικών ενώ πριν τον νόμο ήταν 16%. Όμως, όπως τόνισε, ελάχιστες γυναίκες είναι πρόεδροι ΔΣ ή επικεφαλής εταιρειών, είναι 1% μόλις, και σίγουρα απαιτείται βελτίωση της κατάστασης.

Ο κ. Αντιμησάρης, σημείωσε πως η εμπειρία της διαχείρισης κρίσεων ανέδειξε και την θετική τους πλευρά στο βαθμό που ευνοούν την ανάπτυξη ασφαλιστικής συνείδησης. “Ήταν δύσκολη στην αρχή η μετάβαση από το physical στο remote, αλλά ήμουν σε μια εταιρεία που είχε πλάνα σε λειτουργία. Αξιοποιώντας την τεχνολογία συνέχισε να εξυπηρετεί τους πελάτες της. Δώσαμε το σωστό σήμα στους συνεργάτες μας, ότι είμαστε μια εταιρεία που προβλέπει και προσαρμόζεται”, πρόσθεσε μιλώντας για την εμπειρία και τις προκλήσεις της CEO Initiative Forum 2022. Ειδικότερα για την ERGO έκανε ειδική αναφορά στην υιοθέτηση στρατηγικής ESG με βάση τρεις πυλώνες τους οποίους ανέλυσε ως εξής “τι κάνουμε εμείς ως εταιρεία (κτίρια, εκπομπές κ.α.), στα προϊόντα που μπορούμε να προσφέρουμε, και στο πώς επενδύουμε τα χρήματά μας και τα χρήματα των ασφαλισμένων. Το θέμα των επενδύσεων στην πράσινη οικονομία είναι πολύ σημαντικό”.

Ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στην έλλειψη ταλέντου, πρόβλημα που εντοπίζεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι CEOs. “Είμαστε μακριά από το να έχουμε καλύψει ήδη τις ανάγκες. Ακούω CEOs να λένε ότι θέλουν να κάνουν τα πάντα, να είναι καλοί εργοδότες, αλλά οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής θεωρούν ότι οι CEOs το λένε απλώς για να το πουν”. Όταν ρωτήθηκε για το ύψος των αποδοχών που προσφέρουν οι επιχειρήσεις σημείωσε ότι “όλοι θα ήθελαν να δίνουν παραπάνω, αρκεί να πήγαινε και μεγαλύτερο κομμάτι στην τσέπη του εργαζομένου. Εδώ από τα 100 ευρώ στον εργαζόμενο αυτός παίρνει τα 45 στην τσέπη του”.

Ερωτηθείς σχετικά με τις νέες προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία με την CEO Initiative Forum 2022, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι οι managers είχαν μάθει να διοικούν physical αλλά προσαρμόζονται στο νέο μοντέλο εργασίας. “Το micromanagement έχει τελειώσει, πρέπει να εμπιστευτούμε τον εργαζόμενο”, τόνισε. Όπως είπε, το θέμα των αποφάσεων είναι πολύ σημαντικό -η ταχύτητα είναι the name of the game- ενώ συνήθως υπάρχει συγκέντρωση των αποφάσεων στην κορυφή, κάτι που οδηγεί στο να μη δίνεται accountability στις υπόλοιπες ομάδες. Ανέδειξε επίσης το θέμα της κουλτούρας, να λαμβάνονται οι αποφάσεις σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο.