Οι Ελβετοί συνεχίζουν να «σνομπάρουν» τις ηλεκτρονικές πληρωμές – «Ερωτευμένοι» με το φράγκο

Οι Ελβετοί συνεχίζουν να «σνομπάρουν» τις ηλεκτρονικές πληρωμές – «Ερωτευμένοι» με το φράγκο
Photo: pixabay.com
Περίπου το 92% των εταιρειών που λειτουργούν επιχειρήσεις πρόσωπο με πρόσωπο στην Ελβετία δέχονται μετρητά.

Η Ελβετία εξακολουθεί να είναι «ερωτευμένη» με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, όπως έδειξε έρευνα της κεντρικής τράπεζας την Παρασκευή, παρά την ανάπτυξη των εφαρμογών πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων και τις προβλέψεις για μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Τα μετρητά παραμένουν η πιο ευρέως αποδεκτή μέθοδος πληρωμής για επιχειρήσεις που απευθύνονται σε πελάτες, όπως καταστήματα και εστιατόρια, μπροστά από τις πληρωμές μέσω εφαρμογών όπως το Google Pay.

Περίπου το 92% των εταιρειών που λειτουργούν επιχειρήσεις πρόσωπο με πρόσωπο στην Ελβετία δέχονται μετρητά, ενώ μόλις το 59% δέχεται πληρωμές μέσω εφαρμογών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα ευρήματα της έρευνας της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας (SNB) έρχονται σε αντίθεση με την εμπειρία χωρών όπως η Σουηδία, οι οποίες έχουν γίνει όλο και περισσότερο χωρίς μετρητά.

Παρόλα αυτά, οι εφαρμογές για κινητά γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, με το επίπεδο αποδοχής τους να έχει αυξηθεί από 40% το 2021, και είναι πλέον πιο αποδεκτές από τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στην Ελβετία, ανέφερε το Reuters.

Για τις ελβετικές εταιρείες που συναλλάσσονται με πελάτες εξ αποστάσεως – όπως μέσω διαδικτύου, ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου – οι τραπεζικές μεταφορές είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος αποδοχής πληρωμών, ακολουθούμενος από τα τιμολόγια και στη συνέχεια τα μετρητά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η διαθεσιμότητα και η αποδοχή του φυσικού χρήματος έχει γίνει πολιτικό θέμα στην Ελβετία, όπου τα χαρτονομίσματα ήταν παραδοσιακά δημοφιλή ακόμη και για μεγάλες αγορές όπως τα αυτοκίνητα.

Οι ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι οι νεότεροι και οι ηλικιωμένοι περιθωριοποιούνται επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές πληρωμών ή κάρτες, ενώ ο αριθμός των τραπεζών και των μηχανημάτων ανάληψης μετρητών μειώνεται.

Δύο δημοψηφίσματα για το θέμα της αποδοχής των μετρητών στο πλαίσιο της ελβετικής παράδοσης της άμεσης δημοκρατίας βρίσκονται επί του παρόντος σε διάφορα στάδια μετά τη συγκέντρωση σχεδόν 200.000 υπογραφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com