Οι επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στις τιμές του πετρελαίου – Ο ρόλος του Ισραήλ

Οι επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στις τιμές του πετρελαίου – Ο ρόλος του Ισραήλ
Photo: pixabay.com
Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν τη Δευτέρα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν τη Δευτέρα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν αναλυτές την Κυριακή, αλλά τα περαιτέρω κέρδη μπορεί να εξαρτηθούν από το πώς το Ισραήλ και η Δύση θα επιλέξουν να προβούν σε αντίποινα.

Το Ιράν εκτόξευσε εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ αργά το Σάββατο σε αντίποινα για μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Συρία την 1η Απριλίου, μια πρώτη άμεση επίθεση σε ισραηλινό έδαφος που έχει υποδαυλίσει τους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Η ανησυχία για μια απάντηση από το Ιράν στο χτύπημα στην πρεσβεία του στη Δαμασκό στήριξε το πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα και βοήθησε στην άνοδο του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς του αργού τύπου Brent την Παρασκευή στα 92,18 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Διακανονίστηκε εκείνη την ημέρα με άνοδο 71 σεντς στα 90,45 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 64 σεντς στα 85,66 δολάρια.

Είναι λογικό να περιμένουμε ισχυρότερες τιμές όταν ξαναρχίσουν οι συναλλαγές, δήλωσε ο Τάμας Βάργκα του χρηματιστή πετρελαίου PVM. «Τούτου λεχθέντος, δεν έχει υπάρξει καμία επίπτωση στην παραγωγή μέχρι στιγμής και το Ιράν δήλωσε ότι το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν».

«Όσο έντονη και επώδυνη και αν είναι η αρχική αντίδραση της αγοράς, το ράλι θα μπορούσε να αποδειχθεί βραχύβιο, εκτός αν διαταραχθεί σημαντικά η προσφορά από την περιοχή» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα συγκαλέσει την Κυριακή συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των Επτά μεγάλων οικονομιών για να συντονίσουν μια διπλωματική απάντηση στην ιρανική επίθεση.

«Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να εκτοξευθούν στο άνοιγμα, καθώς είναι η πρώτη φορά που το Ιράν χτυπά το Ισραήλ από το έδαφός του», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταουνόβο.

«Το πόσο θα διαρκέσει η όποια αναπήδηση θα εξαρτηθεί από την ισραηλινή απάντηση. Επίσης, η σημερινή εικονική συνάντηση της G7 πρέπει να παρακολουθείται, με το βλέμμα στραμμένο στο αν θα στοχεύσουν ή όχι τις ιρανικές εξαγωγές αργού» πρόσθεσε.

Το Ιράν αύξησε κατακόρυφα τις εξαγωγές πετρελαίου – τις κύριες πηγές εσόδων του – υπό την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Οι εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά υπό τον προκάτοχο του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Μπάιντεν σε μια ρεβάνς των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποστηρίξει ότι δεν ενθαρρύνει το Ιράν να αυξήσει τις εξαγωγές και επιβάλλει τις κυρώσεις.

Η μείωση των ιρανικών εξαγωγών θα οδηγούσε σε περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του κόστους της βενζίνης στις ΗΠΑ, ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα ενόψει των εκλογών.

Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να παρακολουθείται θα είναι οι όποιες επιπτώσεις στη ναυσιπλοΐα μέσω του Στενού του Ορμούζ, από το οποίο διέρχεται καθημερινά περίπου το ένα πέμπτο του όγκου της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com