Οι επιχειρηματικοί ηγέτες πρέπει να παραδέχονται ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες πρέπει να παραδέχονται ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα
Charlotte Foucteau, Γιώργος Παπαδημητρίου και Παναγιώτης Πολύδωρος σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Αναστασία Παρετζόγλου, στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Αποστολή: 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Στις εξαιρετικά σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρηματικοί ηγέτες, καθώς και τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν ούτως ώστε να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες τους μπορούν να ανταπεξέλθουν δυναμικά στις σύγχρονες απαιτήσεις, ήταν αφιερωμένο το πάνελ που διεξήχθη στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στη συζήτηση με κεντρικό θέμα “Challenge Accepted: The new CEO view” που συντόνισε η brand manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου, οι Charlotte Foucteau, CEO της Teleperformance στην Ελλάδα, ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Managing Partner της EY Greece και ο Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες και τα βιώματα ζωής που παίρνουν καθημερινά, ηγούμενοι των επιχειρήσεών τους.

Στην αρχική της τοποθέτηση, η Αναστασία Παρετζόγλου έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης κάνοντας λόγο για μια έννοια η οποία ακούγεται πολύ στις αίθουσες του φετινού Φόρουμ και ακούει στο όνομα «πολυκρίση». Μια κατάσταση η οποία κλιμακώθηκε από την περίοδο της πανδημίας και κορυφώθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εκτόξευση των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο.

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο Γιώργος Παπαδημητρίου στάθηκε στο γεγονός ότι όλοι οι επιχειρηματικοί ηγέτες οφείλουν να αντιληφθούν ακριβώς το τι συμβαίνει γύρω μας και το πώς αυτή η κατάσταση της πολυκρίσης μας επηρεάζει. Μίλησε, δε για τα βασικά δεδομένα με τα οποία μπορεί κανείς να περιγράψει τις συγκεκριμένες συνθήκες, ξεκινώντας από τις επιδράσεις της ενεργειακής κρίσης. Συνέχισε, τονίζοντας πως ο πόλεμος της Ουκρανίας αποτελεί μια εξαιρετικά επείγουσα αφορμή για το πώς θα πρέπει να σχεδιάσουν το μέλλον τους οι σημερινές επιχειρήσεις. «Από την εμπειρία μας στην EY διαπιστώσαμε πως πρέπει να αναζητηθεί και να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων», σημείωσε, φέροντας ως παράδειγμα τη νέα έρευνα της εταιρείας για το μέλλον των καταναλωτικών τάσεων. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ευρήματα της έρευνας, διαπίστωσε ότι αντλούνται πολύ χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το πόσο έχουν αλλάξει οι καταναλωτικές συνήθειες, κάνοντας λόγο πλέον για μια ακόμη πρόκληση η οποία έρχεται να προστεθεί στη λίστα άμεσων προτεραιοτήτων για τους επιχειρηματικούς ηγέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον επικεφαλής της EY Greece, ένα ακόμη εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα που καλούνται όλες οι επιχειρήσεις να επιλύσουν, έχει να κάνει με την αγορά εργασίας και την ανεύρεση εξειδικευμένων ταλέντων τα οποία θα καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες που συμβαδίζουν απόλυτα με την εξέλιξη της τεχνολογίας. «Αυτή είναι ίσως και η μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον» τόνισε. Καταλήγοντας, δεν παρέλειψε να προσθέσει στη λίστα των καίριων ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματικοί ηγέτες σήμερα, το ζήτημα της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών. Συνέστησε, μάλιστα, στους επιχειρηματίες να προσέξουν πολύ το σωστό timing εφαρμογής των τεχνολογιών αυτών. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι στο τέλος της μέρας ένας ηγέτης πρέπει να λειτουργεί υπό συνθήκες πίεσης, να είναι προσαρμοστικός στα νέα δεδομένα και να διακατέχεται από το χάρισμα της ενσυναίσθησης.

Η Charlotte Foucteau μίλησε για το πώς διαχειρίζεται η ίδια στην Teleperformance τα νέα δεδομένα που έφερε ο ραγδαίος ψηφιακός μετασχηματισμός, ιδιαίτερα μετά από την πανδημία και διαχώρισε τις επιπτώσεις των εξελίξεων αυτών σε τρεις άξονες. Πρώτον, στο πόσο η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ρομπότ ενίσχυσαν την αποδοτικότητα των εργαζόμενων, σημειώνοντας όμως ότι όλοι οι επιχειρηματικοί ηγέτες πρέπει να δώσουν πολύ μεγάλη προσοχή ούτως ώστε αυτές οι τεχνολογίες να αποτελούν οδηγούς και όχι διαμορφωτές της νέας εργασιακής πραγματικότητας. Πρόσθεσε, έπειτα, ότι μέσω της τεχνολογικής μεταμόρφωσης η εταιρεία της κατάφερε να διατηρήσει ενωμένους και δικτυωμένους μεταξύ τους, τους εργαζόμενούς της, τονίζοντας ότι ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας και στο πώς έχει διαμορφωθεί πλέον η σημερινή -απομακρυσμένη- εργασιακή πραγματικότητα, η πολυπόθητη σύνδεση όλων μεταξύ τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της τεχνολογίας. Τέλος, στάθηκε σε μια σταθερά η οποία δεν πρέπει να παρεκκλίνει από το μυαλό κανενός επιχειρηματικού ηγέτη. Κι αυτό είναι να μην επηρεάσουν οι τεχνολογικές εξελίξεις τον κυρίαρχο στόχο για την πορεία της εταιρείας. Χρειάζεται, όπως είπε, η τεχνολογία να είναι αυτή που θα προσαρμοστεί στον στόχο αυτόν. Όχι το αντίθετο.

Μιλώντας για τη σημαντικότερη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει όντας στο τιμόνι της Mastercard, ο Παναγιώτης Πολύδωρος υπενθύμισε πόσο διαφορετικές είναι σήμερα οι συνθήκες στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών. Από την εποχή με τις κάρτες με τις μαγνητικές ταινίες, έχουμε φτάσει σήμερα στις ανέπαφες συναλλαγές ή ακόμη και στις ψηφιακές αγορές στον κόσμο του metaverse, σχολίασε χαρακτηριστικά. Στάθηκε, επίσης, στα οφέλη της εξέλιξης των ψηφιακών πληρωμών για την εθνική οικονομία, παραθέτοντας τα στοιχεία των τελευταίων ετών για την Ελλάδα. Όπως είπε, το 2019 τα έσοδα από τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών -ιδιαίτερα από τους ξένους επισκέπτες στη χώρα μας- έφτασαν τα 300 εκατ. ευρώ, δίνοντας έτσι μια διαφορετική διάσταση για το πώς μπορεί να κερδίσει ακόμη περισσότερα ο ελληνικός τουρισμός.

Κληθείς να απαντήσει για το πώς ο ίδιος διαχειρίζεται την πορεία της επιχείρησής του, έφερε στο προσκήνιο την ικανότητα της αυτοαναίρεσης. «Να πείθεις τους συνεργάτες σου για το όραμά σου, αλλά να έχεις την ικανότητα να το προσαρμόζεις ή ακόμη και να το ξαναχτίζεις εάν και όποτε χρειαστεί». Αυτό, όπως είπε, μπορεί να επιτευχθεί μόνον εφόσον η διαφορετικότητα αποτελέσει κύριο συστατικό της δημιουργίας μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής ομάδας. «Εάν δεν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους με διαφορετικά χαρακτηριστικά ευελιξίας, δεν θα προχωρήσεις μπροστά», κατέληξε.

Charlotte Foucteau, Γιώργος Παπαδημητρίου και Παναγιώτης Πολύδωρος συμφώνησαν, τέλος, ότι οι επιχειρηματικοί ηγέτες οφείλουν να παραδέχονται ότι δεν είναι ικανοί να γνωρίζουν τα πάντα, και πως ο απώτερος στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια μονοδιάστατη έννοια, αλλά ως μια αλληλουχία ζητημάτων τα οποία προφανώς και απαιτούν ευρύτερες συστημικές λύσεις. Πρέπει, όμως, και από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις να κάνουν τα πάντα ούτως ώστε να αποβάλλουν πλήρως το παλαιό μοντέλο της αποκλειστική λογοδοσίας στους μετόχους, και να στραφούν προς τις ανάγκες των κοινωνιών εντός των οποίων δρουν και αναπτύσσονται.

Δείτε LIVE το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η σχετική με το DEF III ειδησεογραφία βρίσκεται συγκεντρωμένη στο micro site www.amna.gr/delphi-VIII όπου γίνεται ζωντανή μετάδοση του DELPHI ECONOMIC FORUM VIII.