Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να δημοσιεύσουν τις ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία
- 06/05/2025, 14:20
- SHARE

Η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο με το οποίο οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες των συμβολαίων τους για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το προσχέδιο εγγράφου που μετέδωσαν οι Financial Times, από τον Ιούνιο οι εταιρείες θα πρέπει να αποκαλύπτουν στην Επιτροπή και στις εθνικές αρχές ενέργειας και ασφάλειας τον όγκο και τη διάρκεια των συμβολαίων φυσικού αερίου που έχουν συνάψει με τη Ρωσία.
«Τα μέτρα αυτά θα δώσουν στις κυβερνήσεις και την Επιτροπή πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες σχετικά με το ρωσικό αέριο που εισέρχεται στα ενεργειακά τους συστήματα, επιτρέποντας την εφαρμογή στοχευμένων και αποτελεσματικών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ και την προετοιμασία εναλλακτικών προμηθειών», αναφέρεται στο έγγραφο.
Η Επιτροπή αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο επίσημο σχόλιο στους FT.
Οι κανόνες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που θα βοηθήσει την ΕΕ να καταργήσει σταδιακά τα τελευταία ρωσικά καύσιμα στο σύστημά της έως το 2027. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης προτεινόμενα εμπορικά μέτρα για τις εισαγωγές εμπλουτισμένου ουρανίου.
Όλα τα συμβόλαια spot αγοράς φυσικού αερίου, τα οποία αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των εισαγωγών της ΕΕ, θα πρέπει να απαγορευτούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η απαγόρευση των μακροπρόθεσμων συμβάσεων φυσικού αερίου θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ «το αργότερο έως το 2027», αναφέρεται στο έγγραφο.
Ένα στέλεχος της βιομηχανίας φυσικού αερίου δήλωσε ότι το έγγραφο ήταν «πιο φιλόδοξο» από ό,τι αναμενόταν. Ενώ το συνολικό σχέδιο φαινόταν θετικό, το στέλεχος αμφισβήτησε τη νομική βάση για την απαγόρευση των συμβολαίων spot ή των μακροπρόθεσμων συμβάσεων φυσικού αερίου.
Παρά τις προσπάθειες να αποκοπεί η εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να αποτελεί το 13% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ.
Οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, για τις οποίες έχουν επιβληθεί σε μεγάλο βαθμό κυρώσεις, έχουν μειωθεί σε περίπου 3% του συνολικού εφοδιασμού της ΕΕ. Πριν από το 2022, αυτές ήταν περίπου 28%.
Ωστόσο, χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά καύσιμα. Το ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί περίπου το 80% των προμηθειών που πηγαίνουν στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι οποίες -μαζί με τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Φινλανδία- χρειάζονται επίσης ρωσικά ανταλλακτικά και καύσιμα για τους σοβιετικού τύπου πολιτικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες τους.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα απαιτήσει από τα κράτη μέλη να υποβάλουν εθνικά σχέδια που θα καθορίζουν χρονοδιάγραμμα και επιλογές για τη διαφοροποίηση από τα ρωσικά καύσιμα έως το τέλος του 2025.
Για την πυρηνική ενέργεια, η Επιτροπή δήλωσε ότι τον επόμενο μήνα θα θεσπίσει επίσης «εμπορικά μέτρα» για τις εισαγωγές εμπλουτισμένου ουρανίου, ώστε να ενθαρρύνει την ανάπτυξη «μιας αλυσίδας αξίας της ΕΕ και τη σταδιακή διαφοροποίηση από τη Ρωσία».
Είπε επίσης ότι θα πιέσει τα κράτη μέλη να διακόψουν σταδιακά τις προμήθειες ρωσικών πυρηνικών καυσίμων, υπηρεσιών καυσίμων και ανταλλακτικών από τη Ρωσία και να τις αντικαταστήσουν με «πλήρως ευρωπαϊκές» εναλλακτικές λύσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Πόσο ακριβό ήταν το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά της Ελλάδας το 2024; – Η εικόνα στην ΕΕ
- Εμπορικός πόλεμος: Τα αντίμετρα που εξετάζει η ΕΕ στους δασμούς και τι φοβάται
Πηγή: Financial Times