Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις θα περάσουν στα χέρια της τεχνητής νοημοσύνης

Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις θα περάσουν στα χέρια της τεχνητής νοημοσύνης
Photo: pixabay.com
Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές γίνονται περισσότερο επιστήμη παρά τέχνη πλέον, καθώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για απαντήσεις.

Του Andrea Guerzoni*

Πρόσφατη μελέτη της ΕΥ με τη συμμετοχή 1.200 CEO διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των ερωτηθέντων κάνουν ήδη σημαντική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως μέρος της διαδικασίας συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενώ ένα επιπλέον 44% κάνει σήμερα τις πρώτες απόπειρες εφαρμογής της, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι διευθύνοντες σύμβουλοι σχεδιάζουν να προετοιμάσουν την επιχείρησή τους για την ψηφιακή καινοτομία.

Οι συμφωνίες σήμερα είναι πιο ανταγωνιστικές από ποτέ, και οι σωστοί στόχοι εξαγοράς είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των συγχωνεύσεων και εξαγορών από την έναρξη έως την ολοκλήρωση και να συμβάλει στην επίτευξη μετασχηματιστικών αποτελεσμάτων.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως επεξεργαστής δεδομένων

Η παραδοσιακή διαδικασία εντοπισμού των κατάλληλων στόχων εξαγοράς και η διενέργεια της δέουσας επιμέλειας μπορεί να είναι χρονοβόρα. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο απόλυτος επεξεργαστής δεδομένων. Αναλύοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων από οικονομικές καταστάσεις, εσωτερικά και εξωτερικά δομημένα και μη δομημένα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων της αγοράς και ακόμη και των διαδικτυακών συναισθημάτων, οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να περιορίσουν γρήγορα τους πιθανούς στόχους και να αποκαλύψουν πληροφορίες που μπορεί να είχαν περάσει απαρατήρητες. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι μπορούν πλέον να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις με μια ολοκληρωμένη κατανόηση της υγείας μιας εταιρείας-στόχου, της θέσης της στην αγορά και των πιθανών κινδύνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά την τελευταία δεκαετία, η σύναψη συμφωνιών έχει μετασχηματιστεί, καθώς είναι διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα προς ανάλυση, συμπεριλαμβανομένων εναλλακτικών και μη δομημένων πηγών δεδομένων. Η δυνατότητα συγκέντρωσης διαφορετικών πηγών δεδομένων που μπορούν να τροφοδοτήσουν αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης θα ξεκλειδώσει έναν εντελώς νέο φακό μέσω του οποίου θα αξιολογούνται πιθανές συμφωνίες.

Predictive analytics για την τροφοδότηση της λήψης αποφάσεων

Μια από τις πιο ισχυρές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στις συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι η προγνωστική ανάλυση. Αξιοποιώντας ιστορικά δεδομένα και προηγμένους αλγορίθμους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι μπορούν να ρίξουν μια ματιά στις μελλοντικές επιδόσεις μιας συγχωνευμένης οντότητας. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προβλέψουν πιθανές συνέργειες, αύξηση εσόδων και λειτουργική αποτελεσματικότητα, παρέχοντας στους CEO μια σαφέστερη εικόνα της αξίας που μπορεί να αποφέρει μια συμφωνία. Αυτή η πρόβλεψη επιτρέπει στους CEO να κινούνται με αυτοπεποίθηση στις διαπραγματεύσεις, να θέτουν ρεαλιστικές προσδοκίες και να αποφεύγουν δυνητικά μη επικερδείς συμφωνίες.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως optimizer μετά την ενσωμάτωση

Το ταξίδι δεν τελειώνει με τη συμφωνία. Στην πραγματικότητα, είναι μόνο η αρχή. Η ενσωμάτωση δύο διαφορετικών οντοτήτων μπορεί να είναι γεμάτη προκλήσεις, από συγκρούσεις κουλτούρας έως λειτουργικές ανεπάρκειες. Εδώ, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει οδηγό. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν δεδομένα και από τις δύο εταιρείες που συγχωνεύονται και να εντοπίσουν περιοχές για βελτιστοποίηση. Είτε πρόκειται για τον εξορθολογισμό των αλυσίδων εφοδιασμού, την εναρμόνιση των συστημάτων πληροφορικής ή τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών, οι γνώσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη ανοίγουν το δρόμο για μια ομαλότερη διαδικασία ενοποίησης και την ταχύτερη υλοποίηση των συνεργειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύγκλιση της τεχνητής νοημοσύνης και των συγχωνεύσεων και εξαγορών παρουσιάζει ένα νέο όριο δυνατοτήτων. Με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών, μπορεί να εξασφαλισθεί μια άνευ προηγουμένου διορατικότητα, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης. Καθώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι ξεκινούν το επόμενο ταξίδι συγχωνεύσεων και εξαγορών, πρέπει να αφήσουν την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελέσει στρατηγικό σύμμαχο, προς ένα μέλλον όπου οι αποφάσεις θα είναι πιο έξυπνες, οι συνέργειες θα μεγιστοποιούνται και η επιτυχία θα επαναπροσδιορίζεται. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια τους -ή μάλλον, στους αλγορίθμους που μπορούν να προωθήσουν το όραμά τους προς τα εμπρός.

* Ο Andrea Guerzoni είναι Παγκόσμιος Αντιπρόεδρος Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com