Startup με τη στήριξη της HSBC εφαρμόζει τεχνητή νοημοσύνη κατά οικονομικών εγκλημάτων

Startup με τη στήριξη της HSBC εφαρμόζει τεχνητή νοημοσύνη κατά οικονομικών εγκλημάτων
Photo: pixabay.com
Το λογισμικό της Silent Eight βασίζεται στη γενετική τεχνητή AI, την ίδια τεχνολογία που διέπει το ChatGPT.

Η Silente Eight είναι μια τεχνολογική startup που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να καταπολεμήσουν εγκλήματα όπως το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο CEO της εταιρείας -που έχει τη στήριξη κολοσσών του κλάδου, όπως οι HSBC, Standard Chartered και First Abu Dhabi BankΜάρτιν Μάρκιεβιτς, δήλωσε μιλώντας στο OTB Ventures πως «η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά, όχι απαραίτητα οι άνθρωποι. “Έτσι, θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και να κάνετε εκατομμύρια τέτοιες έρευνες, χωρίς να έχετε αυτόν τον περιορισμό, όπως το πόσο μεγάλη είναι η ομάδα μου».

Με τα έσοδα της Silent Eight να έχουν τριπλασιαστεί φέτος και να έχουν φτάσει στην κερδοφορία για πρώτη φορά, ο Μάρκιεβιτς θέλει να φέρει την εταιρεία του σε θέση να εισαχθεί στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, μετέδωσε το CNBC.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να πιάσει εγκληματίες

Το λογισμικό της Silent Eight βασίζεται στη γενετική τεχνητή AI, την ίδια τεχνολογία που διέπει το ChatGPT. Αλλά δεν εκπαιδεύεται με τον ίδιο τρόπο.

Το πρόγραμμα της OpenAI εκπαιδεύεται σε ένα λεγόμενο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο ή LLM. Αυτό είναι ένα ενιαίο σύνολο τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, που επιτρέπει να τεθεί μια ερώτηση στο ChatGPT και τη λήψη μιας απάντησης.

Το μοντέλο του Silent Eight εκπαιδεύεται σε διάφορα μικρότερα μοντέλα που είναι συγκεκριμένα για μια εργασία. Για παράδειγμα, ένα μοντέλο AI εξετάζει πώς μεταφράζονται τα ονόματα σε διάφορες γλώσσες. Αυτό θα μπορούσε να «στοχεύσει» ένα άτομο που ενδεχομένως ανοίγει λογαριασμούς με διαφορετική ορθογραφία των ονομάτων σε όλο τον κόσμο.

Αυτά τα μικρότερα μοντέλα συνδυάζονται για να σχηματίσουν το λογισμικό της Silent Eight που χρησιμοποιούν τράπεζες από την Standard Chartered
έως την HSBC, για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Ο Μάρκιεβίτς είπε πως τα μοντέλα AI της Silent Eight εκπαιδεύτηκαν στην πραγματικότητα στις διαδικασίες που εκτελούσαν οι ανθρώπινοι ερευνητές εντός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το 2017, η Standard Chartered έγινε η πρώτη τράπεζα που άρχισε να χρησιμοποιεί το λογισμικό της εταιρείας. Όμως, το λογισμικό της Silent Eight απαιτούσε την έγκριση της Standard Chartered, ώστε η startup να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα διαχείρισης κινδύνων της τράπεζας για να δημιουργήσει την τεχνητή νοημοσύνη της.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατηγική μας ήταν τόσο επικίνδυνη» ανέφερε ο Μάρκιεβιτς

«Οπότε γνωρίζαμε απλώς ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα με κάποια μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για να καταλάβουν οι άλλοι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και να ακολουθήσουν» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ακόμα, πρόσθεσε πως για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αγοράζουν το λογισμικό, είναι «σε «όρους μεγέθους» φθηνότερο από το να πληρώνουν όλους τους ανθρώπους που θα απαιτούνταν για να κάνουν την ίδια διαδικασία.

Τα κεντρικά γραφεία της Silent Eight βρίσκονται στη Σιγκαπούρη, με γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Βαρσοβία της Πολωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com