Οι ΗΠΑ ζουν το 2023 ένα άνευ προηγουμένου ράλι των μετοχών

Οι ΗΠΑ ζουν το 2023 ένα άνευ προηγουμένου ράλι των μετοχών
Traders work the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) during the opening bell in New York on May 23, 2023. Stock markets slid on May 23 after fresh talks between President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarty on raising the US debt ceiling ended without an agreement as a crucial deadline approaches. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Που όμοιό του δεν έχει υπάρξει εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη φημολογία τον Δεκέμβριο, το 2023 θα ήταν το «έτος του ομολόγου». Και για μια σύντομη στιγμή τον χειμώνα, αυτή η εκτίμηση – και η οικονομική καταστροφολογία που τη στήριζε – φαινόταν σωστή.

Τώρα, όμως, έχει ξεπεραστεί από μια χιονοστιβάδα ζήτησης για μετοχές, η οποία έχει εξαπολύσει ένα μανιώδες ράλι σε όλο τον κόσμο. Και σε μια ένδειξη ότι τα κέρδη μάλλον δεν έχουν τελειώσει ακόμα, η ζήτηση αυτή έκανε τους επενδυτές πιο αισιόδοξους για τις μετοχές σε σχέση με τα ομόλογα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που τα μοντέλα της SentimenTrader άρχισαν να τις συγκρίνουν πριν από 24 χρόνια.

«Καθώς το συναίσθημα, τα τεχνικά στοιχεία και ο κίνδυνος της ύφεσης απομακρύνθηκαν περισσότερο, από υποεπένδυση στις μετοχές κινηθήκαμε προς την υπερεπένδυση», δήλωσε ο Nathan Thooft, παγκόσμιος επικεφαλής κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Manulife Asset Management στη Βοστώνη, ο οποίος μείωσε την πιστωτική έκθεσή του υπέρ της υπερεπένδυσης στις μετοχές.

Το 2023 είχε όλες τις προϋποθέσεις για μια χρονιά ξεσπάσματος για το σταθερό εισόδημα. Το τέλος των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει ένα ράλι στα ομόλογα και να τα έχει καταστήσει μια εξασφάλιση έναντι μιας ύφεσης της ανάπτυξης.

Αντ’ αυτού, η οικονομία φαίνεται να έχει καταφέρει ένα σπάνιο κατόρθωμα: ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί ενώ δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη συνεχίζει να επιταχύνεται και ακόμη και το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δεν προβλέπει πλέον ύφεση. Η Fed εξακολουθεί να αυξάνει τα επιτόκια – αν και μπορεί μόλις να ολοκλήρωσε την τελευταία της αύξηση αυτή την εβδομάδα – και τα ομόλογα δεν ανταποκρίνονται στη φήμη τους ως βαλβίδα ασφαλείας.

Η αναπάντεχη αντιστροφή βρήκε ορισμένους διακεκριμένους στρατηγικούς αναλυτές που ήταν υπέρ της πώλησης μετοχών να λένε δημόσια mea culpa, άλλους να αναβαθμίζουν τους χρηματιστηριακούς τους στόχους και άλλους να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ύφεση ή να τις εγκαταλείπουν εντελώς. Περισσότεροι από τους μισούς πελάτες που ερωτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την JP Morgan Chase & Co. δήλωσαν ότι είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η έρευνα δείχνει ένα άλμα στον αριθμό των επενδυτών που σχεδιάζουν να ενισχύσουν την έκθεση σε μετοχές εις βάρος των ομολόγων.

Αυτό συμβαίνει ήδη. Εκείνοι οι επενδυτές που κατανέμουν τα μετρητά τους με βάση την άποψή τους για την οικονομία έχουν αυξήσει τον ρυθμό αγοράς μετοχών στα ίδια επίπεδα με την εποχή της ανακοίνωσης του εμβολίου στα τέλη του 2020, σύμφωνα με την Deutsche Bank AG. Οι ροές σε exchange-traded funds δείχνουν μια ισχυρή προτίμηση στις μετοχές έναντι του σταθερού εισοδήματος τους τελευταίους τρεις μήνες, μια μεγάλη αντιστροφή από την αρχή του έτους.