Οι καταναλωτές της Ευρωζώνης αναμένουν «πόνο» από τις τιμές μέχρι το 2026

Οι καταναλωτές της Ευρωζώνης αναμένουν «πόνο» από τις τιμές μέχρι το 2026
epa08278138 Consumers wait in long lines to go shopping at a supermarket due to restrictive quotas for entry, in San Donato Milanese, near Milan, northern Italy, 08 March 2020. The Italian authorities have taken the drastic measure of shutting off the entire northern Italian region of Lombardy – home to about 16 million people – in a bid to control the ongoing coronavirus epidemic in the Mediterranean country. The number of confirmed cases of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus in Italy has jumped up to at least 5,883, while the death toll has surpassed 230, making Italy the nation with the third-highest number of infections (behind China and South Korea) and the second-highest death toll after China. EPA/ANDREA CANALI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία.

Οι καταναλωτές της Ευρωζώνης αναμένουν πως ο πληθωρισμός θα μείνει πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία- μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΚΤ για τις καταναλωτικές προσδοκίες που διενεργήθηκε μέσα στον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5% για τα επόμενα 3 χρόνια. Στην προηγούμενη παρόμοια έρευνα, του Ιουλίου, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 2,4%.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ έχει προχωρήσει από το καλοκαίρι του 2022 σε 10 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της -αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις- με στόχο να μειώσει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%. Τον Σεπτέμβριο ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 4,3%, υπερδιπλάσιος από τον στόχο της ευρωτράπεζας.

Ακόμα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη έδειξε πως οι καταναλωτές της Ευρωζώνης αναμένουν ότι ο πληθωρισμός για το επόμενο 12μηνο θα διαμορφωθεί στο 3,5% έναντι 3,4% στην έρευνα του Ιουλίου.

Εισοδήματα, ανάπτυξη και τιμές κατοικιών

Πέρα από τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, στην έρευνα της ΕΚΤ σημειώνεται πως οι καταναλωτές της Ευρωζώνης ανέμεναν ότι το ονομαστικό τους εισόδημα τους επόμενους 12 μήνες θα αυξηθεί κατά 1,2%, ελαφρώς περισσότερο από ό,τι τον Ιούλιο (1,1%).

Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες ήταν ελαφρώς πιο αρνητικές, καθώς διαμορφώθηκαν στο -0,8%, έναντι -0,7% τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τις χαμηλότερες προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας σε 12 μήνες αυξήθηκαν στο 11,1%, έναντι 11,0% τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,3% τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο του Ιουλίου (2,1%) και αποτελούσε την πρώτη αύξηση των προσδοκιών από τον Μάρτιο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: