Ευρωζώνη: Με το «δεξί» η επιχειρηματική δραστηριότητα το 2024 – Ανησυχία για ανάκαμψη του πληθωρισμού

Ευρωζώνη: Με το «δεξί» η επιχειρηματική δραστηριότητα το 2024 – Ανησυχία για ανάκαμψη του πληθωρισμού
Photo: pixabay.com
Ο 8ος συνεχόμενος μήνας όπου ο σύνθετος PMI παραμένει κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων.

Ανάκαμψη κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Ιανουάριο, αλλά με τις πιέσεις των τιμών να παραμένουν ισχυρές για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της PMI της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 47,9 μονάδες έναντι 47,6 μονάδων του Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 48 μονάδες.

Σημειώνεται πως είναι ο 8ος συνεχόμενος μήνας όπου ο σύνθετος PMI παραμένει κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων, που ξεχωρίζουν τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηρίοτητας.

«Η έναρξη του έτους φέρνει θετικά μηνύματα για την Ευρωζώνη, καθώς η μεταποίηση βιώνει μια ευρεία αποκλιμάκωση της πτωτικής πορείας που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος» δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB

«Στον τομέα των υπηρεσιών, η συρρίκνωση της παραγωγής είναι επί του παρόντος μέτρια, απηχώντας τις τάσεις που παρατηρήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Υπήρχαν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επανέρχεται σταδιακά, καθώς τόσο οι δείκτες τιμών εισροών όσο και οι δείκτες τιμών εκροών αυξήθηκαν. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε στις 54,2 μονάδες έναντι 53,8 μονάδων τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2023.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών στις 48,4 μονάδες από 48,8 μονάδες τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 49 μονάδες.

Ωστόσο, η αισιοδοξία για το επόμενο έτος βελτιώθηκε και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών εκτινάχθηκε στο 59,8 μονάδες από 58,3 μονάδες τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: