Οι λεπτομέρειες της εξαγοράς της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ

Οι λεπτομέρειες της εξαγοράς της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει εξωτερική άποψη του νέου καταστήματος του Κωτσόβολου στην Καλλιθέα. Τρίτη 11 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολύ πιο πάνω από την αξία της Κωτσόβολος, που αποτιμήθηκε στα 200 εκατ. ευρώ θα καταβάλει η ΔΕΗ για να αποκτήσει το «πετράδι του στέμματος» της βρετανικής Currys σε μια συμφωνία που ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία με την Currys plc για την εξαγορά της Κωτσόβολος έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16 που ήταν στις 29 Απριλίου στα 97 εκατ. ευρώ.

Η αξία της καθαρής θέσης μετά τις προσαρμογές για μετρητά, χρέος και κεφάλαιο κίνησης είναι 268 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Currys το αντάλλαγμα που θα καταβληθεί κατά την ολοκλήρωση θα της συναλλαγής υπολογιστεί με βάση:

– Την καθαρή αξία μετά τις προσαρμογές για μετρητά, χρέη και κεφάλαιο κίνησης ύψους 268 εκατ. ευρώ στις 29 Απριλίου 2023.

– Συν ένα επιπλέον ημερήσιο ποσό που υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας ένα ποσό που είναι ίσο με 11.019 ευρώ με τον αριθμό των ημερολογιακών ημερών από τις 29 Απριλίου 2023 έως και την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης. Μέχρι σήμερα αυτό το επιπλέον ποσό είναι 2,075 εκατ. ευρώ.

Το αντάλλαγμα θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου και σε μετρητά -η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω ιδίων κεφαλαίων- την ημερομηνία ολοκλήρωσης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 και υπόκειται στις συνήθεις για τέτοιες συναλλαγές εγκρίσεις από αρμόδιες αρχές, περιλαμβανομένης της έγκρισης των μετόχων στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Currys plc καθώς και είτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (conditions precedent). Ο βρετανικός όμιλος ανακοίνωσε, ότι θα εισπράξει καθαρά 179 εκατ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, εφόσον εξαιρεθούν τα έξοδα συναλλαγής.

Η συμφωνία για την εξαγορά της Κωτσόβολος αποτελεί για τη ΔΕΗ μία στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού, σε μία αγορά που αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εποχή της ενεργειακής μετάβασης και του νέου εξηλεκτρισμού δημιουργεί έναν ολόκληρο νέο κόσμο λύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με την εξαγορά της Κωτσόβολος η ΔΕΗ προχωράει ακόμη γρηγορότερα στον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κωτσόβολος διαθέτει 95 καταστήματα, σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores. Επιπλέον του εκτεταμένου δικτύου φυσικών καταστημάτων, η Κωτσόβολος διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό δίκτυο, εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις των συσκευών. Διαθέτει ένα πολυκαναλικό (omnichannel) δίκτυο πωλήσεων που, εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και ένα επιτυχημένο e-shop (kotsovolos.gr).

Στην οικονομική χρήση 1/5/2022 – 29/4/2023, η Κωτσόβολος είχε κύκλο εργασιών 733 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2022, το EBITDA διαμορφώθηκε σε 49 εκατ. ευρώ (στη βάση του IFRS 16) και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός.

Η εξαγορά της Κωτσόβολος θα φέρει στη ΔΕΗ εξοικονόμηση ποσού περίπου 100 εκατ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προοριζόταν για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών.

Σε δηλώσεις του με αφορμή το big deal για τον ενεργειακό όμιλο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH, κ. Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΔΕH θα είναι μία άλλη εταιρεία: Ένας ολοκληρωμένος, πελατοκεντρικός πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο. Η εξαγορά της Κωτσόβολος, ως μέρος του επενδυτικού μας πλάνου ύψους 9 δισ. ευρώ, επιταχύνει σημαντικά την υλοποίηση του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού, ο οποίος βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών και την πελατοκεντρικότητα».

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία και την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Κωτσόβολος, η ΔΕΗ αλλάζει πίστα σε Ελλάδα και εξωτερικό και κάνει άλματα προς την υλοποίηση του μετασχηματισμού της σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

H ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννεάμηνο στις 9 Νοεμβρίου μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και προγραμματίζει την πραγματοποίηση Capital Markets Day στις 23.1.2024 στο Λονδίνο προκειμένου να παρουσιάσει το επικαιροποιημένο Στρατηγικό της Σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: