Οι μειώσεις των επιτοκίων θα καθυστερήσουν – Με το δάχτυλο στο κουμπί πανικού οι επενδυτές

Οι μειώσεις των επιτοκίων θα καθυστερήσουν – Με το δάχτυλο στο κουμπί πανικού οι επενδυτές
Traders work the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) during the opening bell in New York on May 23, 2023. Stock markets slid on May 23 after fresh talks between President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarty on raising the US debt ceiling ended without an agreement as a crucial deadline approaches. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έκαναν τις αγορές να πατήσουν το κουμπί του πανικού…  

Πόση σημασία έχει αν η Federal Reserve αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο αντί για τον Μάιο; Όχι μεγάλη για την ευρύτερη οικονομία ή για τους επενδυτές. Αλλά σίγουρα επηρέασε ως έναν βαθμό τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στην έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή οι αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow υποχωρούσε έως και 750 μονάδες και έκλεισε με πτώση 525 μονάδων, ή -1,4%. Ο πιο ευαίσθητος στα επιτόκια δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 σημείωσε βουτιά 4% ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2023.

Όλα αυτά οφείλονται στο ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, όπως μετρήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ήταν ισχυρότερος από το αναμενόμενο, σημειώνοντας άνοδο 3,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για ρυθμό 2,9%.

Αποτέλεσμα; Η πιο πιθανή ημερομηνία για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed έχει μεταφερθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των traders, στη συνάντηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στις 12 Ιουνίου, αντί για την 1η Μαΐου, σύμφωνα με το FedWatch Tool του CME, που παρακολουθεί τις κινήσεις των Fed-funds.

Φυσικά, απαιτείται κάποια προοπτική: το ποσοστό του πληθωρισμού τον Ιανουάριο ναι μεν ήταν χαμηλότερο από το 3,4% του Δεκεμβρίου αλλά επρόκειτο για την πιο μικρή επιβράδυνση από τον περασμένο Ιούνιο. Και ναι, ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων δηλαδή των ευμετάβλητων τροφίμων και της ενέργειας, στο 3,9% τον Ιανουάριο, παρέμεινε αμετάβλητος. Ωστόσο, ένας μήνας κατά τον οποίο ο βασικός πληθωρισμός απέτυχε να επιβραδυνθεί δεν φαίνεται να είναι αιτία πανικού. Μόλις έξι μήνες νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2023, ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ «έτρεχε» με ρυθμό 4,7%.

Ο πληθωρισμός αγαθών συνεχίζει να είναι αρνητικός καθώς οι τιμές σε προϊόντα όπως τα είδη ένδυσης ή τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα υποχωρούν, εν μέρει λόγω της εξομάλυνσης λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων. Από την άλλη, ανησυχία εμπνέουν οι υπηρεσίες, όπου οι βασικές τιμές, εξαιρουμένων των ενεργειακών υπηρεσιών, αυξήθηκαν εποχικά προσαρμοσμένες κατά 0,7% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα τον Ιανουάριο.

Αυτή η αύξηση στο κόστος των υπηρεσιών οφείλεται στη στενή αγορά εργασίας, η οποία θα μπορούσε να κρατήσει τη Fed σε αναμονή για ακόμη περισσότερο, καθώς περιμένει να «ψυχρανθεί» η αγορά εργασίας. 

Ωστόσο, βαθύτερα, υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού των υπηρεσιών τον Ιανουάριο ήταν μια παρέκκλιση, «περισσότερος θόρυβος παρά σήμα», όπως λένε οι οικονομολόγοι. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος στέγασης επιταχύνθηκε κατά 0,6% από τον προηγούμενο μήνα, σε σύγκριση με την αύξηση 0,4% του Δεκεμβρίου.

Σε ερευνητικό σημείωμα, η ερευνητική εταιρεία Capital Economics χαρακτήρισε αυτό το άλμα «ύποπτο», δεδομένου ότι τα εναλλακτικά μέτρα για τα πρόσφατα υπογεγραμμένα ενοίκια έχουν παραμείνει στάσιμα. «Ακόμα αναμένουμε να δούμε περισσότερο αποπληθωρισμό με βάση τα υπάρχοντα ενοίκια σύντομα», πρόσθεσαν.

Το συμπέρασμα είναι ότι, εάν οι πρόσφατα υπογραφείσες μισθώσεις συνεχίσουν να μετριάζονται, αυτό τελικά θα οδηγήσει σε βραδύτερες μετρήσεις του πληθωρισμού. Και, όπως σημείωσαν πολλοί σχολιαστές την Τρίτη, ο δείκτης που προτιμά η Fed για τον πληθωρισμό, που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου, δίνει μικρότερο βάρος στο κόστος στέγασης.

Φυσικά, η Fed τίποτα δεν υπόσχεται. Οι επενδυτές δεν πρέπει να προεξοφλούν ακόμη γρήγορη πτώση των επιτοκίων. Η αισιοδοξία σχετικά με αυτό βοήθησε τον δείκτη Nasdaq-100 να «γράψει» από τις αρχές Νοεμβρίου άνοδο 24%. Οι αποτιμήσεις σε αυτό το τμήμα της αγοράς έμοιαζαν ήδη ευφορικές, επομένως μια μικρή δόση προσοχής σε αυτό το στάδιο θα μπορούσε να αποδειχθεί υγιής.

Αλλά οι Magnificent Seven δεν είναι η οικονομία (οι «Magnificent Seven» είναι η Apple, η Microsoft, η Alphabet, η Amazon, η Nvidia, η Tesla και η Meta). Οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ παραμένουν αμετάβλητες. Αυτό λοιπόν δεν είναι ένα σκηνικό που θα έπρεπε να κάνει τους επενδυτές να πατήσουν το κουμπί πανικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: