Οι μεταλλεργάτες της Ιαπωνίας θέλουν τη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία – 200 δολάρια ανά μήνα

Οι μεταλλεργάτες της Ιαπωνίας θέλουν τη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία – 200 δολάρια ανά μήνα
Photo: pixabay.com
Φέτος, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της Ιαπωνίας Reno επιδιώκει αυξήσεις μισθών τουλάχιστον 5%.

Τα εργατικά συνδικάτα των ιαπωνικών χαλυβουργών πιέζουν για αύξηση του βασικού μισθού κατά 30.000 γιεν (201 δολάρια) το μήνα, ώστε να διασφαλιστεί ότι η αύξηση των μισθών των εργαζομένων θα ξεπεράσει τον πληθωρισμό, δήλωσαν συνδικαλιστές την Παρασκευή, καθώς οι ετήσιες συνομιλίες με τη διοίκηση μπαίνουν σε πλήρη εξέλιξη.

Μια αύξηση μισθού κατά 30.000 γεν θα ισοδυναμούσε με αύξηση περίπου 10% στους βασικούς μισθούς, λένε οι αναλυτές,το μεγαλύτερο αίτημα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι εταιρείες των blue-chip αναμένεται να προσφέρουν στους συνδικαλιστές μισθολογικές αυξήσεις στις 13 Μαρτίου, ακολουθούμενες από τις μικρές εταιρείες που τείνουν να ακολουθούν τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους και να παρουσιάζουν προσφορές γύρω στα μέσα του έτους.

Οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περίπου επτά στους δέκα Ιάπωνες εργαζόμενους, κατέχουν το κλειδί για τη διάδοση των μισθολογικών αυξήσεων, καθώς πολλοί εργαζόμενοι στην περιφερειακή Ιαπωνία βρίσκονται στις μισθοδοσίες τους.

Οι συνομιλίες για τα εργασιακά έχουν προσελκύσει την προσοχή των φορέων χάραξης πολιτικής και των κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι βιώσιμες αυξήσεις μισθών και τιμών αποτελούν προϋπόθεση για να τερματίσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) τα αρνητικά επιτόκια.

Η BοJ έχει θέσει τις βάσεις για τον τερματισμό των αρνητικών επιτοκίων έως τον Απρίλιο, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν παρουσιάσει τη μία μετά την άλλη βαριές προσφορές αύξησης μισθών φέτος.

Πέρυσι οι μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσεις, αντιμέτωπες με χρόνιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε έναν ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό και αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, προσέφεραν αυξήσεις μισθών 3,6% – τις μεγαλύτερες των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Φέτος, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της Ιαπωνίας Reno επιδιώκει αυξήσεις μισθών τουλάχιστον 5%.

Το μισθολογικό αίτημα του ιαπωνικού συνδικάτου Nippon Steel αντανακλά την ανάγκη προσέλκυσης περισσότερων εργαζομένων και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας σε μια ισχυρή αγορά χάλυβα, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου Ναομίτσι Κόνο.

«Στόχος μας είναι να τονώσουμε την ιδιωτική κατανάλωση και να εξαπλώσουμε τις επιπτώσεις σε όλη την Ιαπωνία» ανέφερε σε δήλωσή του.

Η Nippon Steel και άλλες χαλυβουργίες είναι μέλη της Ιαπωνικής Ομοσπονδίας Ένωσης Εργαζομένων Βασικής Βιομηχανίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης ναυπηγούς, βαριάς βιομηχανίας μηχανημάτων, επεξεργασίας μετάλλων, αεροπορίας και διαστήματος, εκπροσωπώντας περίπου 270.000 εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com