Οι μισές από τις 75 φτωχότερες χώρες του κόσμου «ανοίγουν» το χάσμα με τα πλουσιότερα κράτη

Οι μισές από τις 75 φτωχότερες χώρες του κόσμου «ανοίγουν» το χάσμα με τα πλουσιότερα κράτη
Photo: AFP
Στις χώρες IDA αντιστοιχεί το 92% των ανθρώπων στον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα προσιτής και θρεπτικής τροφής.

Οι μισές από τις 75 φτωχότερες χώρες του κόσμου βιώνουν για πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα διεύρυνση του εισοδηματικού χάσματος με τις πλουσιότερες οικονομίες, σε μια ιστορική αντιστροφή της ανάπτυξης, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της τη Δευτέρα.

Η διαφορά μεταξύ της αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος στις φτωχότερες χώρες και στις πλουσιότερες διευρύνθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.

«Για πρώτη φορά, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει σύγκλιση. Γίνονται φτωχότερες», δήλωσε στο Reuters ο Αγιάν Κοζέ, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

«Βλέπουμε μια πολύ σοβαρή διαρθρωτική οπισθοδρόμηση, μια αντιστροφή στον κόσμο, γι’ αυτό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ» συμπλήρωσε.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι 75 χώρες που είναι επιλέξιμες για επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια από τη Διεθνή Αναπτυξιακή Ένωση (IDA) της Παγκόσμιας Τράπεζας κινδυνεύουν να χάσουν μια δεκαετία ανάπτυξης χωρίς φιλόδοξες αλλαγές πολιτικής και σημαντική διεθνή βοήθεια.

Ο Κόζε δήλωσε ότι η ανάπτυξη σε πολλές χώρες της IDA είχε ήδη αρχίσει να μειώνεται σε αυτές τις χώρες πριν από την πανδημία COVID-19, αλλά θα είναι μόλις 3,4% το 2020-2024, το ασθενέστερο μισό της δεκαετίας ανάπτυξης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση της βίας και των συγκρούσεων επιβάρυναν επίσης τις προοπτικές τους.

Περισσότερες από τις μισές χώρες της IDA βρίσκονται στην Υποσαχάρια Αφρική, 14 στην Ανατολική Ασία και οκτώ στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Τριάντα μία έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα μικρότερο από 1.315 δολάρια ετησίως. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Αφγανιστάν και η Αϊτή.

Μία στις τρεις χώρες της IDA είναι φτωχότερη τώρα από ό,τι την παραμονή της πανδημίας.

Στις χώρες IDA αντιστοιχεί το 92% των ανθρώπων στον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα προσιτής και θρεπτικής τροφής. Οι μισές από τις χώρες βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση χρέους, που σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το χρέος τους ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μην είναι σε θέση να το εξυπηρετήσουν.

Και παρά τους νεαρούς πληθυσμούς τους – μια δημογραφική ευλογία σε μια εποχή που οι πληθυσμοί γερνούσαν σχεδόν παντού αλλού, τους πλούσιους φυσικούς πόρους και το άφθονο δυναμικό ηλιακής ενέργειας, οι ιδιώτες και οι κυβερνητικοί πιστωτές είχαν απομακρυνθεί από αυτές.

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέι Σάμπαου εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας την Κίνα και άλλους αναδυόμενους επίσημους πιστωτές να μην εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους αναλογούν, περιορίζοντας τα δάνεια σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, τη στιγμή που το ΔΝΤ ή οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες έδιναν κεφάλαια.

Σχεδόν 40 χώρες είδαν εκροές εξωτερικού δημόσιου χρέους το 2022 και οι ροές πιθανόν να επιδεινώθηκαν το 2023, είπε.

Ο Κόζε δήλωσε ότι απαιτούνται φιλόδοξες πολιτικές για την επιτάχυνση των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων προσπαθειών για την ενίσχυση της δημοσιονομικής, νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής, καθώς και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την αύξηση των εγχώριων εσόδων.

Σημαντική χρηματοδοτική στήριξη από την παγκόσμια κοινότητα ήταν επίσης απαραίτητη για να σημειωθεί πρόοδος και να μειωθεί ο κίνδυνος παρατεταμένης στασιμότητας, δήλωσε ο Κόζε, σημειώνοντας ότι η Παγκόσμια Τράπεζα ελπίζει να επιτύχει μια ισχυρή αναπλήρωση των κονδυλίων IDA μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο ισχυρότερος διεθνής συντονισμός σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τις αναδιαρθρώσεις χρέους και τα μέτρα στήριξης του διασυνοριακού εμπορίου θα ήταν επίσης ζωτικής σημασίας, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com