Πώς θα επηρεάσει η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το πετρέλαιο; – Καθησυχαστική η DNB

Πώς θα επηρεάσει η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το πετρέλαιο; – Καθησυχαστική η DNB
This picture taken on May 19, 2022 shows a pressure gauge at an endpoint of the oil pipeline Druzhba in Slovak refinery Slovnaft in Bratislava, Slovakia. - Slovakiaís government on May 18, 2022 backed a proposal for a special tax on Russian oil processed in the country. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP) Photo: AFP
Το Ισραήλ θα θελήσει σίγουρα να ανταποδώσει, αλλά θα μπορούσε να επιλέξει μυστικές επιχειρήσεις αντί για αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν.

Περιορισμένο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου αναμένεται να έχουν τα χτυπήματα που εξαπέλυσε το Σάββατο το Ιράν στο Ισραήλ, σύμφωνα με ανάλυση του νορβηγικού χρηματοπιστωτικού ομίλου DNB.

Σε σχετική έκθεση, ο αναλυτής της DNB, Χέλγκε Αντρέ Μάρτινσεν, υποστηρίζει πως η άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα σε ένα από τα διπλωματικά του κτίρια στη Συρία δεν αναμένεται να διαταράξει άμεσα τον εφοδιασμό με πετρέλαιο.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, το Ισραήλ θα θελήσει σίγουρα να ανταποδώσει, αλλά θα μπορούσε να επιλέξει μυστικές επιχειρήσεις αντί για αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν.

«Το Ισραήλ θα αξιολογήσει τα είδη των αντιποίνων και μια σειρά πιθανών στόχων, αλλά δεν περιμένουμε ότι οι ιρανικές ενεργειακές υποδομές θα είναι ψηλά στη λίστα», αναφέρει σε σημείωμά του. Παρόλα αυτά, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα τις επόμενες ημέρες, προσθέτει ο Μάρτινσεν.

Σημειώνεται πως στις 13:30 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), τα συμβόλαια του brent -παράδοσης Ιουνίου- υποχωρούσαν 0,82% στα 89,71 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού -παράδοσης Μαΐου- έχαναν 0,93% στα 84,86 δολάρια ανά βαρέλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: