Οι νέες eco business της οικογένειας Κουτσιανά

Οι νέες eco business της οικογένειας Κουτσιανά
Photo:
H Koutsianas Eco Stays φιλοδοχεί να κάνει τη διαφορά και στον τουρισμό προτείνοντας έναν εναλλακτικό και βιώσιμο τρόπο.

Από το 1974, οπότε και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από το ιδιόκτητο φαρμακείο του στην οδό Κατεχάκη, εκεί όπου η αγάπη για τη μέλισσα και τη φύση σε συνδυασμό με την επιστημονική του γνώση άρχισαν να βρίσκουν εφαρμογή στη θεραπευτική μέσω της ανάπτυξης φυτικών σκευασμάτων βασισμένων στα βότανα, την πρόπολη και το μέλι, έχει περάσει κοντά μισός αιώνας.

Πενήντα χρόνια μετά από εκείνο το επιχειρηματικό βήμα ο «αιώνιος έφηβος» Νίκος Κουτσιανάς, που γεννήθηκε το 1946 και σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνεχίζει να επιχειρεί και μάλιστα σε νέες δραστηριότητες.

Πριν από λίγες ώρες, ο γνωστός επιχειρηματίας, που μαζί με τη σύζυγο του Νίκη Κουτσιανά δημιούργησαν μια από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές εταιρείες καλλυντικών Apivita, -πλέον ανήκει στον πολυεθνικό όμιλο Puig- ενίσχυσε το επιχειρηματικό του αποτύπωμα στη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας.

Photo:

Μαζί με τον γιό του Αθανάσιο Κουτσιανά και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 250.000 ευρώ, ίδρυσαν την Koutsianas Eco Stays . Αντικείμενο αυτής της νέας επιχειρηματικής προσπάθειας της οικογένειας Κουτσιανά είναι η παροχή καταλυμάτων – ξενοδοχείων, οι δραστηριότητες με τη φυσική ευεξία και οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή και την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου.

Δηλαδή και στον κλάδο του τουρισμού που κατηγορείται από πολλούς για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, η οικογένεια Κουτσιανά θέλει να κάνει τη διαφορά προτείνοντας έναν εναλλακτικό τρόπο. Εκτός από την Koutsianas Eco Stays στο ίδιο αντικείμενο δραστηριοποιείται και η SYMBEEOSIS HOTELS με μετόχους του κ.κ. Νίκο και Νίκη Κουτσιανά και την N AND N EARTH VCIC PLC που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022. Το αν η οικογένεια Κουτσιανά θα επιτύχει και αυτό το στοίχημα μένει να φανεί.

Πάντως η Apivita, που πήγε κόντρα σε κάθε στερεότυπο τα κατάφερε και σε μια εποχή όπου τα βιομηχανικά προϊόντα μεσουράνησαν, με πρώτο προϊόν το μαύρο σαπούνι πρόπολης, κατάφερε να επιτύχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Apivita ιδρύθηκε το 1979 όταν ο Νίκος Κουτσιανάς ξεκίνησε τυποποιεί τα πρώτα φυτικά προϊόντα, μαζί με τη σύζυγό του, Νίκη. Βασική αποστολή της APIVITA ήταν η ανάπτυξη φυτικών, φυσικών προϊόντων που προάγουν την υγεία και την ομορφιά του ανθρώπου. Πηγές έμπνευσης η μέλισσα και τα παράγωγά της, η πλούσια βιοποικιλότητα της ελληνικής φύσης και η ολιστική θεωρία του Ιπποκράτη.

Άλλωστε βασική φιλοσοφία της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Νίκου Κουτσιανά αποτελεί το τρίπτυχο ευ και αεί επιχειρείν, καινοτομείν και δημιουργείν και πιστεύει πως ένας από τους πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας είναι η αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου, τον οποίο και στηρίζει με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, ίδρυσε το 2009 την APIGAIA με σκοπό την καλλιέργεια αρωματικών φυτών σε συνεργασία με βιοκαλλιεργητές σε διάφορες περιοχές της χώρας και το 2010 ίδρυσε την APIFARM αναπτύσσοντας την πρώτη μελισσοκομική μονάδα στην Καρδίτσα. Ενώ πριν από μια διετία ίδρυσε την Symbeeosis τα προϊόντα της οποίας είναι βασισμένα αποκλειστικά σε φαρμακευτικά φυτά και μελισσοκομικά συστατικά. Είναι ελληνικά, πιστοποιημένα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα και χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Ελληνικό Τσάι του Βουνού – Ελληνικά Βότανα – Λειτουργικό Μέλι – Συμπληρώματα Διατροφής. Είναι πλούσια σε θρεπτική αξία, 100% φυσικά χωρίς χημικά και συνθετικά, με συμπυκνωμένα δραστικά συστατικά για ενισχυμένη δράση, ενώ οι εργασίες παραγωγής και οι συσκευασίες τους βασίζονται σε βιώσιμες και ανακυκλώσιμες πρακτικές με σεβασμό στην ελληνική βιοποικιλότητα.

Symbeeosis: Η Νίκη Κουτσιανά στο Fortune Greece για το νέο όραμά της

Πέραν των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων ο κ. Κουτσιανά, διετέλεσε για 8 χρόνια Γενικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελλάδας και για 10 χρόνια Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Αρωμάτων και Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμετολογίας (ΕΕΚ) και πρόσφατα μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Τέλος, είναι Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ιπποκράτης 2.500 χρόνια» με κύρια αποστολή τη διάδοση του έργου του μεγάλου Ανθρώπου, Φιλοσόφου και Πατέρα της Ιατρικής, του Ιπποκράτη, και τη δημιουργία του βοτανικού κήπου του Ιπποκράτη, στην Κω, με φυτά που χρησιμοποιούσε ο ίδιος στη θεραπευτική του.