Οι πολυβιταμίνες είναι το πιο συχνά λαμβανόμενο συμπλήρωμα. Ιδού τι μπορούν (και τι δεν μπορούν) να κάνουν για την υγεία σας

Οι πολυβιταμίνες είναι το πιο συχνά λαμβανόμενο συμπλήρωμα. Ιδού τι μπορούν (και τι δεν μπορούν) να κάνουν για την υγεία σας
Photo: pixabay.com
Διακεκριμένοι διαιτολόγοι λένε στο Fortune εάν αυτά τα συμπληρώματα πολλαπλών εργασιών μεταφράζονται σε διατροφικά οφέλη - ή αν θα ήταν καλύτερα να ξοδέψετε τα λεφτά σας αλλού.

Εάν προσπαθείτε να καλύψετε όλες τις διατροφικές σας βάσεις με ένα χάπι, μπορεί να πιστεύετε ότι οι πολυβιταμίνες είναι η προφανής λύση. Περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών βασίζονται σε αυτό το ευέλικτο δισκίο για να καλύπτουν τα διατροφικά κενά στη διατροφή τους, αλλά πριν ακολουθήσετε κι εσείς αυτή την τάση αξίζει να μάθετε για όλα όσα μπορούν και δεν μπορούν να κάνουν οι πολυβιταμίνες.

Διακεκριμένοι διαιτολόγοι λένε στο Fortune εάν αυτά τα συμπληρώματα πολλαπλών εργασιών μεταφράζονται σε διατροφικά οφέλη – ή αν θα ήταν καλύτερα να ξοδέψετε τα λεφτά σας αλλού.

Τα οφέλη από τη λήψη πολυβιταμινών

Οι περισσότερες πολυβιταμίνες περιέχουν βιταμίνες A, D, E, K, C, B, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο και χρώμιο, εξηγεί ο ειδικός Jamie Lee McIntyre. Αυτό σημαίνει ότι μια πολυβιταμίνη προσφέρει όλα τα οφέλη που σχετίζονται με αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, η βιταμίνη Β μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να διατηρήσει γερά οστά.

Το διατροφικό τους εύρος καθιστά τις πολυβιταμίνες μια εξαιρετική «εξασφάλιση» για την υγεία και την ευημερία σας. «Αν και οι ατομικές διατροφικές ανάγκες διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την κατάσταση υγείας και τον τρόπο ζωής, πολλά συμπληρώματα πολυβιταμινών παρέχουν θρεπτικά συστατικά που παίζουν κρίσιμο ρόλο σε διάφορες φυσιολογικές διαδικασίες για την πρόληψη ελλείψεων που διαφορετικά θα προκαλούσαν προβλήματα υγείας», επισημαίνει ο McIntyre.

Οι πολυβιταμίνες, επίσης, βολεύουν. Αντί να παίρνετε μυριάδες χάπια το πρωί, μπορείτε να συμπεριλάβετε ένα μόνο δισκίο στο πρωινό για όλη την ημέρα.

Πού υπολείπονται οι πολυβιταμίνες

Αν και οι πολυβιταμίνες είναι πολυλειτουργικές, δεν είναι πανάκεια. «Οι πολυβιταμίνες δεν αντικαθιστούν μια καλά ισορροπημένη διατροφή», τονίζει ο McIntyre. «Η έρευνα δείχνει ότι τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται καλύτερα από τα τρόφιμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε επιδράσεις που εμφανίζονται όταν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά καταναλώνονται, αφομοιώνονται και μεταβολίζονται από πηγές τροφής».

Το σώμα μας έχει εξελιχθεί για να συλλέγει θρεπτικά συστατικά από τρόφιμα. Αν και μπορούμε να τα λάβουμε και από βιταμίνες, δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το να τρώμε. «Η πέψη και η απορρόφηση για την ακρίβεια ξεκινά όταν κοιτάμε τα τρόφιμα», λέει η αθλητική διαιτολόγος Leron Sarig, ειδική διευθύντρια διατροφής στην Exos. Από εκεί, μασάμε, καταπίνουμε και απορροφούμε τα θρεπτικά συστατικά που μόλις καταναλώσαμε.

Η κατανάλωση τροφών αντί για βιταμίνες σας επιτρέπει επίσης να αποκομίσετε τα άλλα οφέλη ενός δεδομένου συστατικού. Για παράδειγμα, αντί να λαμβάνετε καθαρή βιταμίνη C, λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από την κατανάλωση, για παράδειγμα, ενός αβοκάντο. «Ειδικά όταν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά, οι φυτικές ίνες που παίρνετε από αυτά προέρχονται από μέρος του φρούτου ή του λαχανικού που δεν γίνεται απαραιτήτως σκόνη και δεν μπαίνει σε πολυβιταμίνη», λέει η Sarig.

Αν και δεν βλάπτει η λήψη πολυβιταμινών για τους περισσότερους ανθρώπους, η έρευνα σχετικά με το πώς αυτά τα συμπληρώματα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου μας ήταν σε μεγάλο βαθμό ασαφής. Δηλαδή, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι η λήψη αυτών των χαπιών αποτελεί επένδυση στη μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Θέλετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν υπερκαταναλώνετε ορισμένες βιταμίνες. «Είναι δυνατό να καταναλώνουμε μη ασφαλή επίπεδα θρεπτικών ουσιών που συνήθως βρίσκονται στα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα. Για να το αποφύγετε, επιλέξτε μια πολυβιταμίνη που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας και δώστε προσοχή σε αυτές που είναι για συγκεκριμένο φύλο (άνδρας ή γυναίκα) και συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ή πάθηση (προγεννητική, 50+ κ.λπ.)», συστήνει ο McIntyre. «Να είστε προσεκτικοί να μην συνδυάζετε συμπληρώματα που παρέχουν το ίδιο θρεπτικό συστατικό, ειδικά εάν και τα δύο παρέχουν το 100% ή περισσότερο της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας των θρεπτικών συστατικών».

Πότε πρέπει να παραλείπετε τις πολυβιταμίνες

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν προσθέσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στην καθημερινή ρουτίνα σας. Αυτή η συζήτηση είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν είστε έγκυος, ζείτε με μια χρόνια πάθηση ή λαμβάνετε κάποιο φάρμακο που θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με την πολυβιταμίνη σας με επικίνδυνο τρόπο.

«Συνολικά, αν και οι πολυβιταμίνες μπορούν να είναι ένας βολικός τρόπος για την υποστήριξη της συνολικής υγείας, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες», λέει ο McIntyre. Κρατήστε αυτή τη συμβουλή στο μυαλό σας την επόμενη φορά που θα στραφείτε προς τα συμπληρώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πηγή: Fortune.com