Οι συγγραφείς του Χόλυγουντ συμπλήρωσαν 50 ημέρες απεργίας

Οι συγγραφείς του Χόλυγουντ συμπλήρωσαν 50 ημέρες απεργίας
Photo: pixabay.com
Και οι ηθοποιοί ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Μετά από πενήντα ημέρες απεργίας χωρίς ορατό τέλος, περίπου 1.000 συγγραφείς του Χόλιγουντ και οι υποστηρικτές τους πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση στο Λος Άντζελες για μια νέα σύμβαση με τα στούντιο που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις πληρωμής και διασφάλιση της εργασίας.

Οι ομιλητές στη συγκέντρωση και πορεία του Σωματείου Συγγραφέων της Αμερικής την Τετάρτη τόνισαν την ευρεία υποστήριξη του σκοπού τους από άλλα συνδικάτα του Χόλυγουντ – συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών στις δικές τους διαπραγματεύσεις για σύμβαση – και από το εργατικό δυναμικό στο σύνολό του.

«Είμαστε όλοι μαζί, δίνουμε όλοι τον ίδιο αγώνα, για μια βιώσιμη δουλειά απέναντι στην εταιρική απληστία», δήλωσε ο Άνταμ Κόνοβερ, συγγραφέας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου και της επιτροπής διαπραγματεύσεων, στο πλήθος στο τέλος της πορείας στο La Brea Tar Pits. «Θα νικήσουμε γιατί μας χρειάζονται. Οι συγγραφείς είμαστε αυτοί που κοιτάζουν μια κενή σελίδα. Είμαστε αυτοί που εφευρίσκουμε τους χαρακτήρες, αφηγούμαστε τις ιστορίες και γράφουμε τα αστεία που αγαπάει το κοινό τους. Δεν θα είχαν τίποτα χωρίς εμάς».

Οι συνομιλίες με την Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), την ομάδα που εκπροσωπεί τα στούντιο στις διαπραγματεύσεις, δεν έχουν ξαναρχίσει από τότε που διακόπηκαν λίγες ώρες πριν από τη λήξη της σύμβασης των συγγραφέων την 1η Μαΐου. Η απεργία ξεκίνησε μια μέρα αργότερα, με όλο και περισσότερες παραγωγές να κλείνουν όσο προχωρούσε.

Μια παρόμοια προθεσμία προκύπτει τώρα για τους ηθοποιούς, το σωματείο των οποίων, η SAG-AFTRA, διαπραγματεύεται με την AMPTP για μια σύμβαση που λήγει στις 30 Ιουνίου. Τα μέλη ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία να εξουσιοδοτήσουν τους ηγέτες του σωματείου να καλέσουν σε απεργία αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Η ροή περιεχομένου (streaming) και οι επιπτώσεις της βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης. Το σωματείο λέει ότι παρόλο που οι προϋπολογισμοί των σειρών έχουν αυξηθεί, το μερίδιο των συγγραφέων από αυτά τα χρήματα συρρικνώνεται σταθερά.

Η AMPTP λέει ότι οι συγγραφείς απαιτούν να διατηρούνται στο προσωπικό και να πληρώνονται όταν δεν υπάρχει δουλειά γι’ αυτούς και ότι οι προτάσεις της για τις συμβάσεις ήταν γενναιόδωρες.

«Είμαστε εδώ για χάρη του επαγγέλματος που αγαπάμε», δήλωσε η συγγραφέας Λιζ Άλπερ στη συγκέντρωση της Τετάρτης. «Του κλάδου στον οποίο εργαζόμαστε, του κοινού μας, των αδελφών συνδικάτων μας στο Χόλυγουντ και όλων των εργαζομένων σε όλη την Αμερική που έχουν πληγεί και στερηθεί τα δικαιώματά τους από τη Wall Street και το big tech».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: