«Οι στρατιώτες δεν χωρούν στα άρματα μάχης» – Το Ozempic στη χώρα με τους περισσότερους παχύσαρκους του κόσμου

«Οι στρατιώτες δεν χωρούν στα άρματα μάχης» – Το Ozempic στη χώρα με τους περισσότερους παχύσαρκους του κόσμου
This recent archive picture, taken 17 August 2023 and distributed Tuesday 26 September 2023, shows a package with Ozempic medicine at a hospital in Bonheiden. The Belgian federal medicines agency (FAMHP-FAGG-AFMPS) recommends that doctors and pharmacies reserve the drug Ozempic as a priority for diabetics. There is limited availability of Ozempic due to an acute increase in demand. The drug is also popular as a slimming agent and is often prescribed off label for this purpose. The Step Young research program is running in the university hospitals of Brussels, Leuven and Antwerp. The Danish pharmaceutical giant Novo Nordisk wants to determine whether injections with 2.4 milligrams of semaglutide, the active substance of the weight loss drug Ozempic, are safe and effective for losing weight in obese 6 to 12-year-old children. BELGA PHOTO DIRK WAEM (Photo by DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP) Photo: AFP
Μια γκρίζα αγορά πωλητών και αγοραστών φαρμάκων, οι οποίοι έχουν μικρό πρόβλημα να παρακάμψουν τους ρυθμιστικούς κανόνες.

Η Κίνα έχει περισσότερους παχύσαρκους ανθρώπους από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο και στρέφεται όλο και περισσότερο στα φάρμακα για την απώλεια βάρους για να λύσει το πρόβλημα, σημειώνει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Αυτό τροφοδοτεί μια γκρίζα αγορά πωλητών και αγοραστών φαρμάκων, οι οποίοι έχουν μικρό πρόβλημα να παρακάμψουν τους κανόνες της Κίνας σχετικά με τη χρήση του Ozempic της Novo Nordisk.

Το Ozempic δεν είναι διαθέσιμο για την απώλεια βάρους στη χώρα, αλλά προορίζεται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Αλλά οι χρήστες στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου είναι σε θέση να αγοράσουν τις ενέσεις, δηλώνοντας απλώς ότι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, χωρίς να προσκομίζουν αποδείξεις.

Υπάρχουν περίπου 200 εκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικες στην Κίνα και επιπλέον 400 εκατομμύρια υπέρβαροι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Jefferies που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία. Η Κίνα θα έχει άλλα 100 εκατομμύρια άτομα με παχυσαρκία σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, προβλέπει η επενδυτική τραπεζική εταιρεία, παρά τη μείωση του πληθυσμού της χώρας.

Η ζήτηση για το Ozempic καθοδηγείται από ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν από την τσέπη τους και όχι μέσω προγραμμάτων ασφάλισης υγείας, δήλωσε ο Κρίστοφερ Λούι, επικεφαλής της έρευνας για την υγειονομική περίθαλψη στην Ασία στην Jefferies. «Όταν τα φάρμακα εγκριθούν για την απώλεια βάρους, νομίζω ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης», είπε.

Η WSJ σημειώνει πως το 2017 το Πεκίνο ξεκίνησε μια εκστρατεία που ονόμασε «τρεις μειώσεις και τρεις υγιείς συνθήκες», καλώντας τους Κινέζους πολίτες να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού, λαδιού και ζάχαρης και να επιδιώξουν υγιή στοματική υγιεινή, σωματικό βάρος και οστά.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.Το ποσοστό των παιδιών με παχυσαρκία στην Κίνα είναι πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η παχυσαρκία δεν αποτελεί νέο πρόβλημα για τη χώρα.

Το βιοτικό επίπεδο της Κίνας βελτιώθηκε μετά την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001, συμβάλλοντας στην αύξηση της πρόσληψης τροφίμων υψηλής ενεργειακής αξίας από τον πληθυσμό της, δήλωσε ο Ζούο Τσεν, καθηγητής πολιτικής και διαχείρισης της υγείας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

Το 2014 στρατηγοί παραπονέθηκαν ότι οι Κινέζοι στρατιώτες είχαν γίνει πολύ μεγάλοι για να χωρέσουν άνετα σε άρματα μάχης.

Η κατάσταση στην αγορά

Αλλά οι καινοτομίες στα φάρμακα για την απώλεια βάρους έχουν μετατοπίσει τις πιθανές λύσεις από την προσωπική πειθαρχία προς την εταιρική στρατηγική.

Οι κινεζικές εταιρείες διεξάγουν δοκιμές σε προχωρημένο στάδιο για περισσότερες από 10 ποικιλίες ενός φαρμάκου γνωστού ως GLP-1 για χρήση στην παχυσαρκία, σύμφωνα με τον πάροχο φαρμακευτικών δεδομένων PharmCube. Το φάρμακο μιμείται μια ορμόνη του εντέρου που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και καταστέλλει την όρεξη.

Η αγορά των φαρμάκων GLP-1 στην Κίνα αξίζει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αν και περισσότερο από το 80% αυτού προέρχεται από συνταγές για διαβήτη, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Clarivate.

Αυτή η αγορά θα μπορούσε να πενταπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια, ενισχυμένη από την αύξηση της χρήσης των φαρμάκων για την απώλεια βάρους, δήλωσε ο Κάραν Βέρμα, αναλυτής ερευνών και δεδομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Clarivate, ο οποίος έχει εξετάσει την αγορά της Κίνας.

Η Innovent Biologics, μια φαρμακοβιομηχανία με έδρα τη Σουζού που είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η πρώτη κλινική δοκιμή φάσης 3 του mazdutide – ενός φαρμάκου GLP-1 για το οποίο η εταιρεία έχει συμφωνία άδειας χρήσης με την Eli Lilly – είχε επιτύχει τα τελικά σημεία. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά της Κίνας περίπου στις αρχές του 2025.

Ορισμένες εταιρείες αξιοποιούν επίσης τις κεφαλαιαγορές για να αντλήσουν κεφάλαια για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας. Η Hangzhou Jiuyuan Gene Engineering, μια φαρμακοβιομηχανία που κατέθεσε αίτηση για αρχική δημόσια προσφορά στο Χονγκ Κονγκ τον Ιανουάριο, στοχεύει να συγκεντρώσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια κατά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Αναλυτές και επενδυτές λένε ότι ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος, ιδίως καθώς η πατέντα της Novo Nordisk για τη σεμαγλουτίδη της -το φάρμακο που πωλείται με τις μάρκες Ozempic και Wegovy– πρόκειται να λήξει το 2026 στην Κίνα, ανοίγοντας το δρόμο για την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.

«Αναμένω σημαντικό ανταγωνισμό στην κινεζική αγορά. Ο μεγάλος αριθμός προϊόντων που διατίθενται στην αγορά μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο τιμών» δήλωσε ο Σάιρους Νγκ, επικεφαλής της ασιατικής έρευνας μετοχών υγειονομικής περίθαλψης στην Deutsche Bank. ”

Ούτε το αδελφό φάρμακο της Wegovy-Ozempic, που έχει κατασκευαστεί ειδικά για τη διαχείριση του βάρους, ούτε το Mounjaro, ένα άλλο φάρμακο που αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, δεν έχει εγκριθεί για την απώλεια βάρους στην Κίνα. Δύο εγχύσεις GLP-1 που παρασκευάζονται τοπικά στην ίδια κατηγορία φαρμάκων έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Το μέλλον

Η τρέχουσα αγορά φαρμάκων στην Κίνα έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, λένε οι αναλυτές.

Ένα φάρμακο που πωλείται από την Huadong Medicine, μία από τις δύο εταιρείες που πήραν πρώτες την έγκριση της Κίνας για την πώληση φαρμάκων GLP-1 για την απώλεια βάρους, απαιτεί καθημερινή ένεση. Το Ozempic λαμβάνεται συνήθως μία φορά την εβδομάδα.

Ο ανταγωνισμός για την ανάπτυξη φαρμάκων απώλειας βάρους στην Κίνα -και η ζήτηση για φάρμακα απώλειας βάρους στην γκρίζα αγορά- σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο το Πεκίνο θα ρυθμίσει την αγορά τα επόμενα χρόνια είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.

«Θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερη ρύθμιση ή περιορισμός των καλλυντικών χρήσεων», δήλωσε ο Γουίλφρεντ Γιουέν, αναλυτής υγειονομικής περίθαλψης στην Κίνα στην Daiwa Capital Markets. Αλλά η ρυθμιστική δράση για την γκρίζα αγορά εξακολουθεί να φαίνεται μακρινή, δεδομένου ότι η προσφορά για τα φάρμακα παραμένει περιορισμένη μπροστά στην υψηλή ζήτηση, πρόσθεσε.

Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος της BrightGene Bio-Medical Technology, μιας φαρμακευτικής εταιρείας εισηγμένης στη Σαγκάη, διαφήμισε στους συμμετέχοντες σε τηλεδιάσκεψη ότι είχε δοκιμάσει το φάρμακο της εταιρείας για την απώλεια βάρους. Σύντομα έλαβε προειδοποιητική επιστολή από τη ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας, η οποία ανέφερε ότι παραπλανούσε τους επενδυτές σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που βρισκόταν ακόμη υπό ανάπτυξη.

Η Novo Nordisk, η οποία ανέπτυξε το Ozempic, δήλωσε ότι το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο με ιατρική συνταγή. «Προτρέπουμε έντονα τους ασθενείς να ακολουθούν τη συνταγή και τις οδηγίες του γιατρού για τη χρήση του φαρμάκου και να προμηθεύονται το φάρμακο μέσω ρυθμιζόμενων, εγκεκριμένων καναλιών για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του φαρμάκου», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: wall street journal