Οι τιμές των παγκόσμιων τροφίμων σε χαμηλό 8 ετών – Αργούν να φανούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Οι τιμές των παγκόσμιων τροφίμων σε χαμηλό 8 ετών – Αργούν να φανούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ
PRODUCTION - 22 November 2023, Bremen: Cash is used to make purchases at a market stall. Photo: Sina Schuldt/dpa (Photo by Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι τιμές καλαμποκιού και σιταριού σημείωσαν πέρυσι τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2015, εν μέσω ενδείξεων ότι οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής πώλησης τροφίμων αρχίζουν να μεταφέρονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων-εμπορευμάτων που δημιουργήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών μειώθηκε κατά περίπου 10% το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Αν και ο δείκτης παρακολουθεί το κόστος των πρώτων υλών και όχι τις τιμές λιανικής πώλησης, η απότομη πτώση θα μπορούσε να υποδηλώσει πιθανή ανακούφιση για τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές των τροφίμων μειώνονται από την κορύφωση του 2022 που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συνέβαλε στην κρίση του κόστους διαβίωσης σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) καλαμποκιού και σιταριού σημείωσαν πέρυσι τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά εξασθένησαν. Τα futures των χοιροειδών και του φοινικέλαιου σημείωσαν επίσης μεγάλες μειώσεις.

Ενώ ο δείκτης του ΟΗΕ βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, το χαμηλότερο κόστος χονδρικής αργεί να διαχυθεί στα σούπερ μάρκετ και τους καταναλωτές.

Ενώ ο δείκτης του ΟΗΕ βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, το χαμηλότερο κόστος χονδρικής χρειάζεται κάποιο χρόνο για να διαχυθεί στα σούπερ μάρκετ και τους καταναλωτές. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει αρχίσει να υποχωρεί, ανέφερε το Bloomberg.

Ο δείκτης μειώθηκε απότομα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022, ενώ οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και του αλκοόλ έχουν επίσης επιβραδυνθεί στη Νέα Ζηλανδία. Στο Πακιστάν, η μεγαλύτερη παραγωγή είναι πιθανό να συμβάλει στην επιβράδυνση της αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Ο δείκτης σιτηρών του FAO μειώθηκε περισσότερο από 16% σε σύγκριση με την ίδια εποχή πέρυσι, παρά την ελαφρά αύξηση τον περασμένο μήνα λόγω των διαταραχών που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες για τις αποστολές από βασικούς εξαγωγείς.

Τον Δεκέμβριο, οι μειώσεις στους δείκτες τιμών για τη ζάχαρη, τα φυτικά έλαια και το κρέας «υπεραντιστάθμισαν τις αυξήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά» σύμφωνα με τον οργανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com