ΟΗΕ: Αυξάνονται οι πιθανότητες υπερθέρμανσης του πλανήτη

ΟΗΕ: Αυξάνονται οι πιθανότητες υπερθέρμανσης του πλανήτη

Εκτός στόχων και αυξημένες οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.  

Οι πιθανότητες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια του αιώνα μειώνονται αισθητά, παρατηρεί σε νέα έκθεσή του ο ΟΗΕ, παραμονή της ετήσιας διάσκεψης του Οργανισμού για το κλίμα στη Βαρσοβία.

«Η πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουμε δεν είναι τεχνικής, αλλά πολιτικής φύσης», δήλωσε ο εκτελεστικός γραμματέας του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), ο Γερμανός Αχίμ Στάινερ κατά την παρουσίαση της έκθεσης αυτής σήμερα στο Βερολίνο.

Οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα ξεπεράσουν κατά 8 με 12 δισεκατομμύρια τόνους τους στόχους του 2020, παρότι οι χώρες που εξετάζονται έχουν υπογράψει τις συμφωνίες για τον περιορισμό των εκπομπών, σύμφωνα με την έκθεση αυτή.

Διαβάστε ακόμη: Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας κατά 50% ως το 2030

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν η υπερθέρμανση περιοριζόταν κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να αποτραπούν, αλλά σύμφωνα με την έκθεση αυτό θα έθετε ως προϋπόθεση τη μείωση των εκπομπών του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά 14% έως το 2020.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2013, οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα ανέλθουν σε σχεδόν 59 δισεκατομμύρια τόνους έως το 2020, ένα δισεκατομμύριο τόνους πάνω από τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί στην έκθεση του 2012.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε νέα δεδομένα που αφορούν την Κίνα και στην επικαιροποίηση του μοντέλου των δεδομένων.

Διαβάστε ακόμη: Μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό;

«Η επίτευξη του στόχου των 2 βαθμών Κελσίου γίνεται κάθε χρόνο που περνά όλο και λιγότερο εφικτή. Οι εκπομπές αυξάνονται συνεχώς, ενώ θα έπρεπε να μειώνονται δραστικά», εξήγησε ο Ολιβερ Γκέντεν, ερευνητής στο γερμανικό Ίδρυμα Eπιστήμης και Πολιτικής (SWP).

To UNEP εκτιμά ωστόσο ότι τεχνικά είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου αυτού.

Η έκθεση που δημοσιοποιείται πριν από την ετήσια διάσκεψη για το κλίμα που θα διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βαρσοβία, δείχνει ότι ο γεωργικός τομέας, που ευθύνεται για το 11% των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, δεν συνέβαλε διόλου στα προγράμματα μείωσης των εκπομπών αυτών.

Περισσότερα από 190 κράτη θα συναντηθούν στην πολωνική πρωτεύουσα για να συνεχίσουν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένεται να καταλήξουν το 2015 σε μια παγκόσμια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ το 2020.