Οικονομία: Αυξήσεις μισθών αντί παροχών και φοροδιαφυγή σε πρώτο πλάνο

Οικονομία: Αυξήσεις μισθών αντί παροχών και φοροδιαφυγή σε πρώτο πλάνο
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Αναμένεται εξειδίκευση των μέτρων - Το "ξεπάγωμα" των τριετιών και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε όλο το φάσμα της αγοράς

Αυξήσεις μισθών και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής -με γενίκευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς- βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο βήμα της 87ης ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαχειριστεί τις προκλήσεις βασιζόμενη σε αυτούς του πυλώνες μετατοπίζοντας το βάρος του προϋπολογισμού στα έργα υποδομών για την ανάταξη της οικονομίας της Θεσσαλίας και την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.

Ειδικότερα ως προς τους μισθούς, το “ξεπάγωμα” των τριετιών από 1.1.2024 για τα επιδόματα προϋπηρεσίας, νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν -δεδομένου ότι η ανεργία οδεύει κάτω από το 10%, που ήταν και το κριτήριο για την επαναφορά του μέτρου- αποτέλεσε τη σημαντικότερη ίσως εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η μεταρρύθμιση έρχεται να προστεθεί, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα μέτρα ύψους 4,4 δισ. ευρώ που έχουν ψηφιστεί και στηρίζουν την προσπάθεια αύξησης των εισοδημάτων μετά και την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου 2023 στα 780 ευρώ ή 667 ευρώ καθαρά και 778 συμπεριλαμβανομένων δώρων.

Στα μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων περιλαμβάνεται επίσης το νέο μισθολόγιο του δημοσίου με αυξήσεις ύψους 10,5% στις αποδοχές 660.000 υπαλλήλων. Επιπλέον, μηδενίζεται για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ η συμμετοχή στα φάρμακα και επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο.

Εντωμεταξύ, η αύξηση και το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους πιθανόν να δοθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους ενώ από τον Δεκέμβριο θα δοθεί αύξηση στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης με αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Δεν προβλέπεται κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ενώ δεν ανέφερε κάτι ο πρωθυπουργός για τα αναδρομικά 11μήνου.

Σημειώνεται επίσης η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά και η διατήρηση του youth pass, ήτοι καταβολή 150 ευρώ για 200.000 νέους 18-19 ετών.

Στα μέτρα κατά της ακρίβειας, σημειώνεται η συνέχιση του επιδόματος θέρμανσης, με διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, επιδοτήσεις των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά και συνέχιση του market pass έως το τέλος του έτους μόνο στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, σε Θεσσαλία και Έβρο.

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της περικοπής του 30% της σύνταξης για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, με την θέσπιση εισφοράς 10% επί του πρόσθετου εισοδήματος, καθώς και μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πρώτο πλάνο η φοροδιαφυγή

Πέρα από την ενίσχυση των μισθών, χωρίς επιδοματικές πρακτικές πλην της στήριξης των πιο ευάλωτων, ο άλλος πυλώνας της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Δρομολογούνται αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων ενώ διευρύνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην αγορά. Εν αναμονή της εξειδίκευσης των μέτρων από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS και ότι επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε όλη τη λιανική αγορά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων ενώ δρομολογούνται ψηφιακά τιμολόγια, ηλεκτρονικά βιβλία και Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην υπηρεσία IRIS payments, η οποία δίνει τη δυνατότητα διακίνησης ποσών έως 500 ευρώ ημερησίως χωρίς τραπεζική προμήθεια. Οι χρήστες της υπηρεσίας μπορούν να εκτελούν μεταφορές χρημάτων με χρήση αριθμού κινητού τηλεφώνου, χωρίς να χρειάζεται ΙΒΑΝ. Επιπλέον, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο προωθείται η ανάπτυξη του τομέα μη συστημικών τραπεζών, οι οποίες υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας θα παρέχουν δάνεια κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξάλλου, οι όποιες ωφέλειες προκύψουν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναφορικά με τον “φθηνότερο” δανεισμό θα αφορούν κυρίως τις δυνατότητες των συστημικών τραπεζών και τη χρηματοδότηση που κατευθύνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις.