Οικονομία: Διαξιφισμοί για τη φορολογία ενόψει εκλογών

Οικονομία: Διαξιφισμοί για τη φορολογία ενόψει εκλογών
(FILES) Greek opposition leader of left-wing Syriza party's leader, Alexis Tsipras (C), Greek Prime Minister and leader of right wing party New Democracy, Kyriakos Mitsotakis (R) and leader of the Socialist party PASOK Nikos Androulakis (L) attend a televised debate between the Greek parliamentary party leaders in Athens on May 10, 2023 ahead of Greece’s general elections on May 21. Greece will hold a legislative election on May 21, 2023, that promises to be the closest in more than a decade, with three main parties competing for seats in the 300-member parliament. Outgoing prime minister Kyriakos Mitsotakis of conservative New Democracy, former premier Alexis Tsipras of leftist Syriza and ex-European lawmaker Nikos Androulakis of the Socialists are aiming to lead their parties to victory. (Photo by Aris Messinis / AFP) Photo: AFP
ΦΠΑ και ΕΦΚ στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης - Τα δημοσιονομικά περιθώρια και η τεχνική ύφεση στην ευρωζώνη.

Με το χρηματιστήριο να έχει προεξοφλήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τους διεθνείς οίκους να προετοιμάζονται για την κρίσιμη αναβάθμιση της οικονομίας η κάλπη της 25ης Ιουνίου ανάγεται σε ορόσημο για την επόμενη μέρα της οικονομίας σε μια συγκυρία που η Ευρώπη «φλερτάρει» με την ύφεση.

Η αντιπαράθεση των κομμάτων για την φορολογική πολιτική που θα ανακουφίζει τους πολίτες χωρίς ωστόσο να υπονομεύει τους δημοσιονομικούς στόχους κλιμακώνεται. Στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης έχουν βρεθεί ΦΠΑ και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) καθώς και οι συντελεστές φορολόγησης των μερισμάτων.

Πάγια θέση της ΝΔ είναι ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μείωση του ΦΠΑ, ενώ το βασικό μέτρο στήριξης των εισοδημάτων είναι η αύξηση των μισθών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, με τα έσοδα από ΦΠΑ σε ΔΟΥ και τελωνεία να εκτοξεύονται λόγω και του πληθωρισμού πάνω από τα 20 δισ. ευρώ, με αυξήσεις σχεδόν 20% και 30% αντίστοιχα το 2022, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν ότι υπάρχουν περιθώρια κινήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνεται της άποψης ότι υπάρχει περιθώριο μείωσης χωρίς να επέλθει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Προτείνει μείωση του συντελεστή στα τρόφιμα στο 6% από 13%, με μηδενισμό του ΦΠΑ σε πολύ βασικά είδη, καθώς και μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Εκτιμά ότι τα έσοδα από τους συγκεκριμένους φόρους μπορούν να καλυφθούν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας και από μια συμφέρουσα συμφωνία στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα προτείνει και το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο ενός σχεδίου που προβλέπει διερεύνηση δημοσιονομικού χώρου, όπως με εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στη συζήτηση για τη φορολόγηση των μερισμάτων η ΝΔ προτείνει μεταξύ άλλων μείωση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, στο 0,1% από 0,2%, μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων σε 0,2% από 0,5% και διατήρηση του φόρου 5% στα μερίσματα (τον οποίο είχε μειώσει από το 10% πριν από μια τριετία). Ο δε ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ, από 5% σε 10%, με στόχο να φτάσει σταδιακά στο 15%, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει αύξηση του φόρου επί των μερισμάτων αλλά για τα ποσά πάνω από 50.000 ευρώ. Προτείνει φόρο 10% μέχρι 100.000 ευρώ και 15% από 100.000 και πάνω. Προτείνει επίσης επιπλέον φορολόγηση των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, με σκοπό τη χρηματοδότηση της μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο και καύσιμα.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα θεωρείται «ανεπίκαιρη», ειδικά αυτή την εποχή που καλλιεργούνται προσδοκίες για έσοδα λόγω της αύξησης της κατανάλωσης που θα προκύψει με τον τουρισμό. Ακόμη κι αν το θέμα παραμένει στο τραπέζι, τα στελέχη της ΝΔ δεν φαίνονται διατεθειμένα να τολμήσουν κάποια μείωση σε ΦΠΑ και ΕΦΚ υπό το φόβο της ανάσχεσης της ανάπτυξης.

Εξάλλου, επιπλέον ανησυχία δημιουργούν τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι η ευρωζώνη απειλείται από ύφεση την ώρα που η ΕΚΤ ετοιμάζεται για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατέγραψε οριακή μείωση 0,1% το α’ τρίμηνο του 2023 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,1% καθώς οι χώρες της ευρωζώνης αναθεώρησαν προς τα κάτω τις αρχικές εκτιμήσεις τους. Καθώς και στο δ’ τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ της ευρωζώνης είχε μειωθεί κατά 0,1% και κατά 0,2% στην ΕΕ η ζώνη του ευρώ συμπλήρωσε δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης και άρα πληροί τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης.

Αν και τα στοιχεία δεν αμφισβητούν την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ενδεικτικά των παρενεργειών της κρίσης τιμών στην κατανάλωση.

Για την Ελλάδα πάντως τα στοιχεία της EΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι το πραγματικό ΑΕΠ έπειτα από δέκα συνεχή τρίμηνα ανοδικής πορείας μειώθηκε, έστω και οριακά, κατά 0,1% το α’ τρίμηνο του 2023 από αύξηση 1,1% το δ’ τρίμηνο 2022. Ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης παρέμεινε θετικός σε ετήσια βάση για 8ο τρίμηνο, στο 2,1% και ήταν υψηλότερος από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης, 1%, ωστόσο ήταν χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του δ’ τριμήνου του 2022, που ήταν 4,8%. Σημειώθηκε επίσης υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ενώ η δαπάνη της ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν μεν ενισχυμένη το α’ τρίμηνο του 2023 αλλά με ρυθμό μεγέθυνσης ηπιότερο σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: