Οικονομία: Έξοδος στις αγορές σε …φόντο εκλογών και αξιολογήσεων

Οικονομία: Έξοδος στις αγορές σε …φόντο εκλογών και αξιολογήσεων
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο ΟΔΔΗΧ καλύπτει τους στόχους δανεισμού - Η επανέκδοση του 10ετούς και οι νέες εκδόσεις - Έπονται οι αξιολογήσεις.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές και λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σε επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Ειδικότερα, την Παρασκευή, 21 Απριλίου η Standard & Poor’s ανακοινώνει βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, χωρίς όμως να αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη πριν τις εκλογές. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της JP Morgan ότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι απίθανο να αναβαθμίσουν την αξιολόγηση του κρατικού χρέους σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, μετά τις εκλογές. Με βάση ένα πιθανό σενάριο η απερχόμενη Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει κυβέρνηση είτε αυτόνομα, είτε μέσω συνασπισμού διατηρώντας εν πολλοίς την πολιτική ατζέντα. Σε αυτό το σενάριο η οικονομία θα πετύχει επενδυτική βαθμίδα περί τα τέλη του έτους ή αρχές του επόμενου.

Εν μέσω προεκλογικών ζυμώσεων ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ξεκινά σήμερα, 19 Απριλίου, τις τακτικές δημοπρασίες ελληνικών ομολόγων. Προχωρά στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, σταθερού επιτοκίου 4,25%, με ημερομηνία λήξης στις 15 Ιουνίου 2033. Στόχος είναι η άντληση 300 εκατ. ευρώ ικανοποιώντας την επενδυτική ζήτηση, που για τέτοιους τίτλους είναι σημαντική, λόγω της απόδοσής τους, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνεται η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Με βάση τον προγραμματισμό θα ακολουθήσουν άλλες δύο επανεκδόσεις υφιστάμενων τίτλων, στις 17 Μαΐου και στις 21 Ιουνίου, ώστε να καλυφθεί ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και να καλυφθεί ο στόχος για εκδόσεις 7-8 δισ. ευρώ φέτος. Ας σημειωθεί ότι ο ΟΔΔΗΧ είχε προβεί στην έκδοση 5ετούς ομολόγου στις 29 Μαρτίου ενώ είχε προηγηθεί νωρίτερα τον Ιανουάριο το 10ετές. Αξιοποιώντας την στροφή των επενδυτών σε «ασφαλή καταφύγια» ο ΟΔΔΗΧ προχωρά και στη νέα κίνηση. Εξάλλου, οι επενδυτές, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τους κλυδωνισμούς στον τραπεζικό κλάδο ευρύτερα ρευστοποιούν μετοχές για να ανοίξουν θέσεις σε χρυσό και κρατικά ομόλογα. Η τάση μείωσης του κόστους δανεισμού έχει αποτύπωμα στην Ευρώπη και η πτώση των αποδόσεων είναι μια ευνοϊκή συγκυρία για τις κινήσεις του ΟΔΔΗΧ, σε συνδυασμό και με την καλή πορεία της οικονομίας. Το χρέος εξάλλου είναι στο επίκεντρο της προσοχής των θεσμών ενόψει και της απόσυρσης από το επόμενο έτος της ρήτρας διαφυγής και της αναθεώρησης του Συµφώνου Σταθερότητας.

Εντωμεταξύ, την Παρασκευή, 21 Απριλίου, εκτός από την αξιολόγηση της Standard & Poor’s, που έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα με «ΒΒ+», αναμένονται ανακοινώσεις και από την Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2022. Η Standard & Poor’s θα επανέλθει στις 20 Οκτωβρίου με δεύτερη αξιολόγηση. Στις 9 Ιουνίου θα ακολουθήσει η δεύτερη αξιολόγηση της χρονιάς από τη Fitch (που θα επανέλθει 4/12 με την τρίτη αξιολόγηση) και στις 4 Αυγούστου η Scope. Τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί η δεύτερη αξιολόγηση από την DBRS (8/9) και τη Moody’s (15/9).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: