Οικονομία: Κάλεσμα για εθελοντικές εισφορές και παροχές με μέτρο, μετά τις πλημμύρες

Οικονομία: Κάλεσμα για εθελοντικές εισφορές και παροχές με μέτρο, μετά τις πλημμύρες
Ï õðïõñãüò ÅèíéêÞò Ïéêïíïìßáò êáé Ïéêïíïìéêþí ÊùóôÞò ×áôæçäÜêçò êÜíåé äçëþóåéò ðáñïõóßá ôïõ ðñïÝäñïõ ôçò ÅëëçíéêÞò ¸íùóçò Ôñáðåæþí (ÅÅÔ), Âáóßëç ÑÜðáíïõ, ìåôÜ ôï ôÝëïò ôçò óõíÜíôçóÞò ôïõò óôï õðïõñãåßï, ÁèÞíá ÔåôÜñôç 13 Óåðôåìâñßïõ 2023.ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏËÅÓÉÄÇÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπό σκέψη η συνέχιση market pass και η μετάθεση επιδομάτων - Τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια και ο ειδικός λογαριασμός για εθελοντικές εισφορές

Το βαρύ κόστος για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, για τη διόρθωση της ασυνέχειας στη λειτουργία της αγοράς και για την επιστροφή της θεσσαλικής κοινωνίας σε ρυθμούς κανονικότητας ανατρέπει τον κρατικό προϋπολογισμό και χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για επιδόματα και παροχές.

Περιορίζεται το ήδη μικρό καλάθι παροχών της ΔΕΘ καθώς οι έκτακτες ανάγκες επιβάλλουν μια νέα πολιτική ατζέντα με επίκεντρο την στήριξη των πληγέντων από πλημμύρες και πυρκαγιές αλλά και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι μελλοντικών κινδύνων. Αυτό διαμηνύουν στελέχη της κυβέρνησης ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη 87η ΔΕΘ.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, άνοιξε κύκλο συζητήσεων όταν μίλησε στο ΣΚΑΙ για αύξηση των κονδυλίων για φυσικές καταστροφές και σχολίασε το σλοβενικό μοντέλο με τη θέσπιση ειδικής εισφοράς εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων. “Θα κινηθούμε υπεύθυνα. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Δεν είμαστε Ελβετία και Σουηδία. Εχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις”, πρόσθεσε εξηγώντας ότι η κυβέρνηση θα συνδυάσει κοινωνική ευαισθησία με οικονομική υπευθυνότητα προκειμένου να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Χατζηδάκης συντονίζει ένα σχέδιο κινητοποίησης του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάταξη των υποδομών στη Θεσσαλία. Πέτυχε ήδη συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καθώς οι συστημικές τράπεζες πέρα από τα μέτρα που ανακοίνωσαν για την αναστολή καταβολής δόσεων και πλειστηριασμών προσφέρουν 50 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό, που θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης και ανάπτυξης υποδομών, κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό που δημιουργήθηκε για δωρεές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Σχετική εισφορά αναμένεται από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και άλλους επιχειρηματικούς φορείς. Δημιουργείται έτσι ένα “ταμείο” για εθελοντικές εισφορές.

Οι έκτακτες ανάγκες πυροδοτούν επίσης σενάρια για αναστολή του market pass μετά τον τρέχοντα κύκλο και μετάθεση -πιθανότατα στις αρχές του 2024 αν όχι τέλη του 2023- του επιδόματος στήριξης των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν θα πάρουν αύξηση λόγω του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν φαίνεται πάντως να κινδυνεύει το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, καθώς και το επίδομα θέρμανσης.

Αν και το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης αναμένεται να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από το βήμα της 87ης ΔΕΘ, τα νέα δεδομένα προοιωνίζονται πρόσθετα βάρη για τους φορολογούμενους αν ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, ήτοι πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ και ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύψει μεγάλο μέρος των έκτακτων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι εντός των ημερών αναμένεται η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού της τάξης των 600-650 εκατ. ευρώ ενώ μπαίνουν στο τραπέζι και νέα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων όπως π.χ. μια ειδική εισφορά για την αντιμετώπιση του κλιματικού κινδύνου, θέμα που έχει προκαλέσει “θόρυβο” και η υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων έναντι φυσικών καταστροφών, για την οποία έχει θεσπιστεί κίνητρο με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%.

Επιπλέον, όπως διαμηνύει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, θα εξαντληθεί η αυστηρότητα έναντι φαινομένων αισχροκέρδειας και φοροδιαφυγής. Ας σημειωθεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κλιμακώνει την πίεση προχωρώντας σε πλήρη καταγραφή των τερματικών POS που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια. Με απόφασή του την περασμένη εβδομάδα ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, συστήνει και τηρεί στην ψηφιακή πύλη myAADE Μητρώο Μέσων Πληρωμών (POS). Συντελείται έτσι ένα αποφασιστικό βήμα για την διασύνδεση ταμειακών συστημάτων και POS. Πρακτικά, τα ενεργά POS των επιχειρήσεων θα δηλώνονται αυτοματοποιημένα, μέσω διεπαφής (API), ανά δεκαήμερο από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) που εκκαθαρίζουν συναλλαγές που εξοφλούνται με τη χρήση καρτών πληρωμής και από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs) που διαχειρίζονται τα POS.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS από 29 Σεπτεμβρίου λαμβάνουν γνώση των POS που έχουν δηλωθεί γι’ αυτές στο Μητρώο POS από τους παρόχους και υποχρεούνται, από τις 11 έως τις 30 Οκτωβρίου να υποβάλουν δήλωση για την τυχόν διόρθωση της εικόνας τους. Οπότε, εφεξής, υποχρεούνται, από την 11η έως και την τελευταία ημέρα κάθε μήνα, να υποβάλλουν δήλωση για τις μεταβολές του προηγούμενου μήνα, εφόσον αυτές δεν έχουν δηλωθεί από τους παρόχους, καθώς και για την επικαιροποίηση ή τυχόν διόρθωση των δηλωθέντων στοιχείων.