Οικονομία: Προσδοκίες για τα έσοδα στον τουρισμό, παρά τις προκλήσεις

Οικονομία: Προσδοκίες για τα έσοδα στον τουρισμό, παρά τις προκλήσεις
Balos Beach, the incredible lagoon, with the pool like turquoise exotic and tropical water of the Mediterranean sea is located in Chania region in Crete Island. Balos is one of the most visited beaches in Crete and popular for visitors around the world. Crystal clear water, the lagoon, rocky steep mountains, a beach bar providing umbrellas and shadow with beverages and a pirate island are located at the same region that is accessible by a 20 min trek or boat. Greece is trying to boost its tourism and give privileges to vaccinated against Covid-19 Coronavirus pandemic international tourists and locals, as the country is heavily depended from the tourism industry. In July 2021 Greece is considering to bring back safety measures against the spread of the Delta Variant Mutation of the virus as there is a spike in cases. Balos, Chania, Greece on June 13, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ακρίβεια και κλιματική αλλαγή δεν πτοούν τους ταξιδιώτες - Προβλέψεις για έσοδα 21 δισ. ευρώ, πάνω από το 2019 (18,3 δισ. ευρώ)

Στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν τα στοιχεία για τα έσοδα από τον τουρισμό καλλιεργούν προσδοκίες καθώς οι πρόσφατες πυρκαγιές, το κύμα ακρίβειας, ο ανταγωνισμός άλλων χωρών, οι κατώτερες των προσδοκιών αφίξεις σε συγκεκριμένους νησιωτικούς προορισμούς, ακόμη και το “κίνημα της πετσέτας” δεν φαίνεται να αλλάζουν το θετικό αποτέλεσμα. 

Παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς εκφράζουν μετρημένες απόψεις για τα μεγέθη, τα οποία πάντως διατηρούν θετικό πρόσημο τόσο σε σύγκριση με το 2022 όσο και με το 2019. Πρόσφατα στοιχεία ενισχύουν τις προβλέψεις επιχειρηματιών και στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος που εκτιμούν ότι τα έσοδα για τη χώρα θα ξεπεράσουν τα 18,3 δισ. ευρώ του 2019 και την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για τα έσοδα του 2023 που κινούνται οριακά χαμηλότερα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει επίσης επισημάνει στην ετήσια έκθεσή του ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του πληθωρισμού, που διαβρώνει το διαθέσιμο εισόδημα σε κύριες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, καθώς και η αβεβαιότητα που συνδέεται με γεωπολιτικές εξελίξεις, το υψηλό κόστος των αεροπορικών μεταφορών και ο ανταγωνισμός με άλλες περιοχές που επαναδραστηριοποιούνται τουριστικά θα μπορούσαν να περιορίσουν τις αναμενόμενες εισπράξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι ενδεικτικό ότι η χρονιά ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες αλλά αυτές “προσγειώθηκαν” στη συνέχεια παροδικά, ως αποτέλεσμα της νευρικότητας στην εγχώρια αγορά ενόψει εκλογών αλλά κυρίως του ανταγωνισμού άλλων χωρών σε μια χρονιά που ο πληθωρισμός πλήττει τα εισοδήματα όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Παρόλαυτά αποδεικνύεται ότι οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν για διακοπές στο εξωτερικό το καλοκαίρι. Αυτό έδειξαν στοιχεία πλατφορμών όπως η Airbnb και η Booking. 

Εντωμεταξύ, η κλιματική αλλαγή αναδεικνύει προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Επηρεάζει τις συνήθειες των τουριστών επιμηκύνοντας την τουριστική σεζόν, η οποία αρχίζει νωρίτερα την άνοιξη και τελειώνει το φθινόπωρο, όπως διαπιστώνει ο ταξιδιωτικός οργανισμός TUΙ. Σχολιάζοντας το κόστος, ύψους 25 εκατ. ευρώ, που θα επωμιστεί εξαιτίας των πυρκαγιών στη Ρόδο ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Σεμπάστιαν Έμπελ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει και οφέλη, με την παράταση της τουριστικής σεζόν και το άνοιγμα νέων προορισμών. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να κλείνουν ταξίδια στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και πιθανόν μέχρι τα Χριστούγεννα ή και μετά.

Έτσι ο τουρισμός μπορεί δυνητικά να αποτελέσει αντίβαρο στις πιέσεις του ΑΕΠ λόγω κλιματικής αλλαγής. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus επιβεβαίωσε ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί, με την ασφαλιστική Allianz Trade να προβλέπει ότι οι καύσωνες είναι πιθανόν να μειώσουν κατά 0,6% το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2023. Εκτιμά ότι η Κίνα μπορεί να χάσει 1,3% της οικονομικής της ανάπτυξης, η Ισπανία είναι πιθανόν να χάσει 1 μονάδα και η Ελλάδα 0,9 της μονάδας.

Σε αυτό το περιβάλλον τονώνουν την αισιοδοξία στοιχεία που δείχνουν ότι ο τουρισμός οδεύει σε νέο ρεκόρ παρά τις πιέσεις ανταγωνισμού και κλιματικής αλλαγής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας ο τουρισμός κινήθηκε τελικά με υψηλές ταχύτητες την άνοιξη του 2023 (Μάρτιος-Μάιος) επιβεβαιώνοντας τις θετικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην αρχή του έτους, με τις προσλήψεις στα ξενοδοχεία να αγγίζουν ιστορικά υψηλά. Οι αφίξεις ξένων τουριστών ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 κατά 10% και οι εισπράξεις κατά 19% (2,8 δισ. ευρώ). Κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν οι “παραδοσιακές” αγορές, με αύξηση του μεριδίου τους στο 42% (από 39% το 2019) και με την αγορά των ΗΠΑ να ξεχωρίζει με σχεδόν διπλασιασμό αφίξεων σε σχέση με το 2022 και σταθερά υψηλές δαπάνες ανά άφιξη. 

Η Ελλάδα καταφέρνει έτσι να διατηρεί άθικτο το μερίδιο της στη μεσογειακή αγορά (13% κατά το τελευταίο 12μηνο). Σύμφωνα με τους αναλυτές η δυναμική της άνοιξης, τα θετικά σημάδια από τις καλοκαιρινές κρατήσεις και η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις κύριες αγορές μας έχουν θέσει τις βάσεις για επίτευξη νέου ρεκόρ αφίξεων το 2023 για τον ελληνικό τουρισμό. Λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παραμέτρους εκτιμούν ότι οι τουριστικές εισπράξεις το 2023 θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 21 δισ. ευρώ.