Οικονομία: Στοιχήματα και διλήμματα με ορόσημο την 21η Μαΐου

Οικονομία: Στοιχήματα και διλήμματα με ορόσημο την 21η Μαΐου
Ψηφοφόρος ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, ρίχνοντας την ψήφο του στην κάλπη στις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, Κυριακή 26 Μαΐου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τελευταία έξοδος στις αγορές προ των εκλογών με 5ετές ομόλογο.

Διλήμματα ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου θέτουν στους ψηφοφόρους τα κόμματα εξουσίας αναδεικνύοντας μια σειρά από στοιχήματα για την επόμενη κυβέρνηση με επίκεντρο την οικονομία, που θα πρέπει να επιδείξει ανθεκτικότητα τα επόμενα χρόνια περνώντας κρίσιμα τεστ.

Ένα τεστ αφορά και τις αγορές. Ενδεικτική θα είναι σήμερα η έκδοση 5ετούς ομολόγου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Είναι η δεύτερη κίνηση μετά το 10ετές του περασμένου Ιανουαρίου, που άντλησε 3,5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να καλυφθεί πάνω από 85% του δανειακού προγράμματος του 2023, με άντληση επιπλέον γύρω στα 2-2,5 δισ. ευρώ δεδομένου ότι η εκδοτική δραστηριότητα για φέτος είχε τοποθετηθεί στα 7 δισ. ευρώ ή 8 δισ. ευρώ εάν υπάρξει έκδοση πράσινου ομολόγου. Αυτή θα είναι και η τελευταία έξοδος της οικονομίας στις αγορές πριν τις εκλογές.

Εντωμεταξύ, στη συζήτηση που αναπτύσσεται ενόψει εκλογών μπαίνουν τα κρίσιμα στοιχήματα της επόμενης κυβέρνησης για την οικονομία στα οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης με τους απαιτητικούς ρυθμούς που προβλέπονται, η αξιοποίηση της επενδυτικής βαθμίδας για βελτίωση των επιδόσεων της χώρας, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη αλλά και η προώθηση των θέσεων της χώρας σε επίπεδο ΕΕ ενόψει του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2024 – 2027.

Η νέα κυβέρνηση καλείται να διαπραγματευτεί από το φθινόπωρο την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων συνασπιζόμενη με τους ομολόγους της στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, δεδομένου ότι οι νέοι κανόνες θα διαμορφώσουν το δημοσιονομικό χώρο για τα κράτη-μέλη. Πρόκειται για κρίσιμο θέμα ενόψει της ανάγκης συνέχισης της στήριξης των εισοδημάτων, της υλοποίησης παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των κρίσεων και της αντιμετώπισης του υψηλού, συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους με περιορισμό του κινδύνου δημιουργίας νέου χρέους.

Ζητούμενο είναι για το προσεχές διάστημα και το πώς θα τιθασευτεί ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν λαμβάνονται υπόψη οι τιμές των τροφίμων (νωπών οπωροκηπευτικών) και ενέργειας (καυσίμων), που κινείται στα επίπεδα του 6,8% έναντι 5,6% στην ευρωζώνη. Το αποτύπωμά του στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας καθιστά το θέμα κρίσιμο για το οικονομικό επιτελείο της επόμενης κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο δείκτης αυξάνεται μεν πιο αργά από τον μέσο πληθωρισμό, αλλά αποκλιμακώνεται και πιο αργά.

Σημειώνεται επίσης ότι με ναυαρχίδα το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει απορροφήσει πάνω από 3 δισ. ευρώ, με επιπλέον 5 δισ. ευρώ σε υπογεγραμμένες συμβάσεις και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ήτοι μικρότερο επενδυτικό κίνδυνο, η Ελλάδα διατηρεί ένα σημαντικό εργαλείο σε περίοδο αβεβαιότητας. Επιπλέον την τελευταία τετραετία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 45 δισ. ευρώ, οι επενδύσεις κατά 50%, καλύφθηκε μέρος του επενδυτικού κενού και δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως υπενθύμισε ο υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην ομιλία του στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, χαρακτηρίζοντας κρίσιμες τις επερχόμενες εκλογές.

Στα παραπάνω πρόσθεσε το γεγονός ότι το 85% των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να εισρεύσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: