Οικονομία: Στοιχήματα σε φορολογικό και ακρίβεια υπό τη σκιά του πολέμου

Οικονομία: Στοιχήματα σε φορολογικό και ακρίβεια υπό τη σκιά του πολέμου
Αντίβαρο στην κακή ψυχολογία η επενδυτική βαθμίδα - Τι τιμολογούν οι αγορές

Ως αντίβαρο στο διεθνές κλίμα αβεβαιότητας λειτουργούν στην Ελλάδα οι εξελίξεις γύρω από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τονώνοντας σε ένα βαθμό την ψυχολογία σε μια περίοδο συντονισμένων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φοροδιαφυγής.

Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, το φορολογικό νομοσχέδιο ενώ κλιμακώνεται η δράση για την υιοθέτηση από περισσότερες εταιρείες της πρωτοβουλίας του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, για “μόνιμη μείωση τιμής”. Έχουν ενταχθεί στη σχετική λίστα περίπου 300 κωδικοί προϊόντων, με στόχο να γίνουν 500 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, που λήγει η προθεσμία συμμετοχής. Ωστόσο φαντάζει δύσκολη υπόθεση η δέσμευση των προμηθευτών για μείωση τιμών από 5% και πάνω και για έξι μήνες εν μέσω αβεβαιότητας για τα επίπεδα κόστους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η βιομηχανία τους επόμενους μήνες, τόσο στην ενέργεια εάν η γεωπολιτικές εξελίξεις κλιμακωθούν όσο και στις πρώτες ύλες τροφίμων λόγω και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Ας σημειωθεί ότι οι εξελίξεις στη Γάζα είναι στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των κινδύνων επέκτασης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή όπως προειδοποίησαν οι ΗΠΑ. Σε αυτό το περιβάλλον περιορίζεται η διάθεση για ανάληψη ρίσκου στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα αν και στην Ελλάδα έχει ανοίξει η συζήτηση για τις επενδυτικές ροές που θα συνοδεύσουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η αβεβαιότητα για την έκβαση των επιχειρήσεων στην περιοχή επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και τις όμορες χώρες του Ισραήλ ενώ η Ελλάδα έχει επιπλέον να διαχειριστεί τους κινδύνους από τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

Ενδεικτική του κλίματος είναι και η συμπεριφορά των αγορών. Οι κεφαλαιαγορές καταγράφουν απώλειες, ενώ σημαντική ενίσχυση καταγράφουν οι ομολογιακές αποδόσεις στις ΗΠΑ, στη 10ετία, ο χρυσός και το δολάριο, ενώ περιορίζεται η ζήτηση για εμπορεύματα και βιομηχανικά μέταλλα. Στις ΗΠΑ, τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν θετικά και οι πρόδρομοι επιχειρηματικοί δείκτες δείχνουν σημάδια βελτίωσης. Αντίθετη εικόνα παρουσιάζει η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς, που σημειώνουν στην τακτική ανασκόπηση των οικονομικών γεγονότων ότι οι πρόδρομοι δείκτες και οι λιανικές πωλήσεις συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά, παρά την ενθαρρυντική εξέλιξη στο θέμα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τις κεντρικές τράπεζες, η αγορά αναμένει τη Fed να προβεί σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων έως το τέλος του 2023 ενώ για την ΕΚΤ εκτιμά ότι η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων για το ίδιο χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρή. Παρόλαυτά, οι αγορές τιμολογούν, με αυξημένες πιθανότητες, το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2024 για την EKT και τον Ιούνιο του 2024 για τη Fed.

Κατά το επόμενο διάστημα, καθώς οι επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα γίνονται όλο και περισσότερο ορατές, αναμένεται να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα, με πιο περιορισμένη επιβάρυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και εντονότερη στην Ευρώπη ενώ στην Κίνα παραμένουν οι ανησυχίες για τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

Ειδικότερα πάντως στην Ελλάδα η ανάπτυξη, αν και υπονομεύεται από τις διεθνείς συνθήκες και τον πληθωρισμό, αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει του ευρωπαϊκού μ.ο., με το κλίμα να τροφοδοτεί μεσοπρόθεσμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και οι προσδοκίες για προσέλκυση επενδύσεων. Όπως ανέφερε δε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο μήνυμά του η συμφωνία UniCredit-Alpha Bank, που ανακοινώθηκε την επαύριο της απόδοσης της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο S&P συνιστά μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, αφού, πρόκειται για την πρώτη είσοδο Ευρωπαίου στρατηγικού επενδυτή στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα μετά από 17 ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η εξέλιξη αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η οικονομία μας έχουν εισέλθει σε πορεία θετικής προοπτικής και ανόδου πράγμα που θα επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα μία χώρα που θα μπει για τα καλά στο ραντάρ των αγορών προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις, άρα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και μάλιστα σε κλάδους αιχμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: