Οικονομία: Στόχος το «σταθερό πηδάλιο» εν μέσω διεθνών κινδύνων

Οικονομία: Στόχος το «σταθερό πηδάλιο» εν μέσω διεθνών κινδύνων
France, 2022-01-07. Savings illustration. Photograph by Thibaut Durand / Hans Lucas. France, 2022-01-07. Illustration d epargne. Photographie par Thibaut Durand / Hans Lucas. (Photo by Thibaut Durand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση η ανάπτυξη σε περιβάλλον διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης.

Με τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού φέτος να αναφέρουν διψήφια αύξηση σε σχέση με πέρυσι, ενισχύονται οι προβλέψεις για διατήρηση του θετικού momentum του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά τα δυσμενή σενάρια για την παγκόσμια οικονομία τα προσεχή έτη αναδύουν κινδύνους.

Ειδικότερα, οι διεθνείς οίκοι ανεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης πάνω από τον μ.ο. της ευρωζώνης, σε επίπεδα κοντά στο 3%, ενώ και η ΤτΕ αναθεώρησε την πρόβλεψή της στο 2,2%. Ωστόσο οι κλυδωνισμοί στην παγκόσμια οικονομία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Ας σημειωθεί ότι η Μεγάλη Εβδομάδα συμπίπτει με την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενώ 10-16 Απριλίου πραγματοποιείται και η εαρινή συνάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, παρουσίασε προ ημερών την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας την προσεχή πενταετία με μια χαρακτηριστική φράση του Nelson Mandela, που περιγράφει ότι μετά την αναρρίχηση σε έναν μεγάλο λόφο, διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη λόφοι που πρέπει σκαρφαλώσει.

H πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας υποβαθμίζει τον ρυθμό στο 3%, που είναι η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη από το 1990 και πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 3,8% των δύο τελευταίων δεκαετιών. Παρά τις δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, ο υψηλός πληθωρισμός προοιωνίζεται διατήρηση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, στο βαθμό βέβαια που παραμένουν ελεγχόμενες οι παρενέργειες από τη διαταραχή στον χρηματοοικονομικό κλάδο και κατ’ επέκταση στις αγορές μετά την πτώχευση των αμερικανικών τραπεζών (SVB, Silvergate και Signature) και την κατάρρευση της Credit Suisse.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, σε ένα ασταθές τραπεζικό σύστημα οι ισορροπίες μεταξύ πληθωρισμού και διαφύλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι περίπλοκες, οπότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι προσεκτικοί. Στο κάδρο των προκλήσεων η κ. Georgieva τοποθετεί επίσης το μη βιώσιμο χρέος στις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς και την κλιματική αλλαγή, ενώ στο ίδιο μοτίβο η Παγκόσμια Τράπεζα προωθεί την επίλυση των αυξανόμενων προβλημάτων χρέους των πιο φτωχών χωρών.

Από κοινού οι δύο οργανισμοί αναμένεται να παρουσιάσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκόσμιας οικονομίας.

Με αυτά τα δεδομένα και ενόψει εκλογών στην Ελλάδα ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής συζήτησης με ζητούμενο ποια κυβέρνηση είναι ικανή να συντηρήσει την καλή πορεία της οικονομίας προωθώντας με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων μειώνοντας παράλληλα το χρέος και παράγοντας πρωτογενές πλεόνασμα. Ας σημειωθεί ότι στις άμεσες υποχρεώσεις της νέας κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός τετραετούς προγράμματος μείωσης του χρέους στη βάση νέων δημοσιονομικών κανόνων, καθώς και η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2024, με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,2%-2,3%, σε μια χρονιά με ανάπτυξη στο 3% σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: