Οικονομία: Τα ορόσημα του Ιουνίου στο χαρτοφυλάκιο του Θ. Πελαγίδη

Οικονομία: Τα ορόσημα του Ιουνίου στο χαρτοφυλάκιο του Θ. Πελαγίδη
Ο νέος, υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης μιλά κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων του υπουργείου, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023. Νέος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Πελαγίδης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: REUTERS
Στο επίκεντρο στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, ΑΕΠ, ΓΤΚ, έσοδα με φόντο την έκθεση της Fitch.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου οι αγορές φαίνεται να έχουν “ψηφίσει” πολιτική σταθερότητα, την οποία εγγυήθηκε για το μεταβατικό στάδιο μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Πελαγίδης.

Ο τελευταίος ανέλαβε ήδη καθήκοντα και δεσμεύτηκε να παραδώσει στον επόμενο υπουργό ο οποίος θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, άθικτη την ελληνική οικονομία και ακόμη καλύτερη. Στο βραχύβιο διάστημα της θητείας του, όπως είπε, θα επιδιώξει να διεκπεραιώσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όποια ζητήματα προκύψουν και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας σημειωθεί ότι τον επόμενο μήνα αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις στοιχείων για την πορεία της οικονομίας που θα καθορίσουν και την ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της πρότασης της Κομισιόν για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα ενεργοποιηθούν από το 2024. Η πρόταση, που σηματοδοτεί την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία από το 2024 μετά από μια περίοδο δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών μελών της ΕΕ και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εξάλλου, θα ακολουθήσει ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο τετραετούς διάρκειας με δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και στόχους αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις.

Για τα παραπάνω, κρίσιμα θεωρούνται στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το προσεχές διάστημα. Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει στις 7 Ιουνίου τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς (προσωρινά στοιχεία) όπου ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται υψηλότερος από την αναθεωρημένο πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών στο 2,3%. Θα ακολουθήσουν στις 9 Ιουνίου στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο σημειώθηκε αποκλιμάκωση στο 3% ενώ στο επίκεντρο είναι ο πληθωρισμός των τροφίμων όπου ο δείκτης τον περασμένο μήνα παρέμεινε διψήφιος, στο 11,4%. Αναμένονται επίσης στο προσεχές διάστημα στοιχεία για την πορεία των εσόδων, με τα θετικά μηνύματα από το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν να πριμοδοτούν τις προβλέψεις για υπέρβαση των στόχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντωμεταξύ, στη διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπάρχει άλλο ένα κρίσιμο ορόσημο που σχετίζεται με την επενδυτική βαθμίδα. Στις 9 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η δημοσίευση της έκθεσης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch. Συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν προβλέπεται η κρίσιμη αναβάθμιση πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν και οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το νέο. Ενδεικτικά, το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχών ιταλικών διευρύνθηκε μετά τις εκλογές έως 47 μονάδες βάσης.

Όπως ανέφερε κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών ο απελθών υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας “όλα αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα”. Από την πλευρά του ο κ. Πελαγίδης πρόσθεσε ότι “απαιτείται σκληρή δουλειά και πειθαρχία… Σκοπός μου είναι να παραλάβω και να παραδώσω, στον επόμενο υπουργό ο οποίος θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα έχει τη λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές που επίκεινται, άθικτη την ελληνική οικονομία και όπου μπορώ ακόμη καλύτερη. Στο βραχύβιο αυτό διάστημα θα επιδιώξουμε να διεκπεραιώσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όποια ζητήματα προκύψουν και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Το κράτος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, μας το τόνισε ο κ. πρωθυπουργός και κριτήριό μας πρέπει να είναι- και σωστά, νομίζω- όχι η δημοφιλία, αλλά η εμπιστοσύνη των πολιτών. Όπως έλεγε ο Keynes, το βασικό πολιτικό ζήτημα του ανθρωπίνου γένους, το βασικό πολιτικό ζήτημα της οικονομικής πολιτικής είναι ο συνδυασμός της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της κοινωνικής συνοχής και της ελευθερίας της ατομικής δράσης. Η ισορροπία αυτή είναι δυναμική, η ισορροπία αυτή είναι δύσκολη. Πολύ περισσότερο σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον- οικονομικό και όχι μόνο- γεωπολιτικών αναταραχών, αλλά και οικονομικής στασιμότητας, όπου οι κίνδυνοι ελλοχεύουν…”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: