Οικονομία: Τα περιθώρια παροχών με φόντο δημοσιονομικά και μπλόκα

Οικονομία: Τα περιθώρια παροχών με φόντο δημοσιονομικά και μπλόκα
Αγρότες έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους κοντά στο ξενοδοχείο όπου πρόκειται να φτάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης για να συναντηθεί με εκπροσώπου αγροτικών φορέων στην Αλεξανδρούπολη, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το κρίσιμο ραντεβού με τον πρωθυπουργό και τα αιτήματα για ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα.

Δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση η κάλυψη των αιτημάτων των αγροτών, με το οικονομικό επιτελείο να υπολογίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον παρεμβάσεις, ενόψει του αυριανού ραντεβού, σε μια συγκυρία προκλήσεων εντός και εκτός των τειχών που απαιτεί δημοσιονομική ανθεκτικότητα.

Σημειώνεται ότι το αγροτικό κίνημα έχει γνωστοποιήσει τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του καλλιέργησε κάποιες προσδοκίες για άμβλυνση των πιέσεων που δέχεται ο πρωτογενής τομέας και οι οποίες συντηρούν για 3η εβδομάδα τα μπλόκα ανά την επικράτεια. Εξάλλου, ενόψει του κρίσιμου αυριανού ραντεβού με αντιπροσωπεία των αγροτών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο καθιερωμένο κυριακάτικο μήνυμά του σημείωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. “Και γι’ αυτο θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο θέμα που βάζουν στο τραπέζι οι παραγωγοί είναι τα ακριβά καύσιμα και ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο. Απαντούν δε στο αντεπιχείρημα πως ένα τέτοιο μέτρο ενισχύει τη λαθρεμπορία, ότι αντίστοιχες παροχές έχουν θεσμοθετηθεί σε άλλες χώρες όπως η Κύπρος, η Γερμανία και η Ιταλία και ότι οι έλεγχοι είναι αυτοί που μπορούν να αναδείξουν κακές πρακτικές. Οι Έλληνες αγρότες προσβλέπουν σε νομοθέτηση του μέτρου για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, για πιο δίκαιη τιμή, ανάλογα με την καλλιέργεια ανά παραγωγό, καθώς θεωρούν ότι οι επιστροφές που λαμβάνουν σήμερα αποζημιώνουν σχεδόν το 10% της κατανάλωσης και είναι εξαιρετικά περιορισμένες για να διατηρήσουν βιώσιμες τις δραστηριότητές τους. Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στις συνελεύσεις των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταρτιστεί κατάλογος προτάσεων, οι αγρότες θεωρούν επίσης ότι πλήττεται η ανταγωνιστικότητά τους όταν πληρώνουν διπλάσια τιμή στα καύσιμα συγκριτικά με συναδέλφους τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η γειτονική Κύπρος αλλά και η Γερμανία, η Ιταλία κ.α..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητούν επίσης αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού ελέγχου παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων ώστε να αντιμετωπίζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας και να μην μειώνεται η ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων παραγωγών. Το θέμα της ανταγωνιστικότητας μπαίνει και στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της ΚΑΠ, λόγω των αθρόων εισαγωγών από χώρες εκτός ΕΕ, όπως π.χ. Αίγυπτος, Τουρκία, Ουκρανία, όπου οι παραγωγοί δεν ελέγχονται για τη χρήση φυτοφαρμάκων, πολλά από τα οποία έχουν καταργηθεί στην ΕΕ. Ως αποτέλεσμα επωμίζονται χαμηλότερο κόστος και ανταγωνίζονται τα προϊόντα των Ευρωπαίων παραγωγών στις αγορές της ΕΕ.

Στα αιτήματα ειδικό βάρος έχουν τα ζητήματα που ανέκυψαν στη Θεσσαλία, όπου ακόμη και σήμερα υπάρχουν χωράφια που είναι κάτω από το νερό, αγρότες χωρίς εισόδημα και με αβέβαιο μέλλον. Σε άλλες προτάσεις περιλαμβάνεται το πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα και η επιδότηση αγροτικών εφοδίων και ζωοτροφών.

Εντωμεταξύ, από την πλευρά της η κυβέρνηση μετρά τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για να απαντήσει στο ραντεβού της Τρίτης, με τη συγκυρία να θεωρείται κομβική για τον υπολογισμό των εισροών και των εκροών του νέου έτους. Στόχος είναι να εξοικονομηθεί το κονδύλι που θα ελαφρύνει τους παραγωγούς χωρίς όμως να διακινδυνεύεται η δυνατότητα απόκρισης σε έκτακτες ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν λόγω κλιματικής κρίσης, διεθνών διαταραχών και άλλων εξωγενών παραγόντων. Υπενθυμίζεται ότι για το 2024 έχει τεθεί στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα περί τα 5 δισ. ευρώ. Για το 2023 το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,92 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου είναι ενθαρρυντικά ενώ αναμένεται να κλείσει ο Φεβρουάριος, που περιλαμβάνει έσοδα από τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και άλλες εισροές, για καλύτερη ορατότητα ενόψει Πάσχα, που η κυβέρνηση μελετά έξτρα παροχές σε πιο ευάλωτους αλλά και ενόψει της κατάθεσης στις Βρυξέλλες του Προγράμματος Σταθερότητας για την τετραετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: