Oύτε ένα, ούτε δύο: Αυτά είναι τα 13 μέτρα που εκκρεμούν για την εκταμίευση των 2,8 δισ.

Oύτε ένα, ούτε δύο: Αυτά είναι τα 13 μέτρα που εκκρεμούν για την εκταμίευση των 2,8 δισ.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται για τη συνάντηση με τους θεσμούς, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016. Συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με θέμα το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, ΔΕΚΟ και αύξηση εισφορών για την υγεία στο προσκήνιο - Το ζήτημα του χρέους στον «πάγο».

Από το καλοκαίρι, όλοι μιλούσαν για έναν καυτό Σεπτέμβρη μιας και είχε προγραμματιστεί η συνάντηση των δανειστών με τα στελέχη της κυβέρνησης, ώστε να κλειδώσουν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2.8 δισ. ευρώ. Τελικά, όχι μόνο καυτό, αλλά «καζάνι που βράζει» προβλέπεται το προσεχές διάστημα μιας και οι θεσμοί ήρθαν, αλλά από το «είμαστε κοντά» που δηλώνουν οι παράγοντες του υπουργείου  Οικονομικών, μέχρι το να κλείσουν όλα τα μέτρα, ο δρόμος είναι μεγάλος και ο χρόνος ελάχιστος.

Στην πρώτη συνάντηση που είχε η Τρόικα με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, το φλέγον θέμα ήταν  το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου. Συζητήθηκαν επίσης, τα θέματα των ΔΕΚΟ και της αύξησης των εισφορών για την υγεία στους αγρότες και τους νέους επιστήμονες. Τα «αγκάθια» για τα εργασιακά παραμένουν στο επίκεντρο με τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο, τον κατώτατο μισθό να φέρνουν πονοκέφαλο στο υπουργείο Εργασίας. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που γερμανικά δημοσιεύματα θέλουν το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους να μπαίνει στον πάγο μέχρι τις γερμανικές εκλογές που έχουν οριστεί για τον Σεπτέμβρη του 2017.

«Η Ε.Ε. δεν προτίθεται να συζητήσει άμεσα για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εκτός εάν προκύψει μεγάλη ανάγκη» σπεύδει να διευκρινίσει αξιωματούχος εκ των Βρυξελλών και το ΔΝΤ να «θολώνει τα νερά» σχετικά με το αν και κατά πόσον θα έχει ενεργό ρόλο σχετικά.

Ούτε ένα, ούτε δυο, λοιπόν, αλλά δεκατρία – από τα δεκαπέντε- είναι τα προαπαιτούμενα που εκκρεμμούν και τα οποία σύμφωνα με την Καθημερινή είναι επιγραμματικά τα εξής:

1. Εναρμόνιση κοινωνικών εισφορών

2. Στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

3. Μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

4. Επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης των μετοχών του Ελληνικού

5. Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

6. Πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό και τους τρεις Κάθετους Άξονες

7. Ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ

8. Μέτρα για την επάρκεια πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Αρχής Εσόδων

9. Ορισμός μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Αρχής Εσόδων

10. Μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου

11. Νέο πλαίσιο για την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ

12. Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές

13. Σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model)

Και τα κόκκινα δάνεια στην ατζέντα
Η επισκόπηση του προγράμματος και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια θα συζητηθούν στη συνάντηση που ξεκίνησε πριν λίγα λεπτά μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας και των εκπροσώπων των θεσμών.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, πριν ξεκινήσει η συνάντηση, του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας κ. Σταθάκη με τους θεσμούς, θα γίνει μία γενική επισκόπηση όλων των θεμάτων ενώ θα τεθεί στο τραπέζι και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο της τροποποίησης του «νόμου Δένδια». Ο νόμος αυτός αφορούσε τις ρυθμίσεις οφειλών των επιχειρήσεων, συγκεκριμένου τζίρου, σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η τροποποίηση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου και μεγέθους, ενώ δεν διευκρίνισε αν η αναμόρφωση θα αφορά και κούρεμα στο κεφάλαιο του δανείου εκτός από τις προσαυξήσεις και τους τόκους.

«Είναι διαχειρίσιμες και οι δύο ενότητες, δεν βλέπω σημείο εμπλοκής», δήλωσε για τη διαπραγμάτευση ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως «επιδίωξη μας είναι να κλείσουν όλα τα θέματα της αξιολόγησης», σημειώνοντας πως πολλά από αυτά είναι περίπλοκα και δεν λύνονται αυτόματα.

Για την διοίκηση του υπερταμείου και σε ερώτηση εάν η Αθήνα θα δεχθεί την πρόταση για τον κ. Λε Πάπ σημείωσε πως η «διαπραγμάτευση για τα όλα τα πρόσωπα που θα μετέχουν στο Ταμείο θα είναι συνολική».

Για τις ΔΕΚΟ που θα συμμετέχουν στο υπερταμείο είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένο στρατηγικό πλαίσιο, σημείωσε ότι συμμετέχουν εκεί για να μεγιστοποιηθεί η αξία τους και πως το σχέδιο στηρίζεται στο γαλλικό μοντέλο αξιοποίησης των κρατικών συμμετοχών και επιχειρήσεων.
Σημείωσε ότι το γεγονός ότι μεταφέρονται οι επιχειρήσεις στο υπερταμείο δεν σημαίνει πως χάνεται η σχέση με το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο χαράσσει την πολιτική.