Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκλογική «μάχη» του ΣΕΒ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκλογική «μάχη» του ΣΕΒ
Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου προέδρου και των μελών του ΔΣ, στον κορυφαίο θεσμικό φορέα της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου, οι εκλογές στον ΣΕΒ συνδέονται ευθέως με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Η «μάχη» των εκλογών αφορά πρωτίστως τους δύο υποψηφίους για την Προεδρία, τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και την Ιουλία Τσέτη, αφορά όμως και τα μέλη που διεκδικούν μια από τις 14 θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Ιουλία Τσέτη
Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Ιουλία Τσέτη

Συνολικά 24 υποψήφιοι διεκδικούν τις 14 θέσεις στο ΔΣ, καθώς οι υποψήφιοι  για την εκλογή των τριών αντιπροέδρων, του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία του ΔΣ είναι όσες και οι διαθέσιμες θέσεις.

Συγκεκριμένα, οι τρεις υποψήφιοι για τις ισάριθμες θέσεις αντιπροέδρων είναι ο Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean Airlines, ο Ανδρέας Σιάμισης  της Helleniq Energy και η Ράνια Αικατερινάρη από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Για την Ράνια Αικατερινάρη, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΣΕΒ,  έχει διαμηνύσει ότι θα την προτείνει για τη θέση της Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει γνωμοδοτικό ρόλο σε όλα τα θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μοναδική υποψήφια για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΔΣ είναι η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ και μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Ταμία του ΔΣ είναι ο Μάρκος Βερέμης από την Upstream.

Πώς γίνεται η ψηφοφορία

Την Τρίτη 18 Ιουνίου, τα μέλη του ΣΕΒ θα λάβουν ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Στην κατηγορία για την προεδρία, θα βάλουν σταυρό στον ένα από τους δύο υποψηφίους, Σπύρο Θεοδωρόπουλο και Ιουλία Τσέτη και στην κατηγορία για τα απλά μέλη του ΔΣ, θα βάλουν σταυρό σε 14 από τους 24 υποψηφίους.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η σταυροδοσία θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα για τη θέση του Προέδρου και των 14 μελών του ΔΣ.

Στις κατηγορίες που οι υποψήφιοι είναι ισάριθμοι με τις διαθέσιμες θέσεις – των 3 Αντιπροέδρων, του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία, οι ψηφοφόροι – μέλη του ΣΕΒ θα βάλουν σταυρό σε όλους.

Οι υποψηφιότητες για τα μέλη του ΔΣ

Σε μια εποχή που οι τεχνολογίες αιχμής, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η Υγεία, η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή, τα τρόφιμα και το νερό, η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, χρήζουν επείγουσας προσοχής, είναι κρίσιμο ποιοι 14 επιχειρηματικοί ηγέτες θα αποτελέσουν την «task force» του ΔΣ του ΣΕΒ.

Συνολικά οι 24 υποψήφιοι που έχουν καταθέσει υποψηφιότητα είναι:

Πέγκυ Αντωνάκου (Google)
Κώστας Βαμβακάς (VK Premium)
Δημήτρης Γιαννακόπουλος (ΒΙΑΝΕΞ)
Πάρης Γραβουνιώτης (Χαρτοποιία Κομοτηνής)
Καλλίνικος Καλλίνικος (Goldair Cargo)
Νάγια Καλογεράκη (Coca Cola 3E / Coca Cola HBC)
Γιάννης Καραγιάννης (Olympia Group)
Νίκος Καυκάς (Καυκάς Β.)
Ματίνα Κοίλιαρη (SABO)
Έφη Κουτσουρέλη (Quest Συμμετοχών)
Πάνος Κυριακόπουλος (Χρυσός Οδηγός)
Πέτρος Μαντάς (ΠΑΣΕΒΙΠΕ)
Φιλίππα Μιχάλη (NN)
Κωνσταντίνος Νεμπής (ΟΤΕ)
Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal Holdings)
Αριστοτέλης Παντελιάδης (ΜΕΤΡΟ)
Μαρία Πασχαλίδου (Grantex)
Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)
Δημήτρης Σαμαράς (Σαμαράς & Συνεργάτες – Σύμβουλοι Μηχανικοί)
Κυριάκος Σαμπατακάκης (Accenture)
Μενέλαος Τασόπουλος (Παπουτσάνης)
Θεόδωρος Τρύφων (ELPEN)
Ευάγγελος Χρυσάφης (METLEN Energy & Metals / Μυτιληναίος)
Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)

Η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου

Με αφορμή τα καυτά ζητήματα της επιχειρηματικότητας που θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του νέου Προέδρου του ΣΕΒ, το Fortune Greece, ήδη από το 2019, με την πρωτοβουλία CEO Initiative, έχει φέρει στον δημόσιο διάλογο την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου ανάμεσα στις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει τα τελευταία έξι χρόνια ένα δίκτυο με τα πιο ενεργά μέλη της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, που ενστερνίζονται τη θέση ότι οι επιχειρήσεις καλούνται να παίξουν ηγετικό ρόλο και να αναλάβουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Όχι μόνο επειδή μπορούν, αλλά επειδή αυτό περιμένει και η κοινωνία.

Ο ιδιωτικός τομέας διαχρονικά, έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη και πυλώνα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και πιο δίκαιου κόσμου, την ώρα που οι κυβερνήσεις, από μόνες τους, δεν μπορούν να το πράξουν. Μέσα από την πρωτοβουλία Fortune Greece CEO Initiative, οι στρατηγικοί μας εταίροι, που αποτελούν ένα δίκτυο με τα πιο ενεργά μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, κάνουν πράξη το σύνθημα «Business with Purpose» δίνοντας «μέρισμα» με συνέπεια σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη: πολίτες, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και μετόχους.

Γιώργος Περιστέρης, Σπύρος Θεοδωρόπουλος - Strategic Partners CEO Initiative
Γιώργος Περιστέρης, Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Ενδεικτικά από τους υποψήφιους για το ΔΣ του ΣΕΒ o Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αλλά και οι Πέγκυ Αντωνάκου (Google), Κώστας Βαμβακάς (VK Premium), Νάγια Καλογεράκη (Coca Cola 3E / Coca Cola HBC), Έφη Κουτσουρέλη (Quest Συμμετοχών), Αριστοτέλης Παντελιάδης (ΜΕΤΡΟ), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και Κυριάκος Σαμπατακάκης (Accenture) έχουν αναπτύξει στο πλαίσιο του Fortune Greece CEO Initiative, μεγαλύτερου επιχειρηματικού φόρουμ στην Ελλάδα τις απόψεις τους για το μέλλον της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, ως βασικού «κρίκου» στην κοινωνική εξίσωση, σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας και πολυκρίσεων.

Αριστοτέλης Παντελιάδης, Έφη Κουτσουρέλη - Strategic Partners CEO Initiative
Αριστοτέλης Παντελιάδης, Έφη Κουτσουρέλη
Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πέγκυ Αντωνάκου - Strategic Partners CEO Initiative
Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πέγκυ Αντωνάκου