Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τεχνητή νοημοσύνη το 2023

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τεχνητή νοημοσύνη το 2023
Photo: pixabay.com
Ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στις θέσεις εργασίας, την ασφάλεια και την οικονομία.

Νίκες σε διαγωνισμούς φωτογραφίας, ανακαλύψεις νέων υλικών, πτώση της χρηματιστηριακής αξίας κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια και πρώτη θέση εναντίον πρωταθλητών αγώνων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που πέτυχε η τεχνητή νοημοσύνη φέτος.

Όμως δεν είναι όλοι πεπεισμένοι για την αξία της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Οι ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων, την ασφάλεια των θέσεων εργασίας, τη μεροληψία και τη δεοντολογία είναι διάχυτες και η συζήτηση συνεχίζεται για όλα αυτά τα ζητήματα.
Η Σύνοδος Κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις 13-15 Νοεμβρίου συγκέντρωσε πάνω από 200 ηγέτες της Τεχνητής Νοημοσύνης που ασχολήθηκαν με θέματα σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στις θέσεις εργασίας, την ασφάλεια και την οικονομία.

Πώς θα αλλάξει η τεχνητή νοημοσύνη την αγορά εργασίας;

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Η έκθεση για το 2023 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το μέλλον των θέσεων εργασίας αναφέρει ότι οι ειδικοί σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, οι αναλυτές και οι επιστήμονες δεδομένων και οι ειδικοί στον ψηφιακό μετασχηματισμό συγκαταλέγονται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων ρόλων.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους από τις δουλειές τους. Δεν μπορεί όμως να αντικαταστήσει όλες τις θέσεις εργασίας – η τεχνητή νοημοσύνη είναι απίθανο να είναι σε θέση να κάνει δουλειές που απαιτούν ανθρώπινες δεξιότητες όπως η κρίση, η δημιουργικότητα, η σωματική επιδεξιότητα και η συναισθηματική νοημοσύνη.

Πώς θα αναδιαμορφώσει η τεχνητή νοημοσύνη την παγκόσμια οικονομία;

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας στην αύξηση της παραγωγικότητας υπερτιμήθηκε σταθερά στο παρελθόν, γράφει η Boston Consulting Group για το Φόρουμ. Μήπως κάνουν οι αναλυτές το ίδιο λάθος με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη;

Προφανώς ναι. Η τεχνολογική πρόοδος κατά τις τελευταίες δεκαετίες απέτυχε να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης στις προηγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, επειδή η τεχνολογία είναι μόνο ένα μέρος της γενικότερης εικόνας – πρέπει να υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας για να δούμε τα πραγματικά οικονομικά οφέλη.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να αλλάξει λίγο τα πράγματα. Αλλά για να εκτιμήσουμε εύλογα τον αντίκτυπό της, πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τους μηχανισμούς που μεταφράζουν την τεχνολογία σε ευρεία αύξηση της παραγωγικότητας.

Πώς μεταμορφώνει η τεχνητή νοημοσύνη τον τομέα της υγείας;

Πανδημίες, έξαρση των χρόνιων ασθενειών, προβλήματα ψυχικής υγείας και γήρανση του πληθυσμού – ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις παράλληλα με την αυξανόμενη ζήτηση για υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας.

Ωστόσο, οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης χρησιμοποιούνται ήδη σε τομείς από την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων έως τη βελτίωση της ιατρικής διάγνωσης και θεραπείας, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα σε ολόκληρο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη υπονομεύει την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης;

Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε αξιόπιστα οικοσυστήματα μέσων ενημέρωσης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της φθίνουσας εμπιστοσύνης, αναρωτιέται ο Minos Bantourakis, επικεφαλής του τομέα ΜΜΕ, ψυχαγωγίας και αθλητισμού στο Φόρουμ.

Με μεγάλη δυσκολία, όπως φαίνεται, επειδή η εμπιστοσύνη στα ειδησεογραφικά μέσα είναι ήδη χαμηλή και φθίνουσα. Μόνο το 40% του πληθυσμού εμπιστεύεται τις ειδήσεις, ενώ οι ανησυχίες για την παραπληροφόρηση αυξάνονται, με περισσότερους από τους μισούς πολίτες να ανησυχούν για τις ψεύτικες ειδήσεις.

Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει αν χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο, λέει ο Jeff Jarvis, πρώην διευθυντής του Tow-Knight Center for Entrepreneurial Journalism στο CUNY. «Η χρήση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή ειδήσεων είναι λάθος … Αντίθετα, η μηχανική μάθηση και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα μπορούν να είναι χρήσιμα για να βοηθήσουν τους δημοσιογράφους να οργανώσουν τα ρεπορτάζ τους, να βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους να πουν τις δικές τους ιστορίες και να δημιουργήσουν νέους τρόπους για να μπουν οι χρήστες σε διάλογο με τις ειδήσεις. Για τη δημοσιογραφία, η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να είναι επαυξητική και όχι γενετική».

Πώς θα αναστατώσει η τεχνητή νοημοσύνη τον κλάδο της ψυχαγωγίας;

Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θέτουν προκλήσεις για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον κλάδο της ψυχαγωγίας. Οι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες συζητούν με τα στούντιο και τις εταιρείες τεχνολογίας σχετικά με τη «θεμιτή χρήση» του περιεχομένου για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και πώς αυτό επηρεάζει την αποζημίωση.

Οι νομικές ενέργειες έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά η συζήτηση αυτή μόλις τώρα αρχίζει. Υπάρχει επίσης ένας διάλογος σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα αποτελέσματα των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και πνευματικών δικαιωμάτων.

Πέρα από τα νομικά ζητήματα, αναμένουμε ότι περισσότεροι νεκροί ηθοποιοί θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε νέες ταινίες ως ψηφιακά avatars, συνθετικές φωνές – όπως του Val Kilmer στο Top Gun: Maverick – και θα εντείνεται η συζήτηση για τα οπτικά εφέ και τα σενάρια που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη.

Τι συμβαίνει με τη νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη το 2023;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα νέο νομικό πλαίσιο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των κανονισμών για την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Προηγήθηκε η δημοσίευση ενός νέου νομοσχεδίου για την τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ το 2022.

Η προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ, ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη, θα επικεντρωθεί κυρίως στην ενίσχυση των κανόνων σχετικά με την ποιότητα των δεδομένων, τη διαφάνεια, την ανθρώπινη εποπτεία και τη λογοδοσία. Στοχεύει επίσης στην αντιμετώπιση ηθικών ζητημάτων και προκλήσεων εφαρμογής σε διάφορους τομείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: weforum.org