Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό Ζίκα που έφτασε και στην Ευρώπη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό Ζίκα που έφτασε και στην Ευρώπη

Ο «ιός των κουνουπιών» εξαπλώνεται.

Από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 εμφανίστηκαν περίπου 4.000 περιπτώσεις βρεφών που γεννήθηκαν με μικροκεφαλία στη Βραζιλία. Μέχρι τότε, καταγράφονταν μόνο 150 περιπτώσεις ετησίως.

Ο ένοχος είναι ένας ιός από τα κουνούπια που ονομάζεται Ζίκα. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι στην Κολομβία, στο Εκουαδόρ, στο Ελ Σαλβαδόρ και στη Τζαμάικα αναφέρουν πως οι γυναίκες καθυστερούν να μείνουν έγκυες, ενώ το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβούλευσε τις έγκυες γυναίκες να αναβάλουν τα ταξίδια τους σε χώρες όπου ο ιός Ζίκα είναι ενεργός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πως είναι πιθανό ότι ο ιός θα εξαπλωθεί, καθώς τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό βρίσκονται σχεδόν σε κάθε χώρα της αμερικανικής ηπείρου. Τι γνωρίζουμε, όμως, για αυτόν τον ιό;

Η «καταγωγή» του ιού

Ο ιός Ζίκα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο δάσος Ζίκα στην Ουγκάντα το 1947 σε πιθήκους ρέζους και στη συνέχεια εμφανίστηκε ξανά το 1948 στα κουνούπια Aedes africanus, το οποία είναι συγγενικά των Aedes aegypti που βρίσκονται στα αμερικανικά δάση. Τα δύο αυτά είδη κουνουπιών μεταδίδουν τον ιό Ζίκα, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ιός μεταδόθηκε μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Μέχρι το 2007, είχαν αναφερθεί πολύ λίγες περιπτώσεις του ιού Ζίκα σε ανθρώπους. Ωστόσο, στη συνέχεια ξέσπασε επιδημία στο νησί Γιαπ της Μικρονησίας μολύνοντας περίπου το 75% του πληθυσμού. Έξι χρόνια αργότερα, ο ιός εμφανίστηκε στη Γαλλική Πολυνησία, μαζί με κρούσματα δάγγειου πυρετού.

Η γενετική ανάλυση του ιού αποκάλυψε πως το στέλεχος που εντοπίζεται στη Βραζιλία μοιάζει περισσότερο με εκείνο που κυκλοφορεί στον Ειρηνικό. Προς το παρόν, η σύνδεση μεταξύ μόλυνσης από τον ιό Ζίκα και της μικροκεφαλίας δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά ο ιός έχει βρεθεί στο αμνιακό υγρό και στον ιστό εγκεφάλου νεογνών σε πολλές περιπτώσεις.

Η αυξανόμενη αστικοποίηση και η φτώχεια δημιουργούν ένα γόνιμο περιβάλλον για τα κουνούπια που μεταδίδουν το δάγκειο πυρετό με τη δημιουργία άφθονων τόπων αναπαραγωγής. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας ή / και της υγρασίας σε πολλές περιοχές βοηθούν τα κουνούπια να ευδοκιμήσουν.