Όλα τα ονόματα λίγο πριν «κλειδώσει» ο ανασχηματισμός

Όλα τα ονόματα λίγο πριν «κλειδώσει» ο ανασχηματισμός
Το Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Κυριακή 31 Μαΐου 2015. Συνάντηση είχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για να συζητηθεί και το θέμα της τοποθέτησης της Έλενας Παναρίτη στη θέση εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κατά της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο ΔΝΤ από την Έλενα Παναρίτη τάσσονται 43 βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή επιστολή τους ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και πόσοι αλλάζουν. Οι εκπλήξεις και οι αλλαγές τις τελευταίας στιγμής.

Από το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη του Μαξίμου γράφουν και σβήνουν τα ονόματα των νέων υπουργών ενόψει το ανασχηματισμού ο οποίος είχε ήδη προαναγγελθεί εδώ και μέρες.

Με βάση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ως τώρα, τα ονόματα όσων υπουργών μετακινούνται αλλά παραμένουν στην κυβέρνηση είναι: Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Παππάς, Γιώργος Σταθάκης και Σταύρος Κοντονής. Αμετακίνητοι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Κοτζιάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Δραγασάκης και Πάνος Καμμένος.

Με βάση, πάντα, τις ίδιες πληροφορίες, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναλαμβάνει το νέο υπερυπουργείο Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και Μεταφορών. Ο Γιώργος Σταθάκης δεν θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο περνάει στον μέχρι πρότινος υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, που αναβαθμίζεται.

Όσον αφορά τον Νίκο Παππά, αυτός ίσως μετακινηθεί στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με έδρα το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να αναλάβει τη θέση του υφυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, πρόεδρο του Levy Economics Institute, καθηγητή στο Bard College στην Νέα Υόρκη και ερευνητής στο Ινστιτούτο Εργασίας.

Κατά πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Σταύρος Κοντονής.

Όσον αφορά το υπουργείο Εργασίας, ο νυν υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος πιθανότατα μετακινείται και τη θέση του θα αναλάβει είτε η Θεανώ Φωτίου, είτε η Εφη Αχτσιόγλου. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σημερινός υπουργός Εργασίας θα αναλάβει άλλο υπουργικό πόστο.

Ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης μετακινείται, κατά πληροφορίες, στο Επικρατείας.

Το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη ακούγεται έντονα για το νέο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για το υπουργείο Εργασίας ακούγεται το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα αναλάβει θέση υπουργού ή υφυπουργού.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τον Νίκο Φίλη. Ο υπουργός Παιδείας φέρεται να έλαβε πρόταση από τον πρωθυπουργό για να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Κίνηση η οποία δείχνει ότι οι πιέσεις της εκκλησίας στο Μαξίμου ίσως αλλάξουν πρόσωπα στο υπουργείο.

Τέλος, από τα πρόσωπα που παραμένουν διατηρώντας τα μέχρι σήμερα χαρτοφυλάκιά τους, οι σίγουροι είναι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Κοτζιάς, Αλέκος Φλαμπουράρης και Πάνος Καμμένος. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης παραμένει ο Γιάννης Δραγασάκης.