Όλοι οι τρόποι με τους οποίους ίσως αλλάξει το Twitter τώρα που ο Έλον Μασκ θα βρίσκεται στο τιμόνι

Όλοι οι τρόποι με τους οποίους ίσως αλλάξει το Twitter τώρα που ο Έλον Μασκ θα βρίσκεται στο τιμόνι
ANKARA, TURKIYE - APRIL 26: In this photo illustration, the image of Elon Musk is displayed on a computer screen and the logo of twitter on a mobile phone in Ankara, Turkiye on April 26, 2022. Twitter announced Monday it has accepted Elon Musk's offer to be purchased for $44 billion. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ο τεχνολογικός επιχειρηματίας Mασκ... καλπάζει στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφότου το Twitter αποδέχθηκε την προσφορά του για την αγορά της εταιρείας σε ένα deal 44 δις δολαρίων.

του Tristan Bove

Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ο Έλον Μασκ μόλις σφράγισε μια συμφωνία ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίωνγια την αγορά του Twitter. Αλλά τα μεγάλα ερωτήματα παραμένουν ακόμη σχετικά με την κατεύθυνση που θα πάρει η εταιρεία υπό την ηγεσία ενός από τους πιο εκκεντρικούς δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

Ο τεχνολογικός επιχειρηματίας Μασκ καλπάζει στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφότου το Twitter αποδέχθηκε την προσφορά του για την αγορά της εταιρείας. Ως ο νέος ιδιοκτήτης της, θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το όραμά του για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης διορθώνοντας τις αποτυχίες που θεωρεί ότι έχει.

Καταθέτοντας την «καλύτερη και τελική προσφορά» του για την αγορά του Twitter νωρίτερα τον Απρίλιο, ο Μασκ δήλωσε ότι σκόπευε να επανακτήσει το καθεστώς του ως «πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο». Η προσφορά ήρθε αφού επέκρινε τους κανόνες λογοκρισίας του Twitter και τον αριθμό των bots που δημοσιεύουν στην υπηρεσία.

Τώρα που η συμφωνία ολοκληρώθηκε και το Twitter πρόκειται να βρεθεί υπό την πλειοψηφική ιδιοκτησία του Μασκ, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μοιάζει το Twitter και ποιες αλλαγές σκοπεύει ο ίδιος να προωθήσει.




Θα υπάρξει μια πιο ήπια στάση όσον αφορά τον έλεγχο του περιεχομένου;

Το μεγαλύτερο παράπονο του Mασκ με το Twitter ήταν ο τρόπος με τον οποίο η υπηρεσία ελέγχει το περιεχόμενο, το οποίο ο ίδιος εξισώνει με την καταστολή της ελευθερίας του λόγου.

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter έχει ταχθεί κατά της άμεσης απαγόρευσης χρηστών που παραβιάζουν τους κανόνες από την εταιρεία και αντ’ αυτού έχει προτείνει ένα “time out”. Έχει δηλώσει ότι θα απαγορεύει μόνο το περιεχόμενο που είναι παράνομο, αλλά δεν έχει αποφανθεί για το αν θα απαγορεύσει τον ρατσισμό, την παρενόχληση και μια σειρά άλλων δυσάρεστων θεμάτων.

Θα αποκτήσει το Twitter ένα κουμπί «επεξεργασίας»;

Στις αρχές Απριλίου, ο Mασκ έκανε δημοσκόπηση στους οπαδούς του στο Twitter σχετικά με το αν πιστεύουν ότι η πλατφόρμα θα πρέπει να προσθέσει ένα κουμπί επεξεργασίας που θα επιτρέπει στους χρήστες να διορθώνουν τυπογραφικά λάθη στις αναρτήσεις τους και να κάνουν άλλες διορθώσεις. Η απάντηση ήταν ένα ηχηρό ναι, με το 73,6% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι επιθυμεί τη λειτουργία αυτή.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης επί σκηνής στο συνέδριο TED στις 14 Απριλίου, ο Μασκ έδωσε συνέχεια στη δημοσκόπηση επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή του για ένα κουμπί επεξεργασίας.

Το Twitter έχει ήδη πειραματιστεί με μια λειτουργία επεξεργασίας για τους χρήστες που πληρώνουν για την ειδική συνδρομή “Blue”, αλλά ο Μασκ φαίνεται ότι θέλει να καταστήσει τη δυνατότητα τροποποίησης των αναρτήσεων καθολική.

Θα κάνει το Twitter τον αλγόριθμό του ανοιχτού κώδικα;

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο TED (και σε μια άλλη διαδικτυακή δημοσκόπηση), ο Μασκ σκέφτηκε ότι το Twitter θα πρέπει να ανοίξει τον αλγόριθμό του. Ένας αλγόριθμος ανοικτού κώδικα θα δημοσιοποιούσε τον κώδικα που χρησιμοποιεί το Twitter για να καθορίσει ποια tweets θα προωθήσει και ποια θα αποκρύψει από τις ροές των χρηστών. Αυτή η αλλαγή στο λογισμικό του Twitter θα καθιστούσε επίσης ορατό τον ρόλο των προγραμμάτων υπολογιστών στη διαχείριση και την αστυνόμευση του περιεχομένου στην πλατφόρμα.

Οι συντηρητικοί, ειδικά, είναι καχύποπτοι ότι ο αλγόριθμος του Twitter μεροληπτεί εναντίον τους. Η δημοσιοποίηση του κώδικα, θεωρητικά, θα καθιστούσε την υπηρεσία πιο διαφανή – ή όπως το έθεσε ο Μασκ, θα έδειχνε ότι δεν υπάρχει «χειραγώγηση στο παρασκήνιο». Ωστόσο, η ανοιχτή διάθεση ενός αλγορίθμου είναι πιο περίπλοκη και οι αποχρώσεις του πιο δύσκολα κατανοητές απ’ ό,τι άφησε να εννοηθεί ο Musk κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του.

Θα έχει το Twitter λιγότερες απάτες;

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα του Μασκ για το Twitter ήταν ο τεράστιος αριθμός των bots που δημοσιεύουν στον ιστότοπο και υποδύονται πραγματικούς ανθρώπους.

«Αν η προσφορά μας για την εξαγορά του twitter πετύχει, θα νικήσουμε τα spam bots ή θα πεθάνουμε προσπαθώντας!»έγραψε πρόσφατα στο Twitter.

Ο Μασκ έχει υποσχεθεί να πατάξει τα bots, να διευκολύνει την επαλήθευση των ανθρώπινων χρηστών και να εξαλείψει ακόμη και τον μεγάλο αριθμό απάτης με κρυπτονομίσματα στην υπηρεσία, αν και δεν έχει δώσει ακόμη λεπτομέρειες για το πώς θα μειώσει το πρόβλημα.

Θα επικεντρωθεί η εταιρεία περισσότερο στα έσοδα από συνδρομές;

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι δεν αγοράζει το Twitter για τα χρήματα, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προσαρμόσει το μοντέλο εσόδων της εταιρείας ώστε να εστιάζει λιγότερο στις διαφημίσεις, δίνοντας ενδεχομένως μεγαλύτερη έμφαση στις συνδρομές.

Ο Μασκ πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα σε ένα tweet που έχει πλέον διαγραφεί ότι οι διαφημίσεις θα πρέπει να αφαιρεθούν για τους premium Blue χρήστες του Twitter. Και δεδομένου ότι το Twitter ιστορικά πραγματοποιούσε το 90% των κερδών του από τις διαφημίσεις, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μεγάλη αλλαγή στο μοντέλο εσόδων της εταιρείας.

Θα επιτραπεί η επιστροφή των απαγορευμένων χρηστών;

Τα ζητήματα του Μασκ με τη λογοκρισία του Twitter περιστρέφονται σε μεγάλο βαθμό γύρω από την ιδέα ότι η εταιρεία απαγορεύει μονομερώς κάθε χρήστη που θεωρεί ότι έχει παραβιάσει σοβαρά τους κανόνες της, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο πέρυσι.

Το αν θα επιτραπεί στον Τραμπ – ή σε άλλους χρήστες που έχουν αποκλειστεί – να επιστρέψει στο Twitter είναι ακόμη ασαφές, αλλά είναι σίγουρα μια πιθανότητα και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι και μέλη της οικογένειας Τραμπ έχουν ήδη αρχίσει να πανηγυρίζουν για την ιδέα της επανένταξης του πρώην προέδρου στην πλατφόρμα.

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός του Τραμπ ενεργοποιηθεί εκ νέου, μπορεί επίσης να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή και άλλων απαγορευμένων χρηστών, όπως η Αμερικανίδα βουλευτής Marjorie Taylor Greene, η οποία είχε απαγορευτεί τον Ιανουάριο αφότου παραβίασε την πολιτική παραπληροφόρησης για τον COVID-19 του Twitter.

Πηγή: fortune.com