Ολική καταστροφή δύο πόλεων στη Βοσνία-Ερζογοβίνη

Ολική καταστροφή δύο πόλεων στη Βοσνία-Ερζογοβίνη

Δεκάδες οι νεκροί και χιλιάδες οι πληγέντες από τις πρωτοφανείς πλημμύρες στα δυτικά Βαλκάνια.

Είκοσι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν τις τελευταίες επτά μέρες τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με στοιχεία που επιβεβαίωσαν σήμερα οι υπουργοί Υγείας των δύο οντοτήτων της χώρας, της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και της Σερβικής Δημοκρατίας.

«Έως σήμερα έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τριών ανθρώπων από πνιγμό στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της κροατομουσουλμανικής οντότητας, Ρουσμίρ Μεσίχοβιτς.

Στη Σερβική Δημοκρατία, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της σερβοβοσνιακής οντότητας, Ντάγκαν Μπόγκντανιτς.

Οι δύο υπουργοί Υγείας, σε σύσκεψη, συμφώνησαν να λάβουν συντονισμένα μέτρα για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες κατοίκους και για την αποτροπή εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Τα περισσότερα θύματα, συνολικά εννέα, είναι από την περιοχή του Ντομπόι, οι πέντε εκ των οποίων ήταν στην ηλικία των 90 χρόνων και δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν εγκαίρως.

«Ήταν ένας κατακλυσμός», είπε ο κ Μπόγκντανιτς, σημειώνοντας ότι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς δύο πόλεις, το Ντομπόι και το Μπόσανσκι Σάματς.

Στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πόλη Μαγκλάι. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταστραφεί πλήρως τα κέντρα υγείας στις πόλεις Μπόσανσκι Σάματς και Μαγκλάι και τουλάχιστον 18 ασθενοφόρα σε όλη τη χώρα.

Το σημαντικότερο είναι να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί διάδοση μολυσματικών ασθενειών, τόνισαν οι δύο υπουργοί Υγείας, σημειώνοντας ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν είναι ασφαλής προς το παρόν.

1/6

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ευχαρίστησε τα κράτη-μέλη του Οργανισμού για τη βοήθεια που παρείχαν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν ευχαρίστησε τα κράτη-μέλη του οργανισμού για την άμεση ανταπόκριση στην καταστροφή που προκλήθηκε από τις πλημμύρες στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος για την αποστολή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας, εφ’ όσον ζητηθεί.

«Ο Γενικός Γραμματέας ευχαριστεί τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για την άμεση ανταπόκριση, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων διάσωσης και τη στρατιωτικο-πολιτική βοήθεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση εκπροσώπου του Μπαν Κι Μουν.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για τους πληγέντες κατοίκους στη Σερβία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία, οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη από πόσιμο νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του συνεργάζονται στενά με τις αρχές των κρατών, στηρίζοντας τις προσπάθειες συντονισμού και αποτίμησης των ζημιών, παρέχοντας βοήθεια, εξοπλισμό, είδη πρώτης ανάγκης, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να παράσχει πρόσθετη βοήθεια, αν κριθεί αναγκαίο.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ, Ελίζαμπετ Μπιρς ανακοίνωσε χθες από τη Γενεύη ότι η υπηρεσία κατάφερε να αρχίσει επιχειρήσεις στα κράτη των Βαλκανίων σε χρονικό διάστημα 36 ωρών από την έναρξη των πλημμυρών.

Η ανθρωπιστική βοήθεια απεστάλη στη Σερβία από το Μπρίντιζι της Ιταλίας με αεροπλάνα που διασφάλισαν η ιταλική και η νορβηγική κυβέρνηση.

Στη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη, ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δήλωσε ότι τα περιφερειακά γραφεία της υπηρεσίας, σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας των κρατών που επλήγησαν, παρέχουν συμβουλές για τα βήματα, τα οποία μπορούν να ληφθούν ως απάντηση στην κρίση και για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατεύσουν τη ζωή και την υγεία τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποστείλει στις τρεις χώρες ειδικούς για το νερό και την υγιεινή, οι οποίοι θα καταρτίσουν σχέδια και θα δίνουν συμβουλές για τις διαδικασίες υγείας που πρέπει να ακολουθηθούν, όταν οι κάτοικοι επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hina, Tanjug

Διαβάστε ακόμη: Ημέρα πένθους στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη