Ημέρα πένθους στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Ημέρα πένθους στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Οι αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές από τις πλημμύρες, τις αυξήσεις τιμών, και τις λεηλασίες.

Ημέρα πένθους στη μνήμη των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πλημμύρες είναι η σημερινή στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, με απόφαση των κυβερνήσεων των δύο οντοτήτων.

Μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ότι στη Σερβική Δημοκρατία έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό 17 άνθρωποι και τα τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον επτά θάνατοι.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στην Μποσάνσκα Ποσάβινα και στη Σεμπέριγια, παρ’ ότι σταδιακά υποχωρεί η στάθμη των υδάτων του ποταμού Σάβα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, συνεργεία διάσωσης προσπαθούσαν να διαφυλάξουν τα αναχώματα που προστατεύουν τις πόλεις Όρασιε, Μπιέλινα και Μπρτσκο που τις προηγούμενες μέρες είχαν μετατραπεί σε λίμνες.

Τα νερά κατέκλυσαν χθες την ευρύτερη περιοχή του Μπόσανσκι Σάματς και το δήμο Ότζακ.

Η στάθμη των ποταμών μειώνεται, αλλά τα προβλήματα παραμένουν καθώς τα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές αποσύρονται με πολύ αργό ρυθμό.

Στην περιοχή Μπόσανσκα Ποσαβίνα πρόσθετος είναι ο κίνδυνος από τη μετακίνηση ναρκοπεδίων από τα ορμητικά νερά, προειδοποίησε το Κέντρο Αποναρκοθέτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, από τις πολυήμερες πλημμύρες στη χώρα επλήγησαν πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι, καταστράφηκαν περίπου 100.000 σπίτια και κτίρια, 230 σχολεία και εγκαταστάσεις ιδρυμάτων υγείας.

Μάχη κατά της αύξησης τιμών και των λεηλασιών
Οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δίνουν «μάχη» με τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών που έχουν πλήξει τη χώρα και εκτός από τα σπίτια που έχουν καταρρεύσει, τους πλημμυρισμένους οδικούς άξονες και τις κατεστραμμένες σιδηροδρομικές γραμμές είναι αντιμέτωποι με τις συχνές κλοπές και τις αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, στον εξοπλισμό και στα υλικά καθαρισμού.

Οι κυβερνήσεις της Σερβικής Δημοκρατίας και της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας έλαβαν μέτρα και απαγόρευσαν την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και σε προϊόντα, η ζήτηση των οποίων έχει εκτιναχθεί, όπως σκούπες, λαστιχένια γάντια και γαλότσες.

Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες, αν παρατηρούν αύξηση των τιμών να προβαίνουν σε καταγγελίες, ώστε οι παραβάτες των μέτρων να τιμωρούνται.

Στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύονται συνεχώς πληροφορίες για ανατιμήσεις προϊόντων, όμως οι αρχές -προς το παρόν- δεν επιβεβαίωσαν μαζικά φαινόμενα.

«Χθες λάβαμε δέκα καταγγελίες, αλλά ελέγχθηκαν και δεν ήταν ακριβείς» δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εμπορίου της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, Ιμπραχίμ Τίρακ και πρόσθεσε ότι η αυξημένη επιτήρηση θα συνεχιστεί.

Από τον οργανισμό σιδηροδρόμων της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας προειδοποίησαν ότι οι κλοπές ακυρώνουν τις προσπάθειες που καταβάλουν τα συνεργεία του για επιδιόρθωση των ζημιών και αποκατάσταση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας.

Η αστυνομία προσπαθεί να εμποδίσει τις συχνές κλοπές σπιτιών και κτιρίων που εκκενώθηκαν λόγω κινδύνου από τις πλημμύρες ή κατέρρευσαν από κατολισθήσεις ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές.

Επιπλέον, η αστυνομία προειδοποίησε και για τα φαινόμενα επιτήδειων που συστήνονται ως εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και προσπαθούν, εξαπατώντας τους πολίτες, να συγκεντρώσουν χρήματα.

Εκτός από τα κάθε είδους προβλήματα άρχισαν και οι πρώτες πολιτικές διαμάχες, με αφορμή τις πλημμύρες. Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας, την περασμένη Δευτέρα, αποφάσισε να ορίσει τον απόστρατο στρατηγό των πρώην στρατιωτικών δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Μόμιρ Ζετς, ειδικό επίτροπο για την περιοχή του Ντομπόι, ένας από τους δήμους που επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες.

Έτσι, πρακτικά, τέθηκε σε διαθεσιμότητα η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο Όμπρεν Πέτροβιτς από το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα, που είναι στην αντιπολίτευση της Σερβικής Δημοκρατίας.

Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, που είναι και κορυφαίο στέλεχος της κυβερνώσας Ένωσης Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη λόγω των προβλημάτων στην εφαρμογή μέτρων απομάκρυνσης των όγκων αποβλήτων από το Ντομπόι και ανήγγειλε ότι ανάλογα μέτρα θα ληφθούν, όπου κριθεί αναγκαίο.

Από το αντιπολιτευόμενο SDS αντέδρασαν με κατηγορίες κατά της πρωθυπουργού, ότι «με επαίσχυντο τρόπο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πρωτοφανή τραγωδία για να συγκρουστεί με τις δημοτικές αρχές».

«Για να καλύψουν την ανικανότητά τους σε κρίσιμες στιγμές, ο Μίλοραντ Ντόντικ και η Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς εξουσιοδότησαν την αστυνομία και τον απόστρατο στρατηγό Ζετς να επιβάλουν πολιτικό πραξικόπημα στο Ντομπόι» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Οικονομική βοήθεια από τη Ρουμανία
Η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σερβία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αξίας 880.000 λέι (περίπου 200.000 ευρώ) και την αποστολή ομάδων διάσωσης, που θα βοηθήσει στις προσπάθειες εκκένωσης των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ενέκρινε τη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που επλήγησαν από φυσική καταστροφή. Θα αποσταλούν τρόφιμα, κουβέρτες, υπνόσακοι, κλινοσκεπάσματα, πόσιμο νερό αξίας 880.000 λέι, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ρουμανικής κυβέρνησης.

Επιπλέον στις δύο χώρες μεταβαίνουν εκπαιδευμένοι διασώστες, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, από την Επιθεώρηση Εκτάκτων Καταστάσεων της ρουμανικής περιφέρειας Τίμις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hina

Διαβάστε ακόμη: Αυξάνονται τα θύματα σε Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κροατία