Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: To Μουσείο της περηφάνειας και της συγκίνησης

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: To Μουσείο της περηφάνειας και της συγκίνησης
Επισκεφτείτε το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, δείτε το και ζήστε την Ολυμπιακή Ιστορία από κοντά.

Νέα χρονιά, νέες ευκαιρίες για να ανακαλύψουμε Mουσεία που δεν έχουμε ακόμη επισκεφτεί. Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας είναι ένα από αυτά, καθώς είναι ένα Μουσείο που λειτουργεί μόλις από το Μάιο του 2021 και η μόνιμη έκθεσή του είναι από τις ελάχιστες που προσφέρουν βαθιά προσωπική συγκίνηση στον επισκέπτη, επειδή ταυτίζεται και ξαναζεί στιγμές της πρόσφατης Ολυμπιακής ιστορίας, που τον γέμισαν περηφάνια για την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπου οι αυθεντικές στολές από την τελετή έναρξης, τα video από σημαντικές στιγμές των αγώνων, οι συνεντεύξεις και τα προσωπικά ενθυμήματα των αθλητών δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η αίθουσα του 2004 που συγκινεί βαθιά των επισκέπτη. Η ιστορία των αγώνων όπως παρουσιάζεται, από την αρχαιότητα μέχρι τις σύγχρονες διοργανώσεις, με τεκμήρια αλλά και πολλά σύγχρονα διαδραστικά εκθέματα, δημιουργεί διαρκώς ερεθίσματα για περισσότερη αναζήτηση και γνώση για τους αγώνες. Στην έκθεση τονίζεται ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας τόσο ως γενέτειράς των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και ως πρωταγωνίστριας στην αναβίωσή τους, με τους πρώτους σύγχρονους αγώνες να γίνονται στην Αθήνα το 1896. Αναδεικνύεται, επίσης, ο ρόλος του Έλληνα λογίου και πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δημητρίου Βικέλα, η φιλία του οποίου με τον Γάλλο Βαρόνο Pierre de Coubertin, αλλά κυρίως το κοινό τους όραμα για τους αγώνες, έκαναν την αναβίωσή τους πραγματικότητα.

Στην εντυπωσιακή αίθουσα – ιστοριογραμμή του Μουσείου, γεμάτη με τα σύμβολα και τεκμήρια όλων των διοργανώσεων που ακολούθησαν τους Αγώνες της Αθήνας του 1896, υπάρχουν συγκεντρωμένα προσωπικά αντικείμενα- δωρεές των αθλητών προς το Μουσείο, όπως τα μετάλλια του Πέτρου Γαλακτόπουλου από τους αγώνες της ελληνορωμαϊκής πάλης στο Μεξικό το 1968 και στο Μόναχο το 1972. Η μικρογραφία του Μίσα από τη Μόσχα το 1980, μιας από τις πιο δημοφιλείς  μασκότ των αγώνων, βρίσκεται επίσης εκεί, όπως και το ασημένιο μετάλλιο του Λεωνίδα Κόκα στην άρση βαρών, από την Ατλάντα το 1996.

Στην μοναδικής αισθητικής αίθουσα που είναι αφιερωμένη στους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, θα δείτε από κοντά εκθέματα όπως το πανί ιστιοπλοΐας του Νίκου Κακλαμανάκη από την Αθήνα το 2004, και το πανί της Σοφίας Μπεκατώρου και της Αιμιλίας Τσουλφά, που παρά έναν πρόσφατο τραυματισμό, κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο το 2004. Δεν μπορούσε φυσικά να λείπουν από τη συλλογή του Μουσείου τα προσωπικά αντικείμενα του Πύρρου Δήμα, που από τη Βαρκελώνη το 1992 έως την Αθήνα το 2004 μόνο συγκίνηση και περηφάνεια μας χάρισαν. Ξεχωριστή και ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί ο προστατευτικός θώρακας του αγαπημένου και πρόσφατα χαμένου Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο οποίος έδωσε σε όλους και θα δίνει πάντα στους μαθητές που επισκέπτονται το Μουσείο, μαθήματα ήθους μέσα από τη στάση ζωής και τις αξίες που πρέσβευε.

Η συλλογή του Μουσείου ανανεώνεται συνεχώς, περιλαμβάνοντας προσωπικά αντικείμενα αθλητών που σήμερα κάνουν την Ελλάδα γνωστή σε όλο τον κόσμο, όπως τις ρακέτες της τενίστριας Μαρίας Σάκκαρη. Από τα νεότερα αποκτήματα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου το αργυρό μετάλλιό που παραχώρησε ο Ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης Μάριος Καπότσης, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και το χάλκινο της Άννας Ντέντα στο μπότσια, από τους Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, στους οποίους ήταν και σημαιοφόρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας.

Μάριος Καπότσης, Ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης

Επισκεφτείτε το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, δείτε το και ζήστε την Ολυμπιακή Ιστορία από κοντά!

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Πέμπτη : 9.00 – 17.00

Παρασκευή : 9.00 – 21.00

Σάββατο – Κυριακή : 10.00 – 21.00

Κλείστε το εισιτήριο σας εδώ και κερδίστε 10% έκπτωση

Μάθετε περισσότερα: https://athensolympicmuseum.org/el/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: