Όλο και λιγότερα ταξίδια κάνουν οι νέοι στην Ευρώπη

Όλο και λιγότερα ταξίδια κάνουν οι νέοι στην Ευρώπη

Το προφίλ των Ευρωπαίων τουριστών αλλάζει και επιφέρει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία.

Η οικονομική κρίση, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, το κλίμα αβεβαιότητας και η υπογεννητικότητα έχουν οδηγήσει τους νέους που ζουν στην Ευρώπη να πραγματοποιούν ολοένα και λιγότερα ταξίδια στις υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζουν άρδην τα δεδομένα για την τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με αλλαγές όσον αφορά το προφίλ των ταξιδιωτών που την επισκέπτονται.

Πτώση10% στα ταξίδια που πραγματοποιούν οι νέοι Ευρωπαίοι στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του World Travel Monitor που διεξήγαγε η IPK International για λογαριασμό της έκθεσης ITB Berlin, από το 2007 καταγράφεται μείωση της τάξης του 10% στον αριθμό των ταξιδιών που πραγματοποιούν οι νέοι Ευρωπαίοι στο εξωτερικό. Δυστυχώς το περιορισμένο πορτοφόλι τους δεν τους επιτρέπει να εξερευνήσουν όσο θα ήθελαν τους γειτονικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Εκτός βέβαια από την κρίση, από το πέρασμα της οποίας δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε ο τουρισμός, παράγοντας «κλειδί» για να εξηγήσει κανείς αυτή τη δημογραφική αλλαγή είναι το γεγονός ότι υπάρχει παράλληλα πτώση του ρυθμού των γεννήσεων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση νέων καταναλωτών και την ταυτόχρονη αύξηση των μεγαλύτερων σε ηλικία τουριστών.

Ειδικότερα, τα επίσημα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως το 2014, οι Ευρωπαίοι ηλικίας 15-24 ετών πραγματοποίησαν 54 εκατ. ταξίδια και 430 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στο εξωτερικό. Αν συγκρίνει κανείς τα οικονομικά μεγέθη με αυτά του 2007 θα διαπιστώσει ότι έκτοτε ο αριθμός των ταξιδιών στο εξωτερικό άρχισε να υποχωρεί κατά 1% κάθε χρόνο. Πριν από μια οχταετία must τουριστικοί προορισμοί ήταν η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία, ενώ σήμερα θεωρούνται αγορές για τις οποίες καταγράφεται σταδιακά μείωση ενδιαφέροντος.

Νέοι τουριστικοί προορισμοί «αναδύονται» στην Ευρώπη

Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία, η οποία όσο και αν σας φανεί παράξενο, αύξησε τη δημοτικότητά της στους νέους ταξιδιώτες και καθιερώθηκε από το 2013 ως ο πλέον αγαπημένος τους προορισμός. Μιλώντας με αριθμούς η Γερμανία ενίσχυσε τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 60%, καθώς προσέγγισε πάνω από 7 εκατομμύρια νεαρούς Ευρωπαίους τουρίστες.

Οι θετικές αναφορές των ΜΜΕ, μαζί με ενέργειες μάρκετινγκ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που έγινε στη Γερμανία το 2006, συνεισέφεραν σημαντικά στην εικόνα της Γερμανίας ως μιας χώρας ανοιχτής και φιλόξενης. Παράλληλα, άρχισαν να κερδίζουν σταδιακά έδαφος και χώρες όπως η Σουηδία, η Κροατία και η Ολλανδία, ενώ πιο δημοφιλής πόλη παραμένει το Λονδίνο ακολουθούμενο από το Παρίσι, την Κοπενχάγη, το Βερολίνο, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ.

Όσο για τους λόγους που ταξιδεύουν οι νέοι, είναι κυρίως λόγοι αναψυχής (όπως εκδηλώσεις, θερινά και χειμερινά σπορ, συναυλίες, αθλητικοί αγώνες κ.α.), παρακολούθησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σε ορισμένες περιπτώσεις επαγγελματικοί. Και αν στο παρελθόν οι διακοπές σε μέρη με νησιωτικές περιοχές είχαν την πρωτοκαθεδρία σήμερα τα ταξίδια σε city break προορισμούς χαίρουν της ίδιας δημοτικότητας.

Οι νέοι προτιμούν τα ιδιωτικά διαμερίσματα και όχι τα ξενοδοχεία

Επιπρόσθετα, μια ακόμη αλλαγή που έχει υποστεί η τουριστική βιομηχανία έχει να κάνει με τα χρήματα που ξοδεύονται για τη διαμονή και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει ο ταξιδιώτης κατάλυμα. Κατά μέσο όρο, οι νεαροί Ευρωπαίοι δαπάνησαν κάτι λιγότερο από 700 ευρώ στα ταξίδια τους το 2014 και λίγο περισσότερο από 80 ευρώ για τη διανυκτέρευση. Η αλήθεια είναι πως λιγότεροι από τους μισούς νεαρούς τουρίστες κλείνουν στο εξωτερικό διαμονή σε ξενοδοχεία, μολονότι το ποσοστό τους αυξάνεται σε περίπου 1% κάθε χρόνο από το 2007 και αυτό γιατί παρατηρείται μια ελαφρά αύξηση νέων μορφών διαμονής, όπως το “couchsurfing” και οι κρατήσεις μέσω Internet σε ιδιωτικά διαμερίσματα, τύπου Airbnb .