Ολοκληρώθηκαν οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Ολοκληρώθηκαν οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας
Διαδηλωτές συμμετέχουν σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας εργαζομένων, ως αντίδραση στο πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας, που έγινε στα Τέμπη, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023. 24ωρη πανελλαδική απεργία κήρυξε για σήμερα η ΑΔΕΔΥ, με κύρια αιτήματα να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή 57 ανθρώπων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με κύρια αιτήματα «να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη».

Ολοκληρώθηκαν οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας με κύρια αιτήματα «να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη».

Η ΑΔΕΔΥ και πλήθος εργατικών σωματείων, φορέων, οργανώσεων της Αριστεράς, φοιτητές, μαθητές, με κεντρικό σύνθημα «8 Μάρτη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Οι ζωές μας μετράνε. Να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων», συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι και τη Βουλή.

«Προκηρύξαμε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση σε όλο το δημόσιο εκφράζοντας την αγανάκτηση μας, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στα σιδηροδρομικά, ζητώντας την τιμωρία αυτών που ευθύνονται γι αυτήν την τραγωδία που βιώσαμε και διατρανώνοντας τη θέλησή μας να μπορέσουμε να μπούμε σε μια αντίληψη και κατεύθυνση ευνομούμενης πολιτείας με αξιοκρατία και με απόδοση ευθυνών. Είναι μια ημέρα μνήμης για τα άτομα που άδικα έχασαν τη ζωή τους από λάθη διαχρονικά των κυβερνήσεων, της πολιτικής ηγεσίας», ανέφερε ο προεδρεύων της εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Βασίλης Πολυμερόπουλος.

Παράλληλα χιλιάδες απεργοί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και συμμετείχαν στο συλλαλητήριο εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, μαζικών φορέων, φοιτητών και μαθητών με κεντρικό σύνθημα «Καμία συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων για το έγκλημα στα Τέμπη».

Επιπλέον εργατικά σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Χαυτεία και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Επεισόδια στο Σύνταγμα

Το μεσημέρι επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν μπροστά από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ και προς την Ομόνοια, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στην οδό Σταδίου.

Αυτή την ώρα, ωστόσο, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, περίπου στις 3:30 το μεσημέρι και ενώ ήταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο μια ομάδα περίπου 50 ατόμων στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος αποκόπηκε από το πλήθος και επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης.

Στη συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου οι αστυνομικοί απώθησαν τους αγνώστους προς την Πανεπιστήμιου.

Ακολούθησαν συγκρούσεις μπροστά από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ, όπου περίπου 200 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς.

Παράλληλα στην οδό Σταδίου άγνωστοι έκαψαν ένα αυτοκίνητο, έσπασαν βιτρίνες και στάσεις λεωφορείων, ενώ βανδάλισαν το μνημείο που έχει φτιαχτεί για τα θύματα της Marfin.

Τέλος ένταση σημειώθηκε και στην οδό Πειραιώς όπου άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδους, καθώς και γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο στον Κεραμεικό, όπου η ΕΛΑΣ προχώρησε στην προσαγωγή 13 ατόμων.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία συνολικά έγιναν 28 προσαγωγές, εκ των οποίων μέχρι στιγμής 7 από αυτές έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις.