Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών: Υπογράφτηκε κοινό ανακοινωθέν

Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών: Υπογράφτηκε κοινό ανακοινωθέν
ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Μετά από επτά ώρες, ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Τα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος.

Μετά από επτά ώρες, ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποχωρώντας από το προεδρικό μέγαρο, δεν προέβη σε δηλώσεις, και μετέβη απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο ανακοινωθέν, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από λεπτό προς λεπτό, περιλαμβάνεται η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη λύση εντός Ευρώπης και θα περιγράφεται με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αποσπάσει τη συναίνεση των κομμάτων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για να μεταφέρει το σχετικό αίτημα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και να διεκδικήσει μια συμφωνία.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στα εξής:

  • Η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη ρήξη με την ΕΕ αλλά τη συμφωνία
  • Χρειάζεται αναπτυξιακό πρόγραμμα
  • Άμεση επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων
  • Κοινωνική δικαιοσύνη
  • Άνοιγμα των τραπεζών προκειμένου να ομαλοποιηθεί η οικονομία
  • Ρητή δέσμευση από τους δανειστές για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Καμμένος: Μονόδρομος η συμφωνία

«Η συμφωνία είναι μονόδρομος» ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά το πέρας του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για «μία ιστορική μέρα» και ενημέρωσε ότι σε λίγο θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν «που υπογράφουμε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με εξαίρεση τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα».

«Πρόκειται για μια μεγάλη μέρα, όπου το σύνολο των δημοκρατικών κόμματων δίνουν τη δύναμη στον πρωθυπουργό να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί εκ μέρος του συνόλου του ελληνικού λαού» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Από δω και πέρα είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση – που αποτελεί επιθυμία του συνόλου του λάου και των κόμματων – πρέπει να βρεθεί άμεσα. Η συμφωνία είναι μονόδρομος».

Θεοδωράκης: Ο λαός δεν ψήφισε ρήξη αλλά λύση στο ευρώ

O πρόεδρος του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι το ανακοινωθέν λέει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρχει συμφωνία. «Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για όσα συνέβησαν πριν το δημοψήφισμα και όσα πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα ως χώρες. Τα μηνύματα είναι αρνητικά, αλλά πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να δώσουμε να καταλάβουν πως η Ευρώπη δεν γίνεται χωρίς την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η ανάγκη είναι οι πολιτικοί αρχηγοί, είναι να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Χρήσιμοι στην ανάγκη ύπαρξης μιας συμφωνίας».

«Υπάρχει αναφορά πως πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση για τη λύση του χρέους. Είμαστε στην τελευταία μεγάλη προσπάθεια για λύση στα προβλήματα του ελληνικού λαού».

Όσον αφορά τον νέο υπουργό Οικονομικών θα το ανακοινώσει η κυβέρνηση ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης. «Όμως ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι οι άνθρωποι που θα κάνουν τη διαπραγμάτευση πρέπει να είναι άνθρωποι που να έχουν εφόδια, αλλά να μην κινούνται σε λογική ρήξης. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη, ψήφισε συνεννόηση και λύση μέσα στην ΕΕ ».

Επίσης γνωστοποίησε ότι πρότεινε κι έγινε δεκτό να μην δοθούν τα πρακτικά του Συμβουλίου μέχρι να λήξει ο κόκκινος συναγερμός , όπως είπε. Επίσης κάλεσε την ΕΚΤ να διαπιστώσει ότι γίνονται προσπάθειες να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να λάβει υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Μειμαράκης: Αυτή η συνάντηση άργησε να γίνει

O προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μειμαράκης ανέφερε πως υπάρχει ανακοίνωση της προεδρίας που θα είναι αναλυτική.
«Εμάς μας εκφράζει. Θα κάνουμε όλες τις κινήσεις εκείνες, εφόσον μας ικανοποιεί η συμφωνία, για να μπορέσει να υποστηριχθεί από όλους. Οφείλουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες να συμβάλουν ώστε να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται να έχουμε την ψυχραιμία και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη, να φέρει μια συμφωνία».

Όπως δήλωσε η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη απ΄ότι ήταν πριν 10 μέρες, πολύ χειρότερη απ ΄ότι ήταν το Δεκέμβρη» και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση πως έχασε χρόνο. « Φτασαμε σε ένα σημείο να καλείται ο λαός μέσα από μια διχαστική διαδικασία να είμαστε στο και πεντε , με τράπεζες κλειστές, με τα ελλείμματα να επανέρχονται, οφείλουμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να ξαναβρούμε την ενότητα, την ψυχραιμία και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη να φέρει τη συμφωνία που υποσχέθηκε» δήλωσε ο κ. Μειμαράκης.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε πως ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό συμφωνία εντός 48 ωρών και ξεκαθάρισε πως θα ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΚ ενώ θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις εφόσον αποδειχθεί ότι η συμφωνία υπηρετεί τους πυλώνες που έχει θέσει η ΝΔ..

Γεννηματά: Δεν έχει εντολή για ρήξη η κυβέρνηση
«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού γίνεται στο και 5′, μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς ρευστότητα, με τη χώρα στον αέρα» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

«Δεν έχει εντολή η κυβέρνηση για ρήξη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δικαιωθεί για τις προσπάθειες που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης» ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Αν η πρωτοβουλία είχε έρθει νωρίτερα πολλά από αυτά που ζούμε θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει».

Κουτσούμπας: To ΚΚΕ δεν συμφωνεί με το ανακοινωθέν

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε εντελώς διαφορετική γραμμή ανέφερε ότι το ΚΚΕ διαφώνησε πλήρως με το κοινό ανακοινωθέν.

« Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας, κανένα να πάει να πάρει νέα μνημόνια . Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της ΕΕ. Ακούσαμε την αναλυτική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων. Εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ, τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, όσο κυρίως για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός στη λυκοσυμαχία της ΕΕ» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.