ΟΛΘ: Διανομή μερίσματος 0,49 ανά μετοχή αποφάσισε η γενική συνέλευση

ΟΛΘ: Διανομή μερίσματος 0,49 ανά μετοχή αποφάσισε η γενική συνέλευση

Ήταν η τελευταία συνεδρίαση της τακτικής ΓΣ πριν από την πώληση της εταιρείας.

Πάνω από δυόμισι ώρες διήρκεσε η σημερινή τακτική γενική συνέλευση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), η τελευταία πριν από την ολοκλήρωση της πώλησης του ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε -μεταξύ άλλων- η διανομή μερίσματος ύψους 0,49 ευρώ/μετοχή από τα κέρδη της χρήσης 2016 (ποσοστό 35% των κερδών). Από την ημερησία διάταξη αποσύρθηκε, κατόπιν πρότασης του εκπροσώπου του βασικού μετόχου (ΤΑΙΠΕΔ), το όγδοο θέμα, περί τροποποίησης του άρθρου 10 του καταστατικού της ΟΛΘ ΑΕ, βάσει της οποίας θα δινόταν η δυνατότητα ορισμού εκτελεστικού μέλους, από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ, στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΘ ΑΕ.

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης αρκετές φορές δημιουργήθηκε ένταση, με τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των εργαζομένων να θέτουν διαδοχικά ερωτήματα επί ενεργειών του διοικητικού συμβουλίου: συνολικά, ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Κωνσταντίνος Μέλλιος και ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Μακρής, δέχτηκαν 12 ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, Φανή Γουργούρη (γενική γραμματέα ΟΜΥΛΕ) και Τριαντάφυλλο Αφεντουλίδη (πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΛΘ), αλλά και επτά από τον εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ, Άγγελο Βλάχο.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν θέματα σχετικά με τα προβλεπόμενα στην τροποποιημένη σύμβαση μεταβίβασης μετοχών, τις επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή πρόκειται να γίνουν μελλοντικά στο λιμάνι από την κοινοπραξία που αναδείχτηκε προτιμώμενος επενδυτής, το καθεστώς της ενδιάμεσης περιόδου μέχρι την εγκατάσταση της νέας διοίκησης, τη δυνατότητα αποφάσεων που θα έχουν οι σημερινοί επικεφαλής μέχρι να παραδώσουν τη «σκυτάλη», τις προσλήψεις και τις αμοιβές συμβασιούχων, τη διάθεση για ανάπτυξη της κρουαζιέρας, τα εγχώρια προς εξαγωγή φορτία, ακόμη και τις δαπάνες στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΟΛΘ ΑΕ. Έμφαση δόθηκε από πλευράς του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ, και στην πειθαρχική διαχείριση παλαιότερης υπόθεσης, που αφορούσε απώλεια ποσοτήτων τσιγάρων από φορτίο δεσμευμένο (από το 2000) στο Β΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης.

Η γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 78,48%, έληξε με την έγκριση όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης (πλην αυτού που αποσύρθηκε), τα οποία αφορούσαν μεταξύ άλλων την ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας για τη χρήση 2016, τη διανομή μερίσματος 0,49 ευρώ/μετοχή και τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης, ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, Άγγελος Βλάχος, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε ότι προς το τέλος του Ιουλίου αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την πώληση του 67% της ΟΛΘ στην κοινοπραξία DIEP GmbH- Terminal Link SAS- Belterra, με προοπτική «ο τελικός παραχωρησιούχος να εγκατασταθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσα στο φθινόπωρο». Ο ίδιος επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση, ο βασικός μέτοχος ασκεί ενεργό έλεγχο στην εκτελεστική διοίκηση του λιμένος» και δεν πρόκειται απλά για τυπική παρουσία.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ, Δημήτρης Μακρής, επανέλαβε την εκτίμηση της διοίκησης ότι, βάσει και των στοιχείων του πενταμήνου, το 2017 θα εξελιχθεί σε πολύ καλή χρονιά για τον ΟΛΘ, με προοπτική να επιτευχθεί ρεκόρ δεκαετίας στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων (αναμένεται να φτάσουν στα 370.000 TEUs, έναντι 154.200 στο πρώτο φετινό πεντάμηνο, 137.889 στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου του 2016 και 139.737 στο αντίστοιχο διάστημα του 2015). Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ο τζίρος του 5μηνου διαμορφώθηκε στα 22,2 εκατ. ευρώ.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη (σ.σ. την ιδιωτικοποίηση), που θα σημαδέψει την πορεία του λιμανιού και ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα. Προσβλέπουμε στην επιτυχία του επενδυτή και εκτιμούμε ότι θα βοηθήσει το λιμάνι να ανέβει κατηγορία» σημείωσε ο κ. Μακρής, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Κωνσταντίνος Μέλλιος, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Ευελπιστούμε ότι η καινούργια διοίκηση θα καταφέρει να έχει πολύ σύντομα αποτελέσματα και στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας για την ανάδειξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε home port».

Υπενθυμίζεται ότι την κοινοπραξία που αναδείχτηκε προτιμώμενος επενδυτής για το 67% του ΟΛΘ αποτελούν το γερμανικό fund DIEP GmbH (47%), η Terminal Link SAS, θυγατρική του γαλλικού κολοσσού CMA-CGM, η οποία κατέχει ποσοστό 33%, και η Belterra Investments Ltd του ομίλου Ιβάν Σαββίδη (20%).