Ομάδα κρούσης για την ταχύτερη απονομή των εφάπαξ στο Δημόσιο

Ομάδα κρούσης για την ταχύτερη απονομή των εφάπαξ στο Δημόσιο
Euro Money. Different Euro banknotes from 5 to 200 Euro on Agriculture Tractor plowing field background. Photo: Shutterstock
Tο οικονομικό επιτελείο επιταχύνει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ δρομολογείται η εκκαθάριση των εκκρεμών εφάπαξ έως το τέλος του 2026

Συντονισμένες κινήσεις για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες πραγματοποιεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αποκλιμάκωση των χρεών, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο με μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ.

Τον Δεκέμβριο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων) υποχώρησαν στα 3,221 δισ. ευρώ από 3,782 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Χωρίς τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οφειλές διαμορφώθηκαν στα 2,499 δισ. ευρώ έναντι 3,016 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο 2025.

Πρόκειται για σημαντική αντιστροφή πορείας, μετά από μήνες ανόδου, αποτέλεσμα της άμεσης κινητοποίησης του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προειδοποίησε τους φορείς του Δημοσίου για συνέπειες —ακόμη και δημοσιοποίηση ονομάτων— εάν δεν επιταχύνουν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Για το ζήτημα έχει συσταθεί Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, με αντικείμενο τον εντοπισμό των αιτιών καθυστερήσεων στη μείωση των οφειλών.

Ειδική Ομάδα Εργασίας του ΕΦΚΑ για επιτάχυνση απονομής εφάπαξ

Παράλληλα, συγκροτείται Ειδική Ομάδα Εργασίας από τον ΕΦΚΑ, με στόχο την επιτάχυνση απονομής εφάπαξ στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Παρότι οι εκκρεμότητες έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παραμένουν περίπου 1.000 εκκρεμείς υποθέσεις εφάπαξ, οι οποίες δεν έχουν διευθετηθεί λόγω αυξημένης δυσκολίας.

Η Ομάδα θα ξεκινήσει το έργο της την 1η Μαρτίου 2026 και θα το ολοκληρώσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2026, με στόχο την ταχεία εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων.

Εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις

Τον Νοέμβριο, οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις ανέρχονταν σε 14.430, εκ των οποίων περίπου 5.500 αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Συγκεκριμένα:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ
  • Αγρότες με οφειλές έως 10.000 ευρώ 

Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης είναι η ρύθμιση της οφειλής σε έως 60 μηνιαίες δόσεις.

Η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου – Δεκέμβριος 2025

Σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2025, η εικόνα ανά φορέα διαμορφώνεται ως εξής:

Δημόσια Νοσοκομεία

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 1,397 δισ. ευρώ, έναντι 1,683 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.
Η μείωση κατά 286 εκατ. ευρώ αποδίδεται και στην επιτάχυνση συμψηφισμών οφειλών μεταξύ Δημοσίου και φαρμακευτικών εταιρειών.

Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης

Οι οφειλές ανήλθαν σε 587 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)

Οι οφειλές διαμορφώθηκαν σε 180 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 44 εκατ. ευρώ έναντι του Νοεμβρίου.

Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου

Οι οφειλές ανήλθαν σε 209 εκατ. ευρώ, έναντι 226 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο, παρουσιάζοντας μείωση 17 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: