Σεισμός στην Αττική: Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα – Μητσοτάκης: Ένα μεγάλο μπράβο στον κρατικό μηχανισμό

Σεισμός στην Αττική: Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα – Μητσοτάκης: Ένα μεγάλο μπράβο στον κρατικό μηχανισμό
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας - Μέχρι τις 6 το πρωί σημειώθηκαν περίπου 49 μετασεισμοί - Στους Δήμους οι δηλώσεις για τις ζημιές.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου στα γραφεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) στο Ψυχικό, παρόντος του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, η οποία εκτίμησε την σεισμική δόνηση μεγέθους 5.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην Αττική.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος ανέγνωσε το πόρισμα της Επιτροπής και ανέφερε πως τα μέλη της συγκλίνουν στην άποψη πως η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά.

Ο σεισμός, ανέφερε, προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, θα πρέπει να ακολουθούν μόνον τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των άλλων αρμόδιων φορέων. Πρέπει να αποφεύγουν να παραμένουν πλησίον ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Σε περίπτωση που εντοπίζουν βλάβες στις οικίες ή στους χώρους εργασίας τους να απευθύνονται στους οικείους δήμους οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ο κ. Μακρόπουλος παρέδωσε το πόρισμα της επιτροπής στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος ανέφερε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμένουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, του ΟΑΣΠ και των άλλων φορέων.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως τα μέλη της επιτροπής συγκλίνουν στην άποψη ότι μέχρι τώρα υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας και σημείωσε πως μέχρι τις 6 το πρωί σημειώθηκαν περίπου 49 μετασεισμοί από τον ίδιο εστιακό χώρο του χθεσινού σεισμού 5,1 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 12 χλμ. και επίκεντρο περίπου 4 χλμ. βόρεια της Μαγούλας. Η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία και η μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση ήταν 4,3 Ρίχτερ στις 15.13 χθες.

«Με ελάχιστη επιφύλαξη, όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός», είπε ο κ. Λέκκας και σημείωσε ότι στην ίδια εκτίμηση κατέληξε -και χωρίς να υπάρξει καμία διαφωνία- και η επιτροπή εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, που συνεδρίασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Ο κ. Λέκκας, που διανυκτέρευσε στον ΟΑΣΠ, υπογράμμισε ότι υπάρχει επιφυλακή και πλήρης συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ενημερώθηκε για τις ενέργειες που έκανε από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός μετά τον σεισμό, από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Βασίλειο Ματθαιόπουλο και από τον Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Αρχιπύραχο Ιωάννη Καραμαλίκη.

Παράλληλα ενημερώθηκε για την μετασεισμική ακολουθία από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα που επέδειξαν.

Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επισκέφθηκα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων με σκοπό να συγχαρώ τις γυναίκες και τους άντρες που εργάζονται εδώ, για την άμεση ανταπόκρισή τους στον σεισμό που έπληξε σήμερα την Αθήνα. Θέλω για άλλη μια φορά να πω ένα μεγάλο μπράβο στον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος κινητοποιήθηκε πολύ γρήγορα, ακολουθώντας όλα τα επιχειρησιακά σχέδια και πιστεύω ότι ανταποκρίθηκε πολύ ικανοποιητικά σε αυτό το έκτακτο περιστατικό. Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, έχουμε μάθει να ζούμε με σεισμούς. Αυτός ήταν ένας ακόμα -θα γίνουν και άλλοι στο μέλλον- δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό και το πρώτο μέλημα του κράτους είναι να προστατεύει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο η δική μας η δουλειά δεν είναι να μπλεκόμαστε στα πόδια των επιχειρησιακών την ώρα της κρίσης. Ένα μόνο μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κρατικό μηχανισμό που ανταποκρίθηκε με μεγάλη ταχύτητα σε αυτό το περιστατικό».

Τρία άτομα παραμένουν στα νοσοκομεία μετά το χθεσινό σεισμό στην Αττική: στο Αγλαΐα Κυριακού ένα παιδί για προληπτικούς λόγους και στο ΚΑΤ δύο γυναίκες με κατάγματα οι οποίες πρόκειται να χειρουργηθούν, ενημερώνει το υπουργείο Υγείας με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όλα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Σημειώνεται ότι η έγκυος Βελγίδα τουρίστρια που τραυματίστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο (όταν κατά λάθος ένας πανικόβλητος άνδρας τη χτύπησε με τον αγκώνα του) και είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο πήρε σήμερα εξιτήριο, καθώς και ένα ακόμη παιδί από το Αγλαΐα Κυριακού.

Στους Δήμους οι δηλώσεις για τις ζημιές

Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΟΑΣΠ καλούν τους πολίτες που έχουν πάθει ζημιές τα σπίτια τους να επικοινωνήσουν σήμερα με τους δήμους στους οποίους ανήκουν για να ζητήσουν να σταλούν συνεργεία μηχανικών για έλεγχο.

Ήδη όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών έχουν διατεθεί περισσότεροι από 50 μηχανικοί για τη συγκρότηση των συνεργείων που θα κάνουν αυτοψίες.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι από το δήμο Αθηναίων για τυχόν ζημιές από το σεισμό

Τριάντα κλιμάκια μηχανικών του Δήμου Αθηναίων καθώς και συνεργεία της Δημοτικής Αστυνομίας, συνεχίζουν και σήμερα την καταγραφή ζημιών από τη χθεσινή σεισμική δόνηση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια καθώς και στις δημοτικές υποδομές και τον αποκλεισμό σημείων μεγάλης επικινδυνότητας για πεζούς και αυτοκίνητα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, έχει θέσει τον μηχανισμό του δήμου Αθηναίων σε επιφυλακή, ενώ επισκέφθηκε με κλιμάκιο στελεχών του δήμου Αθηναίων, σημεία της πόλης που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Σύμφωνα με το συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, που συνεδρίασε χθες, οι ζημιές είναι περιορισμένες και παρατηρούνται, έως τώρα, σε δεκαπέντε κτίρια σε όλη την πόλη, στη συντριπτική τους πλειονότητα εγκαταλελειμμένα ή ακατοίκητα διατηρητέα. Επίσης σε 75 εγκαταλελειμμένα κτίρια, που ο Δήμος Αθηναίων έχει χαρακτηρίσει ως επικίνδυνα, συνεργεία ολοκλήρωσαν την επανατοποθέτηση της ειδικής προειδοποιητικής σήμανσης για πεζούς και αυτοκίνητα.

Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και στους 72 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, από ελέγχους και αυτοψίες που διενεργήθηκαν έως τώρα από τη Δημοτική Αστυνομία διαπιστώθηκε πτώση σοβάδων και μερική κατάρρευση δομικών στοιχείων κτιρίων σε κτίρια που βρίσκονται: Αιόλου 36 ( Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης), Αισχύλου 9, Αρχιμήδους 17, Ερμού 90, Καππαδοκίας 22, Κεραμεικού 50 , Λαμπάκη 49, Μοναστηράκι (Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου), Μυκάλης και Κεραμεικού, Πειραιώς 90, Πραξιτέλους 13, Τριών Ιεραρχών και Πάδοβα, Χρ. Λαδά και Σταδίου, Φυλής 121 και Ψαρών 34.

Κλειστή σήμερα η Μονή Δαφνίου λόγω πρόβλημάτων από τον σεισμό

Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η Μονή Δαφνίου, λόγω των προβλημάτων που καταγράφηκαν από τον χθεσινό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Αττική.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει ότι «σύμφωνα με νεώτερο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τις απογευματινές ώρες μετά τον μετασεισμό (19/7), από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής στη Μονή Δαφνίου, διαπιστώθηκε (…) πτώση ψηφίδων. Το μνημείο θα παραμείνει κλειστό το Σάββατο, 20 Ιουλίου, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας».

Είχε προηγηθεί μια πρώτη καταγραφή για ζημιές στη Μονή Δαφνίου η οποία έδειξε «κατακρήμνιση του ανατολικού τμήματος του βορείου εξωτερικού περιβόλου και προβλήματα μόνον στους σοβάδες του καθολικού».

Σε 48ωρη ετοιμότητα έθεσε η Ρένα Δούρου τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής

Σε 48ωρη ετοιμότητα έθεσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού, ενώ τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας προέβησαν σε άμεσο έλεγχο των υποδομών και τεχνικών έργων της Περιφέρειας Αττικής και δεν διαπιστώθηκαν ζημιές στις υποδομές αρμοδιότητάς της (οδικό δίκτυο, σήμανση, ηλεκτροφωτισμός κ.λπ.). Εξάλλου, όπου εντοπίστηκαν μικρής έντασης καταπτώσεις πρανών, όπως στην περιφερειακή Αιγάλεω, αντιμετωπίστηκαν.

Η Περιφέρεια, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της με την εκδήλωση σεισμού, αναφέροντας πως η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε ετοιμότητα, ενώ άμεσα αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Περιφέρειας, όπως και στην ιστοσελίδα της, οδηγίες αυτοπροστασίας για τους πολίτες. Ακόμη μεταξύ άλλων προσθέτει πως η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει με μέσα το Πυροσβεστικό Σώμα για την άρση επικινδυνοτήτων (μετά από αίτημα του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας), ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου ήταν στην περιοχή της εστίας του σεισμού και συγκλήθηκαν τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας.

Παράλληλα η Περιφέρεια ενημερώνει ότι τα αιτήματα των πολιτών για διενέργεια αυτοψίας σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιά θα καταγράφουν οι δήμοι, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΓΔΑΕΦΚ). Στη συνέχεια θα συμπληρώνουν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα και θα την αποστέλλουν καθημερινά σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις της ΓΔΑΕΦΚ για την άμεση διενέργεια αυτοψίας.

Πλακιωτάκης: Θα ασφαλιστεί η περιοχή στο λιμάνι του Πειραιά όπου κατέρρευσε από τον σεισμό μέρος του ταινιοδιάδρομου

Την πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά όπου κατέρρευσε από τον σεισμό μέρος του ταινιοδιάδρομου, μήκους περίπου 100 μέτρων, επισκέφθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης, μαζί με τον αρχηγό του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναύαρχο Σταμάτη Ράπτη και τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά αρχιπλοίαρχο Τσελίκη Αλέξανδρο. Ο κ. Πλακιωτάκης ενημερώθηκε από τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά αρχιπύραρχο Ιωάννη Σταμούλη για τις έρευνες που ήδη είχαν ξεκινήσει, για τον εντοπισμό τυχόν θυμάτων, μιας και το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα προσφιλές στους Πειραιώτες καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής προς τον κ. Πλακιωτάκη στο σημείο επιχειρούσαν ήδη δυνάμεις της ΕΜΑΚ με ειδικό εξοπλισμό και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Στη συνέχεια και προκειμένου να διασφαλιστεί κάθε ενδεχόμενο μη ύπαρξης θυμάτων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά χρησιμοποιήθηκαν βαριά οχήματα για την μεταφορά των χαλασμάτων.

Ο κ. Πλακιωτάκης ζήτησε να ασφαλιστεί όλη η περιοχή ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή σε μία ενδεχόμενη νέα σεισμική δόνηση.

Επίσης εξαιτίας του ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου του οδικού δικτύου ζήτησε να υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε τα πλοία της ακτοπλοΐας να τροποποιήσουν τα δρομολόγια τους, ενώ ενημερώθηκε ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν αντιμετώπιζε κανένα άλλο λειτουργικό πρόβλημα.