Όμιλος Adani: Πώς να χάσετε 118 δισ. δολάρια σε 10 ημέρες

Όμιλος Adani: Πώς να χάσετε 118 δισ. δολάρια σε 10 ημέρες
Adani Logo seen on Mobile with Indian Rupee and US Dollars with Adani logo seen on screen with stock graph, on 2 February 2023 in Brussels, Belgium. (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι μετοχές του ομίλου Adani έχασαν τη μισή τους αξία σε 10 μόλις μέρες.

Χρειάστηκε μόνο η αναφορά ενός short-seller, και λίγο περισσότερο από μιάμιση εβδομάδα, για να χάσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ινδίας.

Ο όμιλος Adani, ένας ινδικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων με συμφέροντα σε λιμάνια, εμπορεύματα και ενέργεια, έχει χάσει 118 δισεκατομμύρια δολάρια – μείωση 50% – από τις 24 Ιανουαρίου, όταν η εταιρεία short seller Hindenburg Research κατηγόρησε τον όμιλο για χειραγώγηση μετοχών, απάτη και κακή διακυβέρνηση.

Ο Όμιλος Adani εισήλθε στο 2023 με έντονους ρυθμούς, μετά την άνοδο των τιμών των μετοχών στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Οι μετοχές των εταιρειών Adani αυξήθηκαν έως και 300% το 2022, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου ευθυγραμμίζονται με την πολιτική ατζέντα του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Όμως, μόλις 10 ημέρες από την έκθεση, οι μετοχές της Adani ήταν σε ελεύθερη πτώση.

Οι μετοχές της Adani Enterprises, της ναυαρχίδας εταιρείας του Ομίλου, που ασχολείται κυρίως με την εξόρυξη και το εμπόριο άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος, είχαν αξία 41,96 δολάρια την ημέρα πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης Hindenburg. Από το κλείσιμο της αγοράς στις 3 Φεβρουαρίου, οι μετοχές της Adani Enterprises διαπραγματεύονται στα 19,38 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 53,8%.

Οι μετοχές και των υπόλοιπων εταιρειών του Ομίλου Adani, όπως η Adani Transmission και η Adani Green Energy, επηρεάστηκαν, αφού έχουν χάσει επίσης τη μισή αξία τους μετά τη δημοσίευση της έκθεσης.

Η πτώση των τιμών ήταν τόσο απότομη που η εταιρεία ακύρωσε την πώληση μετοχών 2,5 δισ. δολαρίων την τελευταία στιγμή. Όταν ανακοίνωσε την ακύρωση την Τετάρτη, η Adani Enterprises ισχυρίστηκε ότι δεν θα ήταν «ηθικά ορθό να προχωρήσουμε λόγω της υψηλής μεταβλητότητας».

Ο οικονομικός κόσμος ρίχνει τώρα μια πιο προσεκτική ματιά στον Όμιλο Adani. Η Citigroup σταμάτησε να δέχεται τίτλους Adani ως εγγύηση για δάνεια αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg. Και την Παρασκευή, η S&P δήλωσε ότι θα αφαιρέσει την Adani Enterprises από τον δείκτη βιωσιμότητας Dow Jones, ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα.

Δείτε στο γράφημα πώς η δημοσίευση της έκθεσης του Hindenburg επηρέασε την τιμή της μετοχής της Adani Enterprises, της ναυαρχίδας εταιρείας του Ομίλου Adani.

Η πτώση των μετοχών έχει επίσης “βυθίσει” την περιουσία του προέδρου του Ομίλου Adani, Gautam Adani.

Όταν ξεκίνησε η χρονιά, ο Adani ήταν ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 121 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πίσω από τον CEO της LVMH, Bernard Arnault, και τον CEO της Tesla, Elon Musk, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Από τις 2 Φεβρουαρίου, ο Adani βρίσκεται τώρα στην εικοστή πρώτη θέση, με περιουσία 61,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου το μισό από αυτό που κατείχε στην αρχή του έτους.

Ο Adani έχασε επίσης τον τίτλο του ως ο πλουσιότερος Ασιάτης στον κόσμο, με τον πρόεδρο της Reliance Industries Mukesh Ambani, και τον ιδρυτή της Nongfu Spring Zhong Shanshan, να τον αφήνουν πίσω τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com